James Lucas, omul care a încercat să-l ucidă pe Al Capone înfigându-i o foarfecă în spate

Când James Lucas, tâlhar necunoscut din Texas, s-a întâlnit în temuta închisoare Alcatraz cu Al Capone, mare mafiot din Chicago, între cei doi s-a înfiripat o puternică dușmănie.

Al Capone este cel mai celebru mafiot din istoria Americii, dar nu a fost suficient de dur încât să-i reziste lui James Lucas, zis Tex. Acestui jefuitor de bănci în vârstă de 22 de ani nu îi era frică de nimeni.

În această fotografie (colorizată recent), făcută la 7 ianuarie 1939, în ziua în care a intrat în închisoarea Terminal Island din California, cicatricea de pe obrazul stâng al lui Al Capone este clar vizibilă. Foto: MarinaMaral

În ciuda faptului că era capul mafiei din Chicago, Al Capone a fost înjunghiat de-a lungul vieții de două ori. Prima și cea mai celebră ocazie în care a fost înjunghiat a avut loc pe vremea când Capone era în plină ascensiune în ierarhia mafiei din Chicago, după cum menționează Smile and Gun.

După ce i-a făcut unei femei un „compliment” îndoielnic, fratele acesteia a scos un cuțit și l-a tăiat pe Capone pe față, motiv pentru care gangsterul și-a câștigat porecla de „Scarface” („Față cu cicatrici”).

A doua înjunghiere a avut loc în 1936, la mult timp după ce gangsterul devenise inamicul public numărul unu. După ce a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, Capone a stat o vreme în penitenciarul din Atlanta, după care a fost trimis în celebra închisoare Alcatraz.

James Lucas, zis Tex, un om cu care nici măcar Al Capone nu se „punea”. Foto: nps.gov

Când ce a ajuns acolo, Capone și-a dat seama că lucrurile funcționau diferit față de cum mergeau în libertate. În Chicago fusese un om important, însă în Alcatraz nu era nici pe departe la fel de respectat.

A aflat acest lucru într-o mod deloc plăcut, atunci când l-a întâlnit pe James Lucas, care mai fusese închis pentru jaf și furt.

În 1934, Lucas a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, ajungând în cele din urmă în Alcatraz. Deși avea numai 22 de ani, Lucas nu era omul căruia ți-ai fi dorit să-i faci probleme și nu dădea înapoi din fața nimănui, nici măcar din fața celui mai notoriu mafiot din lume.

Bărbatul avea condamnări și în statul său de origine, pentru crimă, tâlhărie și evadarea din detenție.

Într-o zi, Lucas aștepta la coadă în fața frizeriei închisorii, iar Capone s-a băgat în față. Pentru Lucas, așa ceva era inacceptabil. I-a spus gangsterului să treacă la sfârșitul cozii.

Al Capone nu era obișnuit să primească indicații și l-a întrebat pe tânărul tâlhar: „Știi cine sunt eu, derbedeule?” Atunci, Lucas a apucat o foarfecă și s-a repezit cu ea la gâtul lui Capone. „Da, știu cine ești, și dacă nu te duci la capătul cozii, o să te omor!”, i-a răspuns tânărul.

Celula 181 de la Alcatraz, în care Capone a fost încarcerat. Foto: Wikimedia

Capone s-a dus la capătul cozii. După acest episod, ceilalți deținuți și-au pierdut respectul pentru „regele Alphonse”. Reputația mafiotului a avut și mai mult de suferit după ce a refuzat să participe la o grevă a deținuților.

Crezând că este turnător, mai mulți deținuți au încercat să-l ucidă. Un deținut a încercat să-i arunce în cap o greutate de la sala de forță, un altul i-a pus sodă caustică în cafea, iar altul a încercat să-l stranguleze.

Însă Lucas aștepta să încerce din nou să-l ucidă pe Capone. Ocazia s-a ivit pe 23 iunie 1936. În timp ce Capone spăla pe jos la toalete, Lucas s-a strecurat în spatele lui și l-a înjunghiat cu o jumătate de foarfece.

După atac, Lucas a fost trimis la carceră și a pierdut toată perioada de „bună purtare”, adică 3.600 de zile. Când a fost întrebat de ce îl înjunghiase pe mafiot, Lucas a susținut că Al Capone amenințase că-l va ucide. Capone a susținut că fusese înjunghiat fiindcă nu îi împrumutase bani lui Lucas.

La acea vreme, presa a consemnat că Lucas a încercat să îl ucidă pe Capone pentru că îl considera turnător.

După câțiva ani, Capone nu și-a mai făcut griji în legătură cu posibilitatea de a fi asasinat, deoarece și-a pierdut mințile (și, în final, viața) din cauza sifilisului.

Cât despre Lucas, acesta a fost complice la uciderea unui paznic al închisorii și a fost condamnat la închisoare pe viață, după ce a luat parte la o tentativă violentă de evadare. În timp ce lucrau într-o clădire, Lucas și doi complici au atacat ofițer cu un ciocan și l-au ucis.

Cazierul judiciar întocmit de FBI pe numele lui Capone în 1932, care arată că majoritatea acuzațiilor sale penale au fost respinse. Foto: Wikimedia

După ce au ajuns pe acoperiș, au atacat paznicul din turn. Când unul dintre complici a fost împușcat mortal de paznicul din turn, Lucas s-a predat. A primit o sentință pe viață pentru crimă, petrecând șase ani în izolare.

Peste câțiva ani, a fost transferat de la Alcatraz și, în cele din urmă, a fost eliberat, după ce președintele SUA l-a grațiat.

Ajuns din nou în libertate, Lucas s-a căsătorit și a avut patru copii. A lucrat în industria petrolului și nu a mai încălcat legea tot restul vieții sale, însă este ținut minte drept „omul care l-a înjunghiat pe Al Capone”.

Lucas a murit pe 28 noiembrie 1998.  Oare cei care au luat parte la înmormântarea lui știau că îl plâng pe omul care l-a înjunghiat în spate pe Al Capone?

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu