De la extaz la abuz. Ce droguri consumau civilizațiile antice

Astăzi, drogurile sunt folosite în mare parte în scop recreațional. Dar, spre deosebire de omul modern, anticii nu le foloseau doar pentru a se distra, ci mai degrabă pentru a atinge stări spirituale inaccesibile pe altă cale.

Dovezile arheologice ne dezvăluie că oamenii luau opium și ciuperci halucinogene chiar și acum zece mii de ani. Așadar, să vedem care era relația popoarelor antice cu stupefiantele, cine erau cei care le foloseau și ce fel de droguri preferau diverse civilizații.

1

Opiul, drogul cel mai răspândit

Opium droguri
Foto: Opium

Opiul este un drog care se extrage din capsulele unor anumite tipuri de mac. Ingredientul activ din aceste capsule este morfina. Administrat în doze mici și în scop strict medicinal, opiul este folosit drept calmant, somnifer și analgezic.

Opiul face parte din categoria de droguri extrem de periculoase, un derivat al acestuia fiind heroina, stupefiant care dă dependență foarte puternică. În antichitate, opiul era, fără îndoială, printre cele cel mai răspândite droguri și are o istorie lungă și complexă.

Deși se crede că era utilizat încă din preistorie, cercetătorii au stabilit cu certitudine că drogul a fost cultivat pentru prima dată de sumerieni, în 3400 î.e.n.

Apoi, a fost preluat de asirieni, babilonieni, egipteni, fenicieni, greci și cartaginezi. Nici romanii nu erau străini de utilizarea lui.

Descoperirile arheologice arată că opiul era folosit în special în timpul ritualurilor, iar antropologii au afirmat că preoții antici îl utilizau pentru puterile lui vindecătoare.

În Egiptul Antic, consumul de opiu era limitat la preoți, magicieni și războinici. Egiptenii credeau că opiul a fost creat de zeul Thoth, și că zeul Ra îl consuma împotriva durerilor de cap.

De asemenea, o statuetă reprezentând-o pe zeița minoică a narcoticelor purtând o coroană de maci a fost descoperită în sanctuarul Gazi din Creta, împreună cu un dispozitiv de fumat.

Mai mult, zeii greci Hypnos (zeul somnului), Nyx (zeul nopții) și Thanatos (zeul morții) erau înfățișați adesea înveliți în maci sau ținând maci în mână.

2

Canabisul, folosit de milenii

Canabis
Foto: Wander Globe

Canabisul este unul dintre cele mai cunoscute droguri, iar în multe țări există dezbateri pro și contra legalizării lui. Cu toate acestea, canabisul este folosit de mii de ani, cu preponderență în Asia Centrală și de Sud.

Într-un mormânt din vestul Chinei, vechi de 2700 de ani, au fost descoperite dovezi incontestabile ale utilizării acestei substanțe psihoactive. În mormânt, arheologii au găsit 789 de grame de canabis, care-i aparțineau unui șaman.

Totuși, cea mai timpurie probă a fumatului de canabis a fost descoperită pe teritoriul țării noastre. La Gurbănești (județul Călărași), dintr-un mormânt de circa 5.000 de ani a fost scoasă la lumină o pipă cu rămășițe de semințe de cânepă arse.

În trecut, canabisul era cultivat în special pentru fibrele sale, dar era folosit și în timpul meditațiilor sau drept calmant.

3

Frunza de coca, monopol de stat la incași

Frunze de coca droguri
Foto: Panacea Chronicles

Frunzele de coca erau folosite de mayași pentru efectele puternic stimulente. Cele mai vechi dovezi ale utilizării de droguri au fost descoperite în mai multe situri din Valea Nanchoc din Peru, iar unele artefacte asociate cu procesarea frunzelor de coca datează de acum 9000 de ani.

Mărturii ale consumului acestor droguri au fost găsite și în peșteri din valea Ayacucho din Peru, datând de peste 2800 de ani. Majoritatea civilizațiilor din America de Sud consumau frunze de coca: Maya, Nazca, Moche, Tiwanaku, Chiribaya și Inca.

Potrivit datelor deținute de arheologi, cultura și utilizarea coca a devenit monopol de stat în Imperiul Incaș în jurul anului 1430. În 1200, elitele incașe au restricționat consumul de coca în favoarea clasei conducătoare, dar consumul s-a răspândit în ciuda acestui fapt.

Când au fost cuceriți de spanioli, în 1572, aproape toți incașii – cu excepția păturilor joase ale societății – foloseau frunze de coca.

4

Droguri halucinogene, accesul spre o altă lume

Ciuperci halucinogene droguri
Foto: Michael M. Hughes

Psilocibina, o substanță ce se găsește în ciupercile halucinogene, era folosită cu precădere de populațiile din deșertul Sahara, dar și de civilizațiile din America Centrală și de Sud.

O serie de picturi murale descoperite în Nordul Africii ne arată că triburile aborigene din Sahara foloseau drogul în 9000 î.e.n.

De asemenea, picturi rupestre descoperite în Spania, realizate acum 6000 de ani, sugerează că ciuperca Psilocybe hispanica era utilizată în cursul ritualurilor religioase de preistoricii care au trăit în apropierea orașului Villar del Humo de astăzi.

Ciupercile halucinogene provoacă greață și halucinații, iar civilizațiile antice credeau că în aceste stări pot accesa niveluri superioare de inteligență.

5

Lotusul albastru, favoritul egiptenilor

Lotus albastru droguri
Foto: Pinterest

Timp de 3000 de ani, lotusul albastru a fost folosit de preoții din Egiptul Antic datorită proprietăților medicinale, dar și a ceea ce ei numeau „esența divină”.

În general, această plantă produce efecte psihoactive moderate, care induc o stare de liniște și o ușoară euforie.

Planta este adesea înfățișată în arta egipteană. Ea se regăsește în multe gravuri și picturi, inclusiv în faimosul templu de la Karnak.

În cele mai multe reprezentări, lotusul albastru este asociat cu petreceri, dans, dar și cu ritualuri spirituale sau magice, precum ritul de trecere.

În mitologia egipteană, planta era considerată foarte importantă.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

„Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „De la extaz la abuz. Ce droguri consumau civilizațiile antice”

Lasă un comentariu