Iquitos, cel mai mare oraș din lume la care nu se poate ajunge pe niciun drum

Iquitos este un oraș portuar important de pe Amazon și cel mai mare oraș din Peru aflat în junglă. Este situat în bazinul Amazonului, la confluența râurilor Nanay și Itaya, la vreo 3.700 de kilometri distanță de Oceanul Atlantic și la 1.030 de kilometri nord-est de Lima.

Orașul este înconjurat de apă pe o latură și de pădurea amazoniană pe cealaltă, așa că singura modalitate de a ajunge aici este pe calea aerului sau cu barca, ceea ce ar însemna să plutești timp de o săptămână pe Amazonul fierbinte, într-o atmosferă plină de umiditate.

Iquitos, peru
Imagine din satelit (NASA) înfățișând bazinul fluviului Amazon, unde se află zona metropolitană Iquitos. Fluviul Amazon apare în partea de jos a fotografiei

Având o populație de 422.000 de locuitori, Iquitos este cel mai mare oraș din lume la care nu se poate ajunge pe niciun drum. Potrivit AmusingPlanet.com, zona a fost locuită de mii de ani de indigeni și de vânătorii-culegători nomazi, care trăiau în așezări mici sezoniere în apropierea râurilor, înainte ca misionarii europeni să sosească și să se stabilească printre localnici, în preajma râurilor Nanay, Amazonas și Itaya.

Unii spun că orașul a fost fondat de misionarii iezuiți în secolul XVIII, în vreme ce alții afirmă că orașul a fost fondat abia cu un secol mai târziu.  În orice caz, orașul a început să atragă coloniștii doar la începutul secolului XIX, când în zonă s-a descoperit cauciuc.

Mii de emigranți din lumea întreagă, dintre care cei mai mulți erau tineri neînsurați care sperau să facă avere din cauciuc, au venit și s-au stabilit aici. Apariția automobilului și a altor tehnologii a crescut dramatic cererea globală pentru cauciuc.

Unii au devenit negustori și bancheri, și au făcut astfel avere. Mulți bărbați europeni s-au căsătorit cu femei indigene și au rămas în Peru pentru restul vieții lor, întemeind familii de etnie mixtă.

Iquitos, peru
Cartierul Belen cu colibele sale

Imigranții au adus stilul vestimentar european, muzica, arhitectura și alte elemente culturale în Iquitos. Orașul a devenit prosper mulțumită industriei cauciucului, în timpul perioadei de creștere a cererii globale pentru acest material.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

După 1912, producția de cauciuc a scăzut drastic și numărul populației a intrat în declin. Iquitos încă poartă urmele gustului extravagant al baronilor cauciucului: mozaicuri în palate construite în stil italienesc, bulevardul de lângă râu sau Casa de Fier, o clădire celebră, proiectată de Gustave Eiffel, care a fost construită din folii de metal și a fost cărată de sute de oameni prin junglă.

Aceste edificii sunt mărturia zilelor de glorie, și la doar câteva cvartale de centrul orașului se află mahalaua Belen, unde familiile trăiesc în colibe de lemn, pe malurile râului. Unele case sunt proptite cu stâlpi, în timp ce altele plutesc pe ape atunci când râul se ridică la mai mult de 6 metri.

Deși nu există drumuri care să ducă aici, orașul nu este lipsit de vehicule. Motocicletele și motocarros-urile – motocicletă cu cabină mică atașată, ca o ricșă – domină străzile, traversând orașul de parcă „o gașcă de motocicliști americani ar fi năvălit în oraș”.

Iquitos, peru
Motocarros-uri sau „Tuk-Tuk”-uri în Iquitos

Este mult zgomot și haos. Peste 250.000 de turiști vizitează Iquitos în fiecare an. Pentru cei mai mulți vizitatori, atracția primară este pădurea amazoniană, care înconjoară orașul din toate părțile.

Iquitos are un aer relaxant și amețitor, care te va convinge să rămâi aici pentru cel puțin două zile.

Iquitos, peru

Iquitos, peru

Iquitos, peru

Iquitos, peru


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu