„Soldați, vă ordon: Umpleți burțile!” Istoria zbuciumată a margarinei

Prezentă în frigiderele multor oameni din întreaga lume, margarina are o istorie lungă și controversată, iar inventarea ei îl implică inclusiv pe împăratul Napoleon al III-lea, nepotul lui Napoleon Bonaparte.

Denumirea de „margarină” își are originile într-o descoperire făcută de un chimist francez în 1813. Atunci, savantul Michel Eugène Chevreul a descoperit un nou acid gras, pe care a decis să îl numească „acide margarique”.

Mâncare ieftină pentru soldați și săraci

Napoleon al treilea
Napoleon al III-lea căuta o soluție ieftină pentru a hrăni soldații și populația săracă. Foto: chateauversailles.fr

Câteva decenii mai târziu, împăratului Napoleon al III-lea i-a venit o idee: să micșoreze costurile alimentației distribuite populației.

Oamenii săraci și soldații din imperiul său ar fi putut beneficia de un înlocuitor mai accesibil pentru unt, se gândea monarhul.

Acesta oferit o recompensă oricărei persoane care inventa un înlocuitor ieftin pentru unt. Chimistul Hippolyte Mège-Mouriès a acceptat provocarea și a inventat o substanță pe care a numit-o „oleomargarină”, denumire scurtată apoi la „margarină”.

În 1869, Mège-Mouriès a brevetat procesul de creare a margarinei și a câștigat premiul oferit de Napoleon al III-lea.

Mege Mouries
Chimistul Hippolyte Mège-Mouriès. Foto: Wikimedia

Oleomargarina lui Mège-Mouriès era alcătuită în principal din seu, sare, sulfat de sodiu, acid gastric de porc și puțină smântână, toate încălzite și amestecate într-o substanță asemănătoare cu untul.

În această etapă a istoriei sale, margarina avea mai degrabă consistența unui jeleu decât textura cremoasă pe care o știm astăzi. Deși a câștigat premiul lui Napoleon al III-lea, produsul nu a fost fabricat la scară largă.

Invenția ajunge la Unilever

În 1871, Mège-Mouriès a vândut brevetul companiei olandeze Jurgens. Ulterior, aceasta s-a transformat în faimoasa companie Unilever, care este și astăzi principalul producător de margarină pe plan mondial.

Această companie a îmbunătățit rețeta și tehnicile lui Mège-Mouriès și a creat o piață internațională pentru margarină. A construit fabrici în Germania, Norvegia, Austria, Suedia, Danemarca, Norvegia și Anglia.

Reclama margarina
În reclame, margarina era prezentată ca „unt vegetal”. Foto: happycow.net

Oamenii de afaceri olandezi și-au dat seama că, pentru a vinde produsul ca înlocuitor al untului, trebuia ca margarina să semene cât mai mult cu untul. Pe lângă îmbunătățirea texturii, au avut și misiunea de a-i stabili culoarea.

În mod normal, albul este culoarea margarinei, însă oamenii de știință din laboratoarele companiei au decis să îi imprime produsului tartinabil o tentă gălbuie, pentru ca viitorii clienți să o asocieze cu untul.

Războiul dintre unt și margarină

Războiul dintre unt și margarină începuse. Scriitorul Mark Twain a relatat replica unui om de afaceri american pe care o auzise în timpul unei călătorii cu barca:

„Acum producem oelomargarină cu tonele. Și o putem vinde atât de ieftin, încât întreaga țară trebuie să o cumpere, nu o poate evita. Untul nu are nicio șansă în această competiție.”

Margarina
Foto: hiveminer.com

Însă diverși politicieni americani, îmbogățiți de industria produselor lactate, au adoptat Legea oleomargarinei din 1886, care stabilea un impozit de doi cenți pe fiecare kilogram de margarină vândut.

Această taxă avea menirea să descurajeze vânzările de margarină în favoarea untului. În Canada, situația era mult mai gravă pentru fanii margarinei – produsul a fost ilegal din 1886 până în 1948.

În aceeași perioadă, în special în statele americane unde industria lactatelor avea o mare influență, colorantul galben folosit de producătorii de margarină a fost scos în afara legii.

În alte state, margarina trebuia să aibă o culoare distinctă (roz, de exemplu) care să o deosebească de unt. De asemenea, au fost difuzate reclame care susțineau că margarina conține arsenic sau că este făcută din cadavre de pisici.

Propaganda anti margarina
Propagandă: Cum se fabrică margarina vs. cum se fabrică untul. Foto: perryponders.com

Cu toate acestea, principalul tip de grăsime folosit în margarină era pe cale să se schimbe. Penuria de seu și noile tehnici de hidrogenare a materiei vegetale au dus la înlocuirea seului cu uleiurile din plante.

Între 1900 și 1920, margarina era făcută dintr-un amestec de grăsimi animale și uleiuri vegetale.

Al Doilea Război Mondial asigură popularitatea margarinei

În timpul Marii Crize Economice, urmată de raționalizarea mâncării din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au dus la reducerea și mai accentuată a stocurilor de grăsime animală.

La mijlocul anilor ’40, margarina cu grăsime animală nu mai exista, fiind total înlocuită de margarina din uleiuri vegetale. La popularitatea margarinei a contribuit în special cel de-Al Doilea Răzbi Mondial, perioadă în care untul era aproape imposibil de găsit.

La începutul anilor ’50, interdicțiile cu privire la coloranți au dispărut din SUA, iar producătorii de margarină și-au putut vinde produsul în nuanțe foarte asemănătoare cu a untului.

Protest legi anti margarina
„E timpul să lăsați consumatorii în pace. Abrogați toate legile anti-margarină” și „30 de state se bucură de margarina galbenă, dar nu se bucură să plătească taxe pentru asta” – mesajele de pe pancartele folosite în timpul unei campanii pro-margarină din SUA. Foto: cosmosmagazine.com

De atunci, producătorii au depus eforturi să facă margarina mai bună pentru sănătate, precum interzicerea folosirii grăsimilor trans, care predominau în compoziție.

Dar margarina este încă departe de a fi un produs benefic pentru sănătate, în pofida popularității pe care o are în întreaga lume.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și Istoria surprinzătoare a untului, grăsimea la mare căutare. Apoi, află Cine a inventat pâinea? Istoria bine dospită a alimentului universal. Și, în final, descoperă povestea lui Julius Maggi, geniul nebun care a inventat celebrele cuburi pentru supă.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • >