fbpx

7 invenții ingenioase și enigmatice ale strămoșilor noștri

Istoria civilizațiilor antice a intrigat dintotdeauna oamenii de știință. De ce? Deoarece, cu toate investigațiile relizate, tot mai multe întrebări continuă să apară. Se pare că Antichitatea a fost foarte diferită de imaginea pe care o avem astăzi despre trecut.

În continuare, îți prezentăm șapte invenții ingenioase ale strămoșilor noștri care demonstrează această idee. Artefactele prezentate în acest articol arată că înaintașii noștri aveau cunoștințe și abilități mult mai avansate și mai rafinate decât suntem tentați să credem.

1. Avioanele de aur precolumbiene, secolele VIII-X

invenții ingenioase

Aceste obiecte au fost realizate de civilizația Quimbaya. În timp ce oamenii de știință cred că nu sunt nimic mai mult decât reproduceri stilizate de păsări și insecte, unii teoreticienii susțin că ele reprezintă, de fapt, vechi mașini de zbor.

S-a constatat, de asemenea, că reproducerile de mari dimensiuni ale acestor invenții ingenioase pot să zboare cu adevărat (vezi video).

2. Invenții ingenioase – Lentila din Nimrud, 750-710 î.e.n.

invenții ingenioase

Această lentilă optică a fost descoperită în 1850 printre ruinele orașului asirian Nimrud, pe teritoriul de azi al Irakului. Lentila este realizată din sticlă și poate „mări” lucrurile de trei ori.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Unii oameni de știință cred că făcea parte dintr-un telescop sau că avea o funcție decorativă. Dar dacă avea doar un rol decorativ, de ce să se mai fi deranjat artizanul să-i confere și proprietăți optice?

3. Discul Sabu, anii 3.100-3.000 î.e.n.

invenții ingenioase

Acest disc, făcut din piatră, a fost descoperit în mormântul lui Sabu (al cincilea faraon din prima dinastie a Egiptului Antic) din Saqqara. Ceea ce îl face special este materialul din care este realizat: o piatră atât de fragilă, încât cu greu ar putea fi prelucrată în această formă chiar și cu mijloacele tehnice moderne.

Deoarece până acum nu a mai fost descoperit nimic similar, este greu de spus care era scopul acestui obiect.

4. Invenții ingenioase din India – Pilonul de fier din Delhi

invenții ingenioase

Acest pilon de fier este una dintre principalele atracții turistice din Delhi, India. Stâlpul iese în evidență prin faptul că nu ruginește, cu toate că are mai bine de 1600 de ani.

Se pare că artizanii antici au atins un înalt nivel de pricepere în extracția și prelucrarea fierului. Astfel, au creat un strat uniform de oxid, iar acest lucru a ajutat la protejarea stâlpului de efectele climei din Delhi.

5 Paharul de cristal flexibil, anii 14-37

invenții ingenioase

Acest pocal flexibil, care cu greu poate fi spart, a fost creat de un artizan necunoscut, drept cadou pentru împăratului roman Tiberius Cezar.

Arhidiaconul și cărturarul Isidor din Sevilla relatează că împăratul a apreciat darul, însă, cu toate acestea, a ordonat decapitarea inventatorului, de teamă că un astfel de material ar putea submina valoarea aurului și a argintului.

6. Invenții ingenioase – Sismograful lui Zhang Hang, anul 132

invenții ingenioase

Creat de inventatorul chinez Zhang Hang, acesta este primul „detector de cutremure” din istorie. Când dispozitivul detectează un cutremur, o bilă de bronz din gura unui dragon cade automat în gura uneia dintre broaște.

7. Harta cerului din Nebra, aproximativ 1600 î.e.n.

invenții ingenioase

Descoperit lângă Nebra, Germania, în 1999, acest disc de bronz a fost inițial considerat un fals bine realizat. În urma investigațiilor realizate asupra sa, artefactul s-a dovedit a fi autentic.

Dispozitivul permite, printre altele, observarea precisă a cursului anual al soarelui și stabilirea solstițiilor de vară și de iarnă. Aceste proprietăți i-au atras titlul de „cel mai vechi instrument portabil pentru măsurători astronomice”.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Ati uitat ,,cupa lui Licurg” pumnalul din otel din mormantul Tutancamon…

  • >