Iquitos, cel mai mare oraș din lume la care nu se poate ajunge pe niciun drum

Iquitos este un oraș portuar important de pe fluviul Amazon și cel mai mare oraș peruan aflat în junglă. Este situat în bazinul Amazonului, la confluența râurilor Nanay și Itaya, la aproximativ 3.700 de kilometri distanță de Oceanul Atlantic și la 1.030 de kilometri nord-est de Lima.

Orașul este înconjurat de apă pe o latură și de pădurea amazoniană pe cealaltă, așa că singura modalitate de a ajunge aici este pe calea aerului sau cu barca, ceea ce ar însemna să plutești timp de o săptămână pe Amazonul fierbinte, într-o atmosferă cu umiditate extrem de ridicată.

Iquitos, peru
Imagine din satelit (NASA) înfățișând bazinul fluviului Amazon, unde se află zona metropolitană Iquitos. Fluviul Amazon apare în partea de jos a fotografiei. Foto: Popular Mechanics

Având o populație de 422.000 de locuitori, Iquitos este cel mai mare oraș din lume la care nu se poate ajunge pe niciun drum.

Potrivit AmusingPlanet.com, zona a fost locuită timp de mii de ani de indigeni și de vânătorii-culegători nomazi, care trăiau în așezări mici sezoniere în apropierea râurilor.

Apoi, au sosit misionarii europeni, care s-au stabilit printre localnici, în preajma râurilor Nanay, Amazonas și Itaya. Unii spun că orașul a fost fondat de misionarii iezuiți în secolul XVIII, în vreme ce alții afirmă că așezarea a fost fondată abia cu un secol mai târziu.

În orice caz, orașul a început să atragă coloniștii doar la începutul secolului XIX, când în zonă s-a descoperit cauciuc.

Mii de emigranți din lumea întreagă, dintre care cei mai mulți erau tineri necăsătoriți care sperau să facă avere din cauciuc, au venit și s-au stabilit aici.

Apariția automobilului și dezvoltarea diverselor tehnologii a determinat creșterea dramatică a cererii globale de cauciuc, astfel că mulți oameni din zonă au prosperat.

Iquitos, peru
Cartierul Belen cu colibele sale. Foto: Pinterest

Unii au devenit negustori și bancheri, și au făcut astfel avere. Mulți bărbați europeni s-au căsătorit cu femei indigene și au rămas în Peru pentru restul vieții lor, întemeind familii de etnie mixtă.

Imigranții au adus în Iquitos stilul vestimentar european, muzica, arhitectura și alte elemente culturale. Orașul a devenit prosper mulțumită industriei cauciucului.

Însă după 1912 producția de cauciuc a scăzut drastic, iar populația a intrat în declin. Deși nu mai are strălucirea de altădată, Iquitos încă poartă urmele gusturilor extravagante ale baronilor cauciucului: mozaicurile din palatele în stil italienesc, bulevardul de lângă râu sau Casa de Fier, o clădire celebră, proiectată de Gustave Eiffel, care a fost construită din folii de metal și a fost cărată de sute de oameni prin junglă.

Casa de Fier
Casa de Fier. Foto: Wikimedia

 

Aceste edificii sunt mărturia zilelor de glorie, însă la o mică distamță de centrul orașului se află mahalaua Belen, care reflectă o altă fațetă a vieții oamenilor de aici.

În Belen, oamenii trăiesc în colibe de lemn, pe malurile râului. Unele case sunt construite pe piloni, în timp ce altele plutesc pe ape atunci când nivelul râul se ridică la mai mult de 6 metri.

Deși nu există drumuri care să ducă aici, orașul nu este lipsit de vehicule. Motocicletele și motocarros-urile – motocicletă cu cabină mică atașată, ca o ricșă – domină străzile, făcând un sunet asurzitor.

Iquitos, peru
Case din cartierul Belen. Foto: AmeriqueDuSud.org

Peste 250.000 de turiști vizitează Iquitos în fiecare an. Pentru cei mai mulți vizitatori, atracția primară este pădurea amazoniană, care înconjoară orașul din toate părțile.

Iquitos are un aer relaxant și amețitor, care te va convinge să rămâi aici pentru cel puțin două zile. În continuare, îți prezentăm câteva fotografii din acest oraș deosebit.

Iquitos, peru
Alte case din mahalaua Belen. Foto: Pinterest
Iquitos, peru
Foto: Pinterest

Foto: Genomica-de-poblaciones.org
Iquitos
Foto: Follow the Road


Distribuie:

Citește în continuare

>