4 lucruri interesante pe care nu le știai despre istoria Chinei

Cât de bine cunoști istoria Chinei? Această țară fascinantă, cunoscută în trecut după diferite nume mitologice, precum „Regatul de Mijloc” sau „Dragonul care se ridică”, este leagănul uneia dintre cele mai vechi civilizații de pe Pământ.

Are o istorie incredibil de bogată, întinsă de-a lungul mileniilor. Câteva dintre evenimentele emblematice din istoria Chinei sunt binecunoscute chiar și pentru cei mai neinformați, cum ar fi faptul că praful de pușcă a fost inventat de chinezi sau că Marele Zid Chinezesc a fost construit pentru a ține la distanță războinicii mongoli.

Cu siguranță, pentru a afla cele mai interesante amănunte din trecutul chinezilor trebuie „să sapi”. Ca să te ajutăm în acest de efort, îți prezentăm câteva curiozități din istoria Chinei, detalii pe care probabil că nu le știai.

1

China a fost prima țară care a folosit bani de hârtie

istoria Chinei
Bancnotă din China. Foto: Wikimedia

Puțini știu că chinezii au fost primii care au început să folosească hârtia ca formă de monedă. Încă din anul 618, la începutul dinastiei Tan, care avea să conducă China timp de 300 de ani, banii de hârtie au fost inventați ca reacție la o criză economică.

Trezoreria avea o nevoie disperată de monedă metalică, însă aceasta era rară din cauza conflictelor care costau mulți bani. Atunci, oficialii le-au permis oamenilor să folosească note de credit ca plată, și aceste note au devenit precursoarele banilor de hârtie.

2

Prima și ultima colonie europeană din Asia a fost în China

Iată un lucru foarte interesant din istoria Chinei. Când se gândesc la orașul chinezesc Macao, oamenii își imaginează cazinouri mari și petreceri extravagante.

Puțini știu că aici s-a aflat prima și ultima colonie din Asia, care a fost cumpărată de Portugalia în 1557 și a fost returnată Chinei în 1999.

Istoria Chinei se întinde pe câteva milenii.

Macao a fost colonie pentru un timp mai îndelungat chiar și decât Hong Kong. De când Macao a intrat sub autoritatea statului chinez, cultura jocurilor de noroc de aici a crescut în popularitate în jurul lumii.

Astăzi, Macao întrece chiar și Las Vegas și deține titlul de „epicentru mondial al jocurilor de noroc”.

3

Oamenilor obișnuiți le era interzis să-l privească pe împărat

Orașul Interzis din Beijing a înflăcărat imaginația a milioane de oameni din jurul lumii, reprezentând decadența imperială de demult și arta chineză superbă creată de-a lungul mileniilor.

Un lucru poate mai puțin știut este cruzimea uneia dintre cele mai cunoscute dinastii chineze, dinastia Qing, care a condus China din 1420 până în 1912.

De-a lungul existenței Orașului Interzis, oamenilor obișnuiți li se interzicea să privească acest loc și, mai mult decât orice, li se interzicea să îl privească pe împărat. Cei care îl priveau erau executați imediat.

4

În China există fosile ale rudelor noastre îndepărtate

Puțini oameni știu că în China se află unele dintre cele mai vechi fosile cunoscute de Homo Erectus, cea mai apropiată rudă a oamenilor moderni.

O colecție de fosile cunoscută drept „Omul de Pekin” a fost descoperită în 1923, lângă Beijing. Mai târziu, s-a descoperit că fosilele aveau peste 700.000 de ani, depășind cu mult vechimea altor oseminte din Europa.

Istoria Chinei este o tapiserie bogată și diversă, care acoperă perioade de culme a civilizației și perioada celor mai primitivi dintre oamenii moderni, motiv pentru care țara aceasta este atât de interesant de studiat, oricare ar fi punctele tale de interes.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu