Circ pe orbită: Istoria puțin știută a animalelor trimise de om în cosmos

Până acum, au ajuns în spațiul cosmic mai multe animale decât oameni. În „copilăria” zborului spațial, numeroase tipuri de ființe vii – de la rozătoare la maimuțe – au fost plasate în capsule minuscule și lansate cu racheta în cosmos.

După ce animalele au revenit pe Pământ, oamenii de știință le-au studiat pentru a înțelege mai bine impactul călătoriilor în spațiu asupra țesuturilor vii. Însă multe animale au fost trimise în spațiu cu „bilet doar dus” și nu s-au mai întors niciodată pe Terra.

Laika
Laika este unul dintre cele mai faimoase animale care au zburat în cosmos. Foto: Space Answers

Aproape oricine a auzit despre Laika, primul câine din lume care a ajuns în spațiul cosmic. Totuși, înainte de ea, multe alte animale au fost folosite drept cobai de oamenii dornici să exploreze universul.

Prima misiune de succes: opt șoareci albi

Înainte de existența rachetelor, animalele au fost trimise la mare altitudine în baloane cu aer cald, pentru a fi testate condițiile de supraviețuire în aer rarefiat, la temperaturi joase.

SUA au efectuat o serie de zboruri de mare altitudine cu baloane fără echipaj în care au plasat șoareci, hamsteri, pisici, câini, broaște, pești și maimuțe.

Abia spre sfârșitul anilor ’40 au început să experimenteze cu rachete. Pe 20 februarie 1947, SUA au lansat o rachetă germană V-2 (pe care o capturaseră de la naziști), care avea la bord musculițe de oțet. Racheta a urcat până la 109 kilometri altitudine.

Sam macac rhesus
Sam, o maimuță rhesus trimisă de NASA în spațiu în 1959. Foto: Wikimedia

Apoi, capsula în care se aflau musculițele s-a desprins de pe rachetă și a revenit pe Pământ cu ajutorul unei parașute. Insectele „spațiale” au supraviețuit.

Doi ani mai târziu, pe 14 iunie 1949, a fost lansată în spațiu o maimuță rhesus botezată Albert al II-lea. A atins altitudinea de 134 kilometri, fiind prima primată care a depășit linia Karman, o frontieră imaginară situată la 100 de kilometri altitudine și care marchează începutul spațiului cosmic.

Din păcate, Albert al II-lea a murit în timpul reintrării în atmosferă; parașuta nu s-a deschis.

Primul zbor cu animale la mare altitudine care s-a finalizat cu succes a avut loc în septembrie 1950. Opt șoareci albi au fost lansați la altitudinea de 29.600 de metri, într-o capsulă presurizată. După 3 ore și 40 de minute, rozătoarele s-au întors pe Terra nevătămate.

Eroii Able și Baker

Able si Baker
Able (stânga) și Baker (dreapta) în capsulele cu care au ajuns în spațiu. Foto: Pantip

În anii ’50 și ’60 au fost trimise în spațiu numeroase maimuțe. Multe dintre acestea erau sedate, pentru a le scuti de teroarea de a fi închise într-o navă spațială. Aproximativ două treimi dintre acestea nu au supraviețuit.

În 1959, Able și Baker au devenit primele maimuțe care au supraviețuit zborului spațial. Fuseseră introduse într-o capsulă mică montată în vârful unei rachete Jupiter.

Au urcat la 480 de kilometri altitudine și au supraviețuit 9 minute în imponderabilitate. Revenită pe Pământ, maimuța Baker a devenit o celebritate. A apărut în revista Life și a devenit o atracție pentru vizitatorii centrului spațial din Alabama.

Deși a supraviețuit zborului, Able a murit câteva zile mai târziu, în timpul unei operații efectuate pentru tratarea unei infecții. Baker a trăit până în 1984.

Primele ființe care au orbitat Luna: două țestoase

Testoase in spatiu
Foto: Energia

Experimentele spațiale cu animale au continuat de-a lungul anilor ‘60. În această perioadă, a fost lansată în spațiu o mare varietate de animale. Printre acestea s-au numărat iepuri, cimpanzei, pisici, viespi, gândaci, broaște și broaște țestoase.

Țestoasele au fost primele animale care au făcut un ocol în jurul Lunii. Țestoasele au fost trimise în spațiu de Uniunea Sovietică pe 14 septembrie 1968. Erau însoțite de musculițe de oțet, viermi și alte ființe.

Prima misiune de lungă durată a fost încercată în iunie 1969 și a avut drept personaj principal un macac, a cărui misiune era să orbiteze Pământul timp de 30 de zile.

Animalul a fost învățat să se hrănească singur. Însă, după doar o săptămână de misiune, sănătatea lui s-a deteriorat. Cercetătorii s-au văzut nevoiți să-l aducă înapoi pe Terra, dar animalul a murit a doua zi.

Fe, Fi, Fo, Fum și Phooey, ultimele animale care au ajuns pe orbita Lunii

Modulul de comanda
Șoarecii și cei trei membri ai echipajului Apollo 17 au revenit pe Terra la bordul modulului de comandă America. Foto: Wikimedia

Ultima misiune Apollo, cu numărul 17, a transportat în spațiu cinci șoareci: Fe, Fi, Fo, Fum și Phooey. Rozătoarele făceau parte dintr-un experiment menit să studieze dacă radiațiile cosmice lezează țesuturile vii.

Șoarecii, care făceau parte din specia Perognathus longimembris, au fost aleși datorită dimensiunilor mici și capacității de a rezista la stres.

Șoarecilor le-au fost implantate detectoare minuscule de radiații. Apoi, au fost plasați în modulul de comandă al Apollo 17, într-un recipient în care aveau și mâncare.

Unul dintre șoareci a murit la începutul misiunii, din motive necunoscute. Ceilalți patru au orbitat Luna de 75 de ori, alături de echipaj, și au devenit ultimele animale Terra care au zburat până la Lună și înapoi.

Odată întorși pe Pământ, șoarecii au fost eutanasiați și disecați. Savanții nu au găsit urme de leziuni în organismele lor.

În videoclipul de mai jos, făcut public de NASA în 2019, se poate observa cum trăiesc șoarecii de pe Stația Spațială Internațională în condiții de imponderabilitate:

O adevărată menajerie spațială

Până în anii ’70, peștii și păianjenii s-au alăturat lungii liste de animale care au zburat în spațiu. În 1975, mai multe broaște țestoase au petrecut în spațiu 90 de zile într-o rachetă Soiuz.

În anii ‘80, au ajuns în cosmos și primii tritoni. Acestora le-au fost amputate membrele, pentru a vedea dacă își păstrează capacitatea de regenerare și în spațiul cosmic.

Animale in spatiu
Foto: Bettmann/Corbis

Până la sfârșitul anilor ’90, oamenii de știință americani au trimis în cosmos, printre altele, greieri, șoareci, șobolani, broaște, pești, musculițe de oțet, melci, arici de mare, ouă de insecte și moluște.

Indestructibilul gândac a zburat pentru prima dată în spațiu în 2006, lansat de compania americană Bigelow Aerospace, care testa un habitat spațial experimental numit Genesis I.

În 2007, Agenția Spațială Europeană a trimis în cosmos, pentru zece zile, mai multe organisme nevertebrate denumite tardigrave. Creaturile au supraviețuit în mod miraculos. Din același zbor au făcut parte mai mulți gândaci. Cel puțin una dintre femelele gândac a depus ouă pe timpul misiunii.

În secolul XXI, prezența animalelor la bordul misiunilor spațiale a devenit ceva absolut obișnuit. Aceste ființe sunt folosite pentru a înțelege mai bine efectele microgravitației asupra proceselor fiziologice, în speranța că omenirea se va putea pregăti mai bine pentru zboruri spațiale de lungă durată.

De aceea, nu trebuie să îi uităm pe pionierii care au făcut posibil zborul omului în spațiul cosmic: maimuțele Able și Baker, rozătoarele Fe, Fi, Fo, Fum și Phooey și celelalte animale folosite la teste.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Circ pe orbită: Istoria puțin știută a animalelor trimise de om în cosmos”

Lasă un comentariu