Ithaca, inteligența artificiala care poate reconstitui textele antice incomplete

O echipă multidisciplinară de cercetători a creat un instrument numit Ithaca, o inteligență artificială care analizează și reconstituie cu o acuratețe și o viteză remarcabile texte antice incomplete sau deteriorate.

Restaurarea textelor antice este unul dintre principalele instrumente pe care arheologii le folosesc pentru a învăța despre trecut. Cu toate acestea, acest proces este adesea lent și complicat, deoarece multe inscripții sunt incomplete sau deteriorate, fie pentru că suportul este un material perisabil, fie pentru că este rupt în mai multe fragmente, dintre care unele pot lipsi.

Cel mai faimos caz de interpretare a textelor antice este cel al Pietrei de la Rosetta, dar există multe altele. Recent, un grup interdisciplinar de cercetători a dezvoltat un instrument care folosește inteligența artificială pentru a efectua același proces mult mai rapid și cu o precizie remarcabilă.

Unitatea în cauză se numește Ithaca, inspirată de insula lui Ulise, și funcționează cu ajutorul unei rețele neuronale profunde: acestea sunt modele computaționale bazate pe inteligență artificială cu capacitate de învățare.

Atunci când li se pune la dispoziție o bază de date mare și intrări de analizat (în acest caz, texte incomplete), ele calculează un rezultat (o propunere de text complet) și probabilitatea procentuală ca acesta să fie corect. Studiul complet a fost publicat în Nature.

Text grecesc antic restaurat cu Ithaca Această inscripție (Inscriptiones Graecae, volumul 1, ediția 3, documentul 4, partea B (IG I3 4B)) consemnează un decret pe Acropole din Atena și datează din anul 485/4 î.Hr.Foto: Marsyas, Muzeul Epigrafic, WikiMedia CC BY 2.5.
Text în greaca veche reconstituit cu Ithaca. Această inscripție este un decret marcat pe Acropole, în Atena, și datează din 485 î.e.n. Foto: Marsyas, Muzeul Epigrafic, WikiMedi

Reconstituirea textelor antice

În cazul Ithaca, testele efectuate pe texte deja descifrate au arătat că instrumentul atinge o acuratețe de 62% în restaurarea mesajului complet, cu o acuratețe de 71% în identificarea poziției originale a fragmentelor individuale și o marjă de eroare de numai 30 de ani în datare.

Deși nu par a fi procente atât de bune, instrumentul nu este menit să funcționeze de unul singur, ci să accelereze munca cercetătorilor, mai ales în primele etape, oferindu-le rapid o ipoteză de încredere cu care să lucreze.

Scopul principal pentru care a fost dezvoltat acest instrument este tocmai acela de a accelera restaurarea și atribuirea textelor nou descoperite. Astfel, dezvoltatorii spun că au colaborat cu Google pentru a lansa o versiune gratuită a Ithaca, una cu un model deja „antrenat” cu texte descifrate.

În acest fel, instrumentul ar fi disponibil nu numai pentru cercetători, ci și pentru alte persoane și instituții care ar putea beneficia de el, cum ar fi profesorii și muzeele.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu