Jabuticaba, pomul care face fructe direct pe trunchi

Jabuticaba este un pom fructifer care crește în statele braziliene Mina Gerias, Goias și Sao Paulo și în unele regiuni din Paraguay și din Argentina. Fructele acestui copac cresc direct pe trunchi, ceea ce îi conferă un aspect neobișnuit.

Fructele jabuticaba sunt rotunde, au diametrul de trei-patru centimetri și seamănă foarte mult cu strugurii. De aceea, copacul mai este cunoscut și drept „pomul-strugure”.

Jabuticaba
Foto: Amusing Planet

În centru au până la patru semințe mari, învelite într-o pulpă gelatinoasă și dulce, alb sau roz. Coaja groasă a fructelor este de culoare violet închis.

În mod natural, copacul poate înflori și face fructe doar o dată sau de două ori pe an, dar atunci când este irigat continuu înflorește frecvent. De aceea, în regiunile tropicale fructele proaspete sunt disponibile pe tot parcursul anului.

În timpul sezonului de jabuticaba, mii de vânzători stradali din Minas Gerais vând fructele proaspete în pungi mici, iar trotuarele și străzile sunt pătate de miile de coji aruncate de oameni.

Fructele au numeroase beneficii

În general, fructele jabuticaba se mănâncă proaspete, dar deoarece încep să fermenteze la doar 3-4 zile după recoltare, sunt folosite adesea pentru a face gemuri, prăjituri, vin sau lichior.

Jabuticaba 02
Foto: Rodrigo / Flickr

Datorită perisabilității lor, fructele proaspete de jabuticaba se găsesc foarte greu pe piețele din afara zonelor de cultivare.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Aceste fructe au și numeroase utilizări medicinale. Fiertura de coji deshidratate, care are proprietăți astringente, este folosită ca tratament pentru hemoptizie, astm, diaree și amigdalita cronică.

De asemenea, fructele conțin compuși antioxidanți și antiinflamatori puternici.

Jabuticaba 03
Foto: Rogerio Tomazela via Flickr

În continuare, află amănunte despre un alt copac neobișnuit: Arborele-dinamită: „Trage” cu semințe la 250 kilometri pe oră. Apoi, descoperă 15 copaci din Europa cu povești impresionante.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu