Jack Spintecătorul este, probabil, cel mai cunoscut criminal în serie. Deși mulți specialiști s-au încumetat să investigheze oribilele crime pe care acesta le-a comis, identitatea lui rămâne un mister până în ziua de azi.
Au fost avansate numeroase teorii privind persoana care s-a ascuns în spatele acestui pseudonim, dar niciuna nu a fost demonstrată până acum.
Una dintre ele afectează chiar Casa Regală britanică și, dacă s-ar dovedi adevărată, ar produce prejudicii de imagine teribile monarhiei britanice. Cel bănuit că ar fi fost Jack Spintecătorul este prințul Albert Victor, nepotul reginei Victoria.
Cinci crime nerezolvate
Puține cazuri bântuie imaginația populară așa cum au făcut-o crimele din Whitechapel. Timp de aproape cinci ani, Jack Spintecătorul a stat la pândă pe străzile întunecate ale Whitechapel, unul dintre cele mai sărace cartiere din Londra.
A ucis și a mutilat cinci prostituate și a terorizat ani de-a rândul populația capitalei britanice. În ciuda declanșării unor căutări febrile, identitatea ucigașului nu a fost niciodată descoperită.
Tocmai faptul că poliția nu l-a identificat niciodată pe criminal i-a determinat pe unii să lege identitatea lui Jack Spintecătorul de sferele înalte ale puterii de la Londra.
Un prinț nu tocmai strălucit
Potrivit unei teorii, crimele nu fuseseră comise de un psihopat. În schimb, au fost o tentativă de a mușamaliza un secret care putea să zguduie din temelii monarhia britanică.
Scandalul îl avea în prim-plan pe tânărul nepot al reginei Victoria, prințul Albert Victor, căruia i s-a păstrat amintirea unui tânăr cumsecade, însă nu prea strălucit.
Scurta lui viață a fost marcată de scandaluri și a fost bănuit că era homosexual (lucru ilegal la acea vreme). Astfel de zvonuri au prins avânt în 1889, când poliția a închis un bordel destinat homosexualilor.
Ulterior, polițiștii au descoperit că unul dintre clienții bordelului avea legături cu prințul. Dar în ciuda zvonurilor conform cărora prințul însuși vizitase bordelul, nu s-a putut dovedi nimic. De altfel, nu există dovezi irefutabile care să ateste că Albert chiar era homosexual.
Teoria nr. 1 – Răzbunarea prințului Albert Victor
Însă, în anii ’60, un alt zvon, mult mai întunecat, a ieșit la iveală: prințul ar fi fost, de fapt, Jack Spintecătorul. Teoria a fost propusă de Stephen Knight, în cartea „Jack Spintecătorul: Soluția Finală”. În esență, în spatele acestei teorii se află două povești.
Prima poveste spune că Albert a contractat sifilis de la o prostituată, în timpul unei călătorii în Indiile de Vest. De-a lungul anilor, boala a progresat și a început să-i atace creierul.
Atins de nebunie, Albert s-ar fi decis să se răzbune pe prostituatele din Londra. Preț de câțiva ani, prințul ar fi comis o serie de crime oribile, pe care astăzi i le atribuim lui „Jack Spintecătorul”.
Teoria nr. 2 – Familia Regală și-a apărat imperiul
A doua teorie nu îl leagă în mod direct pe Albert de crime. În schimb, teoria spune că monarhul s-ar fi îndrăgostit de o tânără catolică din Whitechapel. Cei doi s-ar fi căsătorit în secret și ar fi avut un copil.
Însă ideea că prezumtivul moștenitor al tronului ar avea un copil cu o fată de rând (care mai era și catolică) era de neacceptat pentru Familia Regală.
Potrivit acestui scenariu, crimele lui Jack Spintecătorul erau opera unor agenți ai Familiei Regale, care i-ar fi ucis pe toți cei care știau despre căsătoria secretă și copilul prințului.
Desigur, nu există vreo consemnare potrivit căreia vreo persoană de la acea vreme ar fi sugerat că Familia Regală se afla în spatele crimelor lui Jack Spintecătorul. Astfel de teorii par a fi prins rădăcini cel mai devreme în anii ’60.
Însă există o problemă evidentă legată de teoria potrivit căreia prințul Albert Victor era Jack Spintecătorul. În primul rând, Albert nu se afla în Londra atunci când au fost comise crimele.
Iar teoria potrivit căreia Familia Regală ordonase crimele ca să mușamalizeze căsătoria lui Albert este la fel de improbabilă. Principalul izvor al acestei teorii este tot cartea lui Stephen Knight, „Jack Spintecătorul: Soluția Finală”.
Când a avansat teoria, Knight s-a bazat pe mărturia unui bărbat care susținea că bunica lui era fata care se măritase cu Albert. Astfel, acest bărbat ar fi fost moștenitorul legitim al tronului.
Knight sugerează că a existat o conspirație masonică de amploare pentru a ascunde făptașul acestor crime. Astfel, s-a pretins că crimele erau înfăptuite de un criminal în serie nebun.
În acest fel, prietenii bine situați ai Familiei Regale și frații lor din Masonerie l-ar fi inventat pe „Jack Spintecătorul”.
E posibil ca prințul Albert Victor să fi fost Jack Spintecătorul?
Cele două scenarii de mai sus sunt interesante, însă nu există aproape nicio dovadă credibilă care să le sprijine.
Majoritatea afirmațiilor lui Knight sunt bazate pe dovezi circumstanțiale și pe speculații. De asemenea, nu există nicio dovadă concretă că femeile ucise de Jack Spintecătorul ar fi știut ceva ce i-ar fi făcut pe masoni să vrea să le ucidă.
Și nu există nicio dovadă că aceste femei l-ar fi întâlnit vreodată pe prințul Albert Victor. Victimele lui Jack Spintecătorul erau, în mare parte, tinere prostituate care trăiau într-o zonă săracă, unde infracționalitatea era ridicată.
Erau genul de femei vulnerabile, pe care ucigașii psihopați tind să le ia drept ținte. Astfel de victime ne arată că ucigașul era exact tipul de persoană pe care poliția o căuta.
Studiind cazul, nu prea te alegi cu impresia că era vorba de niște femei care fuseseră victimele unei conspirații regale de amploare. Deocamdată, cel puțin, nu se poate stabili nicio legătură certă între Albert Victor sau cineva din Familia Regală și crime.