Itacolumitul, piatra care se îndoaie descoperită în munții din Brazilia

Ai văzut vreodată o bucată de rocă îndoindu-se? Itacolumitul este un tip de gresie care, atunci când este tăiată în fâșii subțiri, poate fi îndoită, fără să se rupă.

Spre exemplu, dacă o bucată lungă de 30 de centimetri și cu o grosime de câțiva centimetri este susținută la capete, se va îndoi treptat sub propria ei greutate. Dacă aceeași bucată este apoi întoarsă, mai întâi se va îndrepta, apoi se va îndoi în direcția opusă.

Itacolumitul, piatra flexibilă
O mostră de itacolumit care se poate îndoi. Foto: Mark Graham / Canadian Museum of Nature

Așchiile de itacolumit cu o grosime de un milimetru sau doi pot fi îndoite între degete și emit un sunet care seamănă cu un scârțâit. Roca a fost descoperită pe Vârful Itacolumi (de unde și numele de itacolumit), în Minas Gerais, Brazilia, în 1822. În limba băștinașilor tupi, Itacolumi înseamnă „piatra-copil”, piscul fiind considerat fiul muntelui.

De atunci, itacolumitul a mai fost găsit în alte câteva locuri din India, Franța și SUA. Cu toate acestea, cele mai bune mostre provin din zona Minas Gerais.

La un moment dat, s-a crezut că flexibilitatea itacolumitului se datorează prezenței unor straturi subțiri de mica, particule care acționează ca lubrifianți, permițând mișcarea granulelor adiacente de cuarț.

Cu toate acestea, cercetări mai recente sugerează că flexibilitatea se datorează prezenței unor spații goale între particulele neregulate de cuarț. Golurile permit mișcarea interstițială, în timp ce îmbinările prin care particulele sunt conectate le mențin laolaltă, în ciuda deplasării.

Este posibil ca golurile să se fi creat în urma intemperiilor, atunci când componentele perisabile din gresie au fost îndepărtate, lăsând în locul lor cavități deschise, în timp ce pe granulele de cuarț s-a depus siliciu suplimentar.

Itacolumitul, piatra flexibilă
Itacolumit. Foto: Imgur

În unele cazuri, itacolumitele își pierd flexibilitatea la uscare, probabil din cauza întăririi substanței interstițiale. Cu toate acestea, multe mostre păstrate în aer uscat timp de mai mulți ani își păstrează încă această proprietate într-un grad ridicat.

Deși deocamdată nu există nicio utilitate practică a itacolumitului, cercetătorii consideră că înțelegerea naturii acestei roci și a texturii sale poate ajuta la construirea de ceramică ductilă și de materiale de construcții rezistente la cutremure.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu