4 semne de întrebare cu privire la invențiile lui Thomas Edison

Thomas Edison este unul dintre cei mai cunoscuți inventatori din lume. Este faimos mai ales pentru că a inventat becul cu incandescență, dar îi sunt atribuite sute de alte descoperiri din diverse domenii.

Cu toate acestea, istoria lui Edison și a invențiilor sale nu este atât de simplă pe cât pare. La o privire mai atentă asupra vieții sale ies la iveală multe neclarități și semne de întrebare cu privire la onestitatea acestui om.

Thomas Edison în 1922. Foto: Wikimedia

Chiar dacă a a lăsat moștenire lumii un număr uimitor de noi tehnologii, poate că Edison nu merită atât de mult credit pe cât îi acordă posteritatea.

Brevetele lui Thomas Edison

De-a lungul vieții sale, Edison a înregistrat 1.093 brevete pentru diverse inovații tehnologice. Printre acestea s-au numărat: 389 de brevete pentru dispozitive de iluminat electric, 150 pentru telegraf, 195 pentru fonograf, 149 pentru baterii electrice și 34 pentru telefon.

Thomas Edison a creat multe dintre aceste invenții de unul singur. Pe altele, însă, le-a dezvoltat împreună cu oameni cu care a lucrat în parteneriat sau pe care i-a angajat la firma sa. De la unii dintre acești colaboratori s-a ales cu acuze de furt.

1

Fluoroscopul

Thomas Edison privește mâna lui Clarence Dally, asistentul său, printr-un fluoroscop. Foto: Science Source / Photo Researchers

Fluoroscopul era un dispozitiv care face posibilă realizarea de radiografii. Chiar dacă Edison este creditat pentru inventarea fluoroscopului, un fizician german pe nume Wilhelm Röntgen a descoperit cum să facă radiografii cu câțiva ani înaintea inventatorului american.

Röntgen experimenta cu electricitate și tuburi umplute cu gaz. Într-o zi, a observat o lumină fluorescentă verde emanată de unul dintre tuburile învelite în hârtie neagră.

O săptămână mai târziu, Röntgen reușea să radiografieze mâna soției sale. Această primă radiografie a surprins pe peliculă conturul oaselor palmei și al verighetei soției inventatorului.

Imaginea a circulat prin lume până când Edison a văzut-o și a folosit-o ca bază pentru a recrea întregul proces.

2

Fonograful

Edison și fonograful său (al doilea model), în aprilie 1878. Foto: Wikimedia

Edison este recunoscut prin inventarea fonografului, un precursor al aparatelor moderne de înregistrare audio. Fonograful înregistra sunetul folosind cilindri cu folie de tablă.

Edison avea inițial două mașini diferite: una care înregistra vocea și una care o reda. Cu toate acestea, prima persoană care a înregistrat vreodată sunet a fost Édouard-Léon Scott de Martinville, în anii 1850.

Acesta și-a numit invenția fonautograf. Aproximativ două decenii mai târziu, în 1877, Thomas Edison înregistra și reda primele sunete la propriul său fonograf. Edison nu a menționat niciodată contribuțiile lui Scott atunci când și-a comercializat dispozitivul.

3

Filmul

Louis Le Prince. Foto: Wikimedia

Edison a rămas în istorie drept „părintele filmului”, dar acest lucru este foarte departe de adevăr. Adevăratul inventator al filmului a fost Louis Le Prince, din Franța.

Acesta a creat prima cameră de filmat la sfârșitul anilor 1880, pe când lucra în Leeds, Anglia. În timp ce se afla acolo, a filmat mai multe scurtmetraje, inclusiv faimoasa scenă din Roundhay Garden.

Le Prince urma să prezinte lucrările sale la o expoziție în New York și plănuia să își înregistreze brevetul în Anglia. Într-un șir de evenimente considerat și astăzi „conspirație”, Le Prince a luat trenul într-o bună zi și a dispărut cu tot cu bagaje.

După dispariție, familia sa a continuat încercările de a obține drepturile de brevet. Fiul lui Le Prince, care a depus mărturie într-un proces împotriva lui Thomas Edison, a fost împușcat în circumstanțe neelucidate și a murit.

Prin urmare, Edison, rămas fără competitor, a putut să depună pe numele său cererile de brevet pentru dispozitivele cinematografice.

4

Becul cu incandescență

Nici măcar acest „Sfânt Graal” al invențiilor nu a fost inventat (doar) de Edison. Prima lampă care utiliza electricitate a fost creată de un chimist britanic numit Joseph Swan.

Acesta a experimentat cu filamente de carbon în anii 1850-‘60, încercând să creeze ceea ce astăzi numim bec. Însă Swan nu a putut genera suficient vid.

Joseph Swan în laboratorul său. Foto: Flickr / Tyne & Wear Archives

Pompele mai eficiente pentru îndepărtarea aerului au devenit disponibile abia în anii 1870, astfel că, în 1879, Swan a debutat cu o lampă funcțională la o conferință a inventatorilor organizată la Newcastle.

Deși Swan inventase primul bec funcțional, lumina produsă a durat doar suficient pentru o demonstrație, nu pentru uz comercial. Edison a schimbat tipul de filament folosit cu unul mai subțire și mai rezistent, asigurându-se că acesta nu ardea la fel de repede.

Cu aceasta, a reușit să creeze becuri care să ardă de la 150 la 600 de ore și astfel i s-a atribuit inventarea primelor becuri cu incandescență.

În loc de concluzie

Thomas Edison în ziua în care a împlinit 81 de ani, februarie 1928. Foto: AP

Deși, pe bună dreptate, Thomas Edison trebuie menționat pentru numărul mare de contribuții pe care le-a avut la progresul tehnologiei, este clar că nu a fost neapărat cel mai cinstit om.

Fără îndoială, a fost un inventator sclipitor, dar de multe ori și-a însușit munca altora – fără să le recunoască meritele – ca bază pentru propriile proiecte și a reușit să creeze din ele lucruri revoluționare.

Chiar dacă, din păcate, semnăturile acestor inventatori nu și-au găsit locul pe brevetele înregistrate în final de Thomas Edison, măcar știm numele giganților pe umerii cărora s-a ridicat antreprenorul american.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „4 semne de întrebare cu privire la invențiile lui Thomas Edison”

  1. L-a tras pe sfoara si pe Dl.Dr.Ing.Prof.Tesla. In mod cert Edison nu a fost un geniu si nici un om de cuvant. Pacat ca un asemenea individ a ramas in istorie.

    Răspunde

Lasă un comentariu