Jacques-Yves Cousteau, omul care a adus oceanul în casele noastre

În urmă cu aproximativ 50 de ani, oamenii descopereau un serial care avea să le deschidă ochii spre magia vieții din adâncurile oceanelor: „Lumea subacvatică a lui Jacques Cousteau”.

De-a lungul a nouă sezoane, renumitul explorator marin Jacques-Yves Cousteau și-a purtat spectatorii în aventuri prin întreaga lume cu nava sa, Calypso. Purtând mereu o căciulă roșie, chiar și pe arșiță, Cousteau avea ceva din prestanța unui rege.

Jacques-Yves Cousteau și emblematica sa căciulă. Foto: Wikimedia

Mulțumită lui Cousteau, o întreagă generație a ajuns să se intereseze de adâncul mării, iar moștenirea lui continuă să influențeze oceanografia modernă.

Nepotul său, Fabien Cousteau, construiește în prezent PROTEUS, un proiect pe care îl numește „cea mai avansată stație de cercetare științifică subacvatică din lume”.

Totuși, Cousteau a însemnat mult mai mult decât „omul cu căciulă roșie” și faimosul personaj de televiziune. A ajuns atât de faimos, încât strângea în jurul său mulțimi de oameni atunci când se plimba pe stradă.

Ani la rând, sondajele din Franța l-au clasat drept cel mai popular om din țară, primind 80.000 de scrisori prin care oamenii îi cereau să candideze la președinție în 1988.

Așadar, iată câteva lucruri interesante despre Jacques-Yves Cousteau, probabil cel mai faimos explorator al zilelor noastre.

1

Cousteau a fost părintele scufundărilor

Foto: Wikimedia

Cousteau a devenit interesat de explorarea oceanelor la o vârstă fragedă. După ce a supraviețuit unui accident de mașină aproape fatal, în care s-a ales cu ambele brațe rupte, a început să înoate în Marea Mediterană ca formă de reabilitare fizică.

Problema? Era frustrat de timpul limitat pe care îl putea petrece sub apă. În 1943, Cousteau a întâlnit un inginer francez pe nume Emile Gagnan.

După unele experimente cu cilindri cu aer comprimat, cei doi au dezvoltat primul dispozitiv Aqua-Lung, destinat să ajute scafandrii să rămână sub apă perioade îndelungate.

Pentru scafandrii moderni, această invenție timpurie este acum cunoscută sub numele de regulator de scufundare și este un instrument crucial în această activitate.

Dar Cousteau a contribuit și la inventarea altor tipuri de dispozitive subacvatice, inclusiv multe dintre sistemele de iluminare și camerele rezistente la apă care sunt utilizate în prezent.

2

A luptat în Rezistența Franceză

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cousteau s-a alăturat mișcării de rezistență din Franța și a fost însărcinat să spioneze forțele armate italiene.

Pentru eforturile sale, Cousteau a primit mai multe medalii, inclusiv Legiunea de Onoare din Franța.

3

A fost un regizor, documentarist și scriitor prolific

Submarinul lui Cousteau, aflat astăzi la Muzeul Oceanografic din Monaco. Foto: Wikimedia

Pe lângă „Lumea subacvatică a lui Jacques Cousteau”, exploratorul a coprodus mai multe documentare împreună cu fiul său Philippe (până la moartea lui Philippe într-un accident de avion, în 1979).

De asemenea, în 1953 a scris – împreună cu Frédéric Dumas – cartea „Lumea tăcută” și, trei ani mai târziu, a lansat primul său documentar color, cu același nume.

Printre lungmetrajele sale se numără „Lumea fără soare” și „Călătorie la marginea lumii”. Potrivit Societății Cousteau, a ajutat la crearea a 115 filme de televiziune și a altor 50 de cărți.

Unul dintre cele mai interesante lucruri cu privire la Jacques Cousteau este că și-a dat seama că o mare parte a misiunii sale a fost să-i facă pe oameni să îndrăgească ființele marine.

A înțeles cât de important era pentru oameni să protejeze și să conserve oceanele și toate formele de viață care trăiesc în ele. În propriile sale cuvinte, „oamenii protejează ceea ce iubesc”.

Datorită propriei sale pasiuni, a apropiat marele public de mare și, astfel, l-a făcut mai precoppat de conservarea mediului.

4

Cousteau a fost un apărător ferm al animalelor

Înainte de Cousteau, se știau foarte puține lucruri despre creatura nocturnă de mare adâncime numită nautilus. Cousteau a fost primul care a înregistrat nautilusul înotând în adâncul oceanului.

Cousteau între pinguinii din Antarctica, în 1993. Foto: Christopher Dickey

De asemenea, a fost un pionier în cercetarea limbajului delfinilor și a fost printre primii care au documentat utilizarea sonarului.

Una dintre cele mai importante realizări ale sale a fost impunerea unui moratoriu privind vânătoarea de balene, adoptat în 1986 de Comisia internațională pentru vânătoare de balene.

5

Cousteau iubea copiii

Cousteau a avut patru copii (Jean-Michel și Phillipe, care i s-au alăturat tatălui lor în expedițiile mondiale subacvatice, Diane și Pierre-Yves). Dar, dincolo de a fi un tată exemplar, a fost inspirat de natura curioasă a copiilor.

Cousteau iubea copiii mai ales pentru libertatea cu care se exprimă, pentru mintea lor creativă și pentru starea de constantă mirare în care trăiesc.

Philippe Cousteau, unul dintre fiii exploratorului, a murit în 1979. S-a prăbușit cu avionul în râul Tagus, lângă Lisabona. Foto: Wikimedia

Acestea, desigur, erau aceleași trăsături care l-au făcut și pe Cousteau să vrea să afle mai multe, să exploreze și să descopere de-a lungul întregii sale vieți.

6

Cousteau a fost ajutat în misiunea sa de magnatul berii Guiness

Pe măsură ce Cousteau își consolida renumele, s-a intersectat cu milionarul irlandez Thomas Loel Guinness, un politician și descendent al lui Arthur Guinness, fondatorul fabricii de bere Guinness.

Împărtășind pasiunea lui Cousteau pentru ocean, Guinness i-a împrumutat exploratorului un feribot de 40 de ani pentru suma de doar un franc pe an.

Faimoasa navă Calypso era dotată cu o proră cu hublouri (foto medalion), ce permitea filmări subacvatice. Foto: Wikimedia

Nava respectivă a devenit cunoscută sub numele de Calypso. Despre această ambarcațiune, editorii National Geographic au afirmat că „a devenit aproape sinonimă cu numele Cousteau, o legendară platformă de aventuri și explorări marine”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu