8 invenții „inutile” care au schimbat definitiv lumea

Unul dintre cele mai valoroase sfaturi din toate timpurile este următorul: „Dacă nu ai nimic bun de spus, mai bine taci.” Dar, din păcate, oamenii rareori urmează acest îndemn.

Din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, ideile cele mai strălucite au fost ridiculizate fără milă. În acest articol îți prezentăm câteva așa-zise invenții inutile care demonstrează că, dacă ne-am fi luat după toți „experții”, nu am fi ieșit niciodată din Evul Mediu.

1

„Locomotiva cu aburi nu se va urni din loc niciodată”

1. invenții inutile
Reclamă de epocă la o locomotivă cu zece roți. Foto: Wikimedia

Deși astăzi ne este greu să ne imaginăm viața fără trenuri, ideea înlocuirii forței animale cu locomotive a fost primită cu scepticism de Biserică, instituție care a văzut în transportul autopropulsat semn de spirite rele.

De asemenea, unii medici credeau că deplasarea cu o viteză de peste 40 de kilometri pe oră ar putea fi nocivă pentru sănătate.

2

„Nimeni nu are nevoie de curent alternativ”

2. invenții inutile
Nikola Tesla în laboratorul său din Colorado Springs. Foto: Wikimedia

Spre deosebire de Nikola Tesla și alți inventatori, Thomas Edison, susținătorul utilizării curentului continuu, nu știa atât de multe despre fizică. Dacă ar fi știut, nu ar fi rostit aceste vorbe:

„Curentul alternativ este o pierdere de timp și nimeni nu va folosi vreodată așa ceva.” – Thomas Edison

Confruntarea dintre Edison și Tesla a intrat în istorie ca „războiul curentului” și s-a încheiat cu victoria necondiționată a curentului alternativ.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

3

„Becul nu are niciun rost”

invenții inutile - 3
„Becul este inutil”, se spunea în urmă cu mai bine de un secol. Foto: Wikimedia

Primul bec incandescent (stânga) a fost, potrivit unor oameni de știință de la Institutul Stevens de Tehnologie din Statele Unite, „neinteresant și inutil pentru știință“.

Unul dintre aceste lucruri „inutile“ (dreapta), funcționează fără întrerupere din 1901. Becul poate fi admirat în orașul Livermore din California, inclusiv online.

„Becul de o sută de ani“ nu se stinge niciodată, cu excepția penelor de curent.

4

„Vaccinurile sunt dăunătoare pentru sănătate”

invenții inutile - 4
Vaccinuri, vaccinuri… Foto: Getty Images

În ciuda dispariției totale a variolei și a dispariției aproape totale a altor boli, mulți oameni încă mai cred că cele mai multe vaccinuri sunt nocive și că este necesar să ne protejăm copiii de vaccinare.

Dacă așa stau lucrurile azi, nu este prea greu să ne imaginăm cu ce rezistență teribilă din partea populației s-au luptat primii oameni care au popularizat vaccinurile.

5

„Oamenii se vor plictisi repede de televiziune”

invenții inutile - 5
Inventatorul televiziunii moderne, Vladimir Zvorikin, îi arată lui Mildred Birt noua sa creație. Foto: Getty

Succesul comercial al televiziunii era de neconceput nu numai pentru oamenii obișnuiți, ci și pentru unii inventatori. De exemplu, unul dintre „părinții radioului”, Lee de Forest, nu a crezut în puterea televiziunii.

După cum vedem, s-au înșelat amarnic. Să fi fost, oare, vorba de invidie pentru realizările altora?

6

„Navele spațiale nu vor decola niciodată”

invenții inutile - 6
Foto: Wikimedia

Din nou, ne amintim de criticul Lee de Forest, care a afirmat că nu vede „niciun viitor pentru navele spațiale care vor părăsi atmosfera Pământului”.

„Să mergem!“, le-a răspuns Yuri Gagarin tuturor scepticilor, înainte de a zbura în jurul Pământului, la bordul navei spațiale Vostok-1.

Apoi, oamenii au ajuns pe Lună (potrivit unora, aselenizarea nu a avut loc), iar acum doresc să cucerească planeta Marte. Bineînțeles, mulți nu cred nici în succesul acestei inițiative.

7

„Calculator personal? Cine are nevoie de el?”

invenții inutile - 8
Calculatorul personal, o altă invenție „inutilă”. Foto: Getty

În 1949, la un an de la crearea Mașinii Experimentale pe Scară Redusă Manchester, s-a afirmat că „tehnologia informatică și-a atins limitele”.

Sună amuzant, nu? Iată o altă declarație, făcută probabil în 1977, de către Ken Olsen, el însuși inventator:

„Nu există niciun motiv să se creadă că cineva dorește să aibă un computer la domiciliu.” – Ken Olsen

După cum putem vedea, astăzi, într-adevăr, nimeni nu își dorește un calculator…

8

„Nimeni nu va cumpăra telefoane mobile”

invenții inutile - 9
Martin Cooper, unul dintre inginerii care au participat la crearea telefonului Motorola în anii ’80. Foto: AP

„Nu vor înlocui niciodată telefoanele fixe și, chiar dacă acest proiect s-ar realiza în timpul vieții noastre, ar fi prea scump”, se spunea la începutul erei mobilelor.

Primul pas a fot făcut de la telefoanele de 14 kilograme la dispozitivele mobile cât o cărămidă. Apoi, au devenit nu doar mai mici și mai ușoare, ci și accesibile aproape oricui.

Acestea dovedesc încă o dată că nu toate opiniile experților trebuie considerate „adevăruri absolute”.


Te pasionează subiectul? Descoperă și: 5 invenții făcute din greșeală, care au schimbat lumea.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu