James Harrison, omul care a donat 551 litri de sânge în 60 de ani, salvând 2.4 milioane de copii

„Omul cu brațul de aur” a donat din prețiosul său sânge de 1.173 de ori în 60 de ani, în medie o dată la fiecare 19 zile. În total, a donat 551 litri de sânge.

Înainte de a deveni cunoscut ca „omul cu brațul de aur”, australianul James Harrison a fost un copil firav. În 1951, la vârsta de 14 ani, chirurgii au trebuit să-i îndepărteze unul dintre plămâni.

James Harrison. Foto: Crucea Roșie Australia / Facebook

A fost o operație care i-a adus trei luni de convalescență la spital. Din această experiență, Harrison a înțeles importanța de a dona sânge în mod regulat, precum și faptul că el însuși a fost salvat datorită generozității donatorilor anonimi, potrivit ABC News.

Harrison a așteptat să împlinească 18 ani, vârsta legală pentru donat sânge în Australia, apoi a început să meargă cu regularitate la unul dintre birourile Crucii Roșii australiene pentru a duce la îndeplinire misiunea pe care și-o fixase.

Într-o zi, după câteva donări, serviciile de sănătate din țară l-au contactat ​​pe John Harrison, considerat omul providenței. Din motive neclare, sângele său conține anticorpi anti-D, un tip extrem de rar și deosebit de valoros în lupta împotriva unei boli letale: boala hemolitică a nou-născutului, prin care anticorpii anti-D ai anumitor femei gravide distrug celulele roșii din sângele fetușilor.

Consecințele bolii: avortul spontan, copii morți la naștere… și copii născuți adeseori cu deficiențe în anumite funcții ale creierului.

Așa s-a născut programul Anti-D

Se pare că, în acel moment, în baza de date australiană James Harrison era singurul individ care avea anticorpii necesari pentru a lupta împotriva maladiei.

Încă din 1967, după desfășurarea unor experimente cu acordul său, medicii au fost capabili să înceapă să injecteze ceea ce se numește Anti-D, un compus realizat în mare parte din plasma lui Harrison.

Se estimează că 17% din femeile gravide au nevoie de acest tip de injecție. Din moment ce James Harrison a donat sânge de mai bine de o mie de ori, se estimează că astfel a ajutat ca aproximativ 2.4 milioane de copii să fie aduși pe lume sănătoși.

James Harrison este înconjurat de mai multe mame și copiii acestora, la ultima donare de sânge din „cariera” sa extraordinară, de 60 de ani. Foto: ABC News

Având în vedere că în Australia se recoltează 470 ml. de sânge de la fiecare donator, James Harrison a donat în cei 60 de ani nu mai puțin de 551 de litri!

Potrivit specialiștilor, compoziția atipică a sângelui așa-numitului „om cu brațul de aur” se datorează cantității mari de sânge (aproape 4 litri) pe care a primit-o la vârsta de 14 ani.

„Este, probabil, singurul meu talent”, spune australianul cu umilință, fericit că a fost în stare să ajute atât de mulți oameni să supraviețuiască. Printre ei, propria nepoată, de când Tracey a primit injecții anti-D în 1992.

În primăvara anului 2018, Harrison a efectuat cea de-a 1.173-a și ultima donare de sânge. La cei 81 de ani, trecuse deja de mult timp limita de vârstă pentru donarea de sânge și plasmă, stabilită la 80 de ani în Australia.

Și-a încheiat astfel cariera extraordinară de donator: o dată la fiecare 19 zile, în medie, știind că perioada minimă între două donări este de 14 zile.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „James Harrison, omul care a donat 551 litri de sânge în 60 de ani, salvând 2.4 milioane de copii”

  1. am 52 de ani si am donat singe a neg ..peste 120 litri de la 18 ani si sotia mea e tot moarta ptr ca nu i au bagat singele donat de mine ptr ea ci alte pungi din frigiderul lor..pe al meu l au oprit ei ..ca e special…de atunci nu mai donez nici o picatura

    Răspunde

Lasă un comentariu