Ivan Sidorenko, cel mai bun lunetist al URSS. A ucis singur 500 de oameni

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ivan Sidorenko, la origine artist, a devenit cel mai bun lunetist din Armata Roșie. Se pare că adevăratul său talent avea mai mult de-a face cu arta de a ucide.

Aparent, Ivan Sidorenko s-a înrolat în Armata Roșie dintr-un moft. Renunțase la școală și studia arta pe cont propriu, însă armata i-a scos la iveală un talent mortal.

Ivan Sidorenko la tinerețe, în timp ce făcea parte din Armata Roșie. Foto: Range365

Sidorenko se ghida după motto-ul „un glonț, un mort” și a devenit o mașină de ucis pentru Uniunea Sovietică, adunând aproximativ 500 de ținte eliminate de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Astfel s-a născut legenda „celui mai mortal” lunetist din Armata Roșie.

Tinerețea și începutul carierei lui Ivan Sidorenko

Cel mai bun lunetist rus a avut un început umil în viață. Născut într-o familie de țărani, pe 12 septembrie 1919, în regiunea Smolensk, în apropiere de Belarus, Sidorenko a renunțat la liceu în clasa a zecea.

cel mai bun lunetist
Trupele sovietice în acțiune în timpul Bătăliei pentru Moscova, 1941. Foto: Wikimedia

Prima sa dragoste a fost arta. S-a înscris la Colegiul de Artă „Penza”, unde a studiat până în 1939. Când a izbucnit războiul, a dorit să-și ajute țara și s-a înrolat în armată.

În 1941, Sidorenko se afla la Școala Militară de Infanterie Simferopol, din Crimeea. Acolo, a învățat cum să facă parte dintr-o unitate de mortiere, care ajuta la încărcarea, descărcarea și reîncărcarea artileriei cu rază lungă.

Sidorenko a devenit membru al unei astfel de unități în Bătălia pentru Moscova. Însă se pare că Sidorenko își dorea să fie și mai implicat în luptă.

Când cei din unitatea lui se odihneau, tânărul pleca singur să ucidă germani în timpul său liber. Lovea de la distanță și a reușit să învețe singur arta de a ucide fără a fi văzut.

cel mai bun lunetist
Ivan Sidorenko în iunie 1944, după ce a fost numit erou al Uniunii Sovietice. Foto: Soldier of Fortune Magazine

Folosea o pușcă Mosin-Nagant cu lunetă, de fabricație rusească. În curând numărul de ținte ucise a început să crească, iar superiorii săi din Armata Roșie au observat acest lucru.

Era clar că Sidorenko ar fi fost mai util în altă parte decât în unitatea de mortiere. Așa a ajuns bărbatul să îi învețe pe soldații sovietici cum să ucidă la fel de discret ca el.

„Elevii” lui erau aleși pe sprânceană de comandați dintre soldații cu vederea foarte bună și care aveau o bună cunoaștere a armei lor. Sidorenko își antrena singur ucenicii.

Cel mai bun lunetist rus a primit titlul de „erou al URSS”

cel mai bun lunetist
Trupele sovietice intră în Estonia, unde Sidorenko a luptat în 1944. Foto: Wikimedia

Lua cu el câte un învățăcel în zona de conflict și îi preda lecții în timp real. În timpul unei astfel de operațiuni a avut loc poate cea mai impresionantă acțiune a lui Sidorenko.

Cel mai bun lunetist rus a aruncat în aer un camion și trei remorchere germane și a oprit cu succes avansul germanilor și al convoaielor germane de provizii. Motto-ul său era simplu: „un glonț, un mort”, iar acest lucru se aplica atât oamenilor, cât și mașinilor.

Fiecare om antrenat de Sidorenko a avut un impact imediat în apărarea Moscovei. Aceste trupe provocau atât de multe morți, încât germanii au împânzit zona cu propriii lor lunetiști, pentru a neutraliza amenințarea.

Dar stratagema nu a funcționat. Sidorenko și oamenii săi erau pur și simplu prea capabili. Sidorenko a înaintat în grad și a devenit comandant asistent a regimentului 1112 de infanterie. În această calitate, a antrenat peste 250 de lunetiști, dintre care unii au atins numere record de ținte ucise.

Numărul victimelor lui Ivan Sidorenko crește exponențial

Lunetistul a continuat să adune ținte ucise pe primul front baltic până în 1944. S-a relatat că, în trei ani, Sidorenko a ucis aproximativ 500 de oameni. Numărul ar putea fi exagerat, deoarece URSS propaga „cultul lunetistului” pentru a-și intimida inamicii.

Mai mult, comandanții se bazau pe numărătoarea lunetistului pentru a ține socoteala țintelor ucise. Atât acesta, cât și orice alt lunetist puteau minți cu ușurință.

Oricum, pe 19 iunie 1944, Sidorenko a câștigat titlul de „erou al Uniunii Sovietice” pentru măiestria sa. Însă cel mai bun lunetist rus se află pe locul al doilea printre cei mai mortali lunetiști din război.

Sidorenko
Foto: War History Online

Lunetistul finlandez Simo Hayha, „Moartea Albă”, ocupă locul întâi, cu 542 de ținte ucise confirmate. Dar se poate ca Haya să fi ucis, de fapt, peste 700 de oameni în timpul războiului.

Sidorenko a fost rănit de mai multe ori. Superiorii săi considerau că era prea valoros ca să-l piardă și, după ultima rană suferită, a primit ordinul de a servi drept instructor.

Când războiul a luat sfârșit, Sidorenko s-a retras cu gradul de maior și a lucrat ca șef de echipă într-o mină de cărbune. A murit pe 9 februarie 1994.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Ivan Sidorenko, cel mai bun lunetist al URSS. A ucis singur 500 de oameni”

Lasă un comentariu