4 semne de întrebare cu privire la invențiile lui Thomas Edison

Thomas Edison este unul dintre cei mai cunoscuți inventatori din lume. Este faimos mai ales pentru că a inventat becul cu incandescență, dar îi sunt atribuite sute de alte descoperiri din diverse domenii.

Cu toate acestea, istoria lui Edison și a invențiilor sale nu este atât de simplă pe cât pare. La o privire mai atentă asupra vieții sale ies la iveală multe neclarități și semne de întrebare cu privire la onestitatea acestui om.

Thomas Edison în 1922. Foto: Wikimedia

Chiar dacă a a lăsat moștenire lumii un număr uimitor de noi tehnologii, poate că Edison nu merită atât de mult credit pe cât îi acordă posteritatea.

Brevetele lui Thomas Edison

De-a lungul vieții sale, Edison a înregistrat 1.093 brevete pentru diverse inovații tehnologice. Printre acestea s-au numărat: 389 de brevete pentru dispozitive de iluminat electric, 150 pentru telegraf, 195 pentru fonograf, 149 pentru baterii electrice și 34 pentru telefon.

Thomas Edison a creat multe dintre aceste invenții de unul singur. Pe altele, însă, le-a dezvoltat împreună cu oameni cu care a lucrat în parteneriat sau pe care i-a angajat la firma sa. De la unii dintre acești colaboratori s-a ales cu acuze de furt.

1

Fluoroscopul

Thomas Edison privește mâna lui Clarence Dally, asistentul său, printr-un fluoroscop. Foto: Science Source / Photo Researchers

Fluoroscopul era un dispozitiv care face posibilă realizarea de radiografii. Chiar dacă Edison este creditat pentru inventarea fluoroscopului, un fizician german pe nume Wilhelm Röntgen a descoperit cum să facă radiografii cu câțiva ani înaintea inventatorului american.

Röntgen experimenta cu electricitate și tuburi umplute cu gaz. Într-o zi, a observat o lumină fluorescentă verde emanată de unul dintre tuburile învelite în hârtie neagră.

O săptămână mai târziu, Röntgen reușea să radiografieze mâna soției sale. Această primă radiografie a surprins pe peliculă conturul oaselor palmei și al verighetei soției inventatorului.

Imaginea a circulat prin lume până când Edison a văzut-o și a folosit-o ca bază pentru a recrea întregul proces.

2

Fonograful

Edison și fonograful său (al doilea model), în aprilie 1878. Foto: Wikimedia

Edison este recunoscut prin inventarea fonografului, un precursor al aparatelor moderne de înregistrare audio. Fonograful înregistra sunetul folosind cilindri cu folie de tablă.

Edison avea inițial două mașini diferite: una care înregistra vocea și una care o reda. Cu toate acestea, prima persoană care a înregistrat vreodată sunet a fost Édouard-Léon Scott de Martinville, în anii 1850.

Acesta și-a numit invenția fonautograf. Aproximativ două decenii mai târziu, în 1877, Thomas Edison înregistra și reda primele sunete la propriul său fonograf. Edison nu a menționat niciodată contribuțiile lui Scott atunci când și-a comercializat dispozitivul.

3

Filmul

Louis Le Prince. Foto: Wikimedia

Edison a rămas în istorie drept „părintele filmului”, dar acest lucru este foarte departe de adevăr. Adevăratul inventator al filmului a fost Louis Le Prince, din Franța.

Acesta a creat prima cameră de filmat la sfârșitul anilor 1880, pe când lucra în Leeds, Anglia. În timp ce se afla acolo, a filmat mai multe scurtmetraje, inclusiv faimoasa scenă din Roundhay Garden.

Le Prince urma să prezinte lucrările sale la o expoziție în New York și plănuia să își înregistreze brevetul în Anglia. Într-un șir de evenimente considerat și astăzi „conspirație”, Le Prince a luat trenul într-o bună zi și a dispărut cu tot cu bagaje.

După dispariție, familia sa a continuat încercările de a obține drepturile de brevet. Fiul lui Le Prince, care a depus mărturie într-un proces împotriva lui Thomas Edison, a fost împușcat în circumstanțe neelucidate și a murit.

Prin urmare, Edison, rămas fără competitor, a putut să depună pe numele său cererile de brevet pentru dispozitivele cinematografice.

4

Becul cu incandescență

Nici măcar acest „Sfânt Graal” al invențiilor nu a fost inventat (doar) de Edison. Prima lampă care utiliza electricitate a fost creată de un chimist britanic numit Joseph Swan.

Acesta a experimentat cu filamente de carbon în anii 1850-‘60, încercând să creeze ceea ce astăzi numim bec. Însă Swan nu a putut genera suficient vid.

Joseph Swan în laboratorul său. Foto: Flickr / Tyne & Wear Archives

Pompele mai eficiente pentru îndepărtarea aerului au devenit disponibile abia în anii 1870, astfel că, în 1879, Swan a debutat cu o lampă funcțională la o conferință a inventatorilor organizată la Newcastle.

Deși Swan inventase primul bec funcțional, lumina produsă a durat doar suficient pentru o demonstrație, nu pentru uz comercial. Edison a schimbat tipul de filament folosit cu unul mai subțire și mai rezistent, asigurându-se că acesta nu ardea la fel de repede.

Cu aceasta, a reușit să creeze becuri care să ardă de la 150 la 600 de ore și astfel i s-a atribuit inventarea primelor becuri cu incandescență.

În loc de concluzie

Thomas Edison în ziua în care a împlinit 81 de ani, februarie 1928. Foto: AP

Deși, pe bună dreptate, Thomas Edison trebuie menționat pentru numărul mare de contribuții pe care le-a avut la progresul tehnologiei, este clar că nu a fost neapărat cel mai cinstit om.

Fără îndoială, a fost un inventator sclipitor, dar de multe ori și-a însușit munca altora – fără să le recunoască meritele – ca bază pentru propriile proiecte și a reușit să creeze din ele lucruri revoluționare.

Chiar dacă, din păcate, semnăturile acestor inventatori nu și-au găsit locul pe brevetele înregistrate în final de Thomas Edison, măcar știm numele giganților pe umerii cărora s-a ridicat antreprenorul american.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Tachibana spune:

    L-a tras pe sfoara si pe Dl.Dr.Ing.Prof.Tesla. In mod cert Edison nu a fost un geniu si nici un om de cuvant. Pacat ca un asemenea individ a ramas in istorie.

  • >