7 invenții ingenioase și enigmatice ale strămoșilor noștri

Istoria civilizațiilor antice este unul dintre cele mai fascinante domenii de studiu. Însă, cu toate investigațiile realizate, continuă să apară tot mai multe întrebări.

Descoperim că Antichitatea a fost foarte diferită de imaginea pe care o avem astăzi despre această perioadă istorică. În continuare, trecem în revistă șapte invenții ingenioase ale strămoșilor noștri care subliniază această idee.

Obiectele prezentate în acest articol arată că înaintașii noștri aveau cunoștințe și abilități mult mai rafinate decât suntem tentați să credem.

1

„Avioanele de aur” precolumbiene, secolele VIII-X

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Aceste obiecte au fost realizate de civilizația Quimbaya. În timp ce majoritatea oamenilor de știință cred că acestea sunt simple reproduceri stilizate de păsări și insecte, unii cercetători susțin că piesele reprezintă, de fapt, vechi mașini de zbor.

Un „avion” Quimbaya cu telecomandă. Foto: Pinterest

În 1994, trei germani, Algund Eenboom, Peter Belting și Conrad Lübbers, au decis să creeze un model la scară al unuia dintre „avioanele” Quimbaia pentru a testa această teorie excentrică.

În timpul cercetărilor lor, au descoperit certe proprietăți aerodinamice ale obiectului care, e drept, seamănă mai mult cu o aeronavă decât cu o insectă. Replica, finalizată în 1996, s-a înălțat în aer și a zburat.

2

Invenții ingenioase: Lentila din Nimrud, 750-710 î.e.n.

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Această lentilă optică a fost descoperită în 1850 printre ruinele orașului asirian Nimrud, pe teritoriul de azi al Irakului. Lentila este realizată din sticlă și poate „mări” lucrurile de trei ori.

Unii oameni de știință cred că făcea parte dintr-un telescop sau că avea o funcție decorativă. Se naște o întrebare legitimă: dacă obiectul avea doar un rol decorativ, de ce să se mai fi deranjat artizanul să-i confere și proprietăți optice?

3

Discul lui Sabu, anii 3100-3000 î.e.n.

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Acest disc, făcut din piatră, a fost descoperit în mormântul lui Sabu (al cincilea faraon din prima dinastie a Egiptului Antic) din Saqqara.

Ceea ce îl face special este materialul din care este realizat: o piatră atât de fragilă, încât cu greu ar putea fi prelucrată în această formă, chiar și cu mijloacele tehnice moderne.

Deoarece până acum nu a mai fost descoperit nimic similar, este greu de spus care era scopul acestui obiect.

4

Invenții ingenioase din India: Pilonul de fier din Delhi

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Acest pilon de fier este una dintre principalele atracții turistice din Delhi, India. Stâlpul iese în evidență prin faptul că nu ruginește, cu toate că are mai bine de 1.600 de ani.

Se pare că artizanii antici au atins un înalt nivel de pricepere în extracția și prelucrarea fierului. Astfel, au creat un strat uniform de oxid, iar acest lucru a ajutat la protejarea stâlpului de clima din Delhi.

5

Paharul de cristal flexibil, anii 14-37

Acest pocal flexibil, care cu greu poate fi spart, a fost creat de un artizan necunoscut, drept cadou pentru împăratului roman Tiberius Cezar.

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Arhidiaconul și cărturarul Isidor din Sevilla relatează că împăratul a apreciat darul, însă, cu toate acestea, a ordonat decapitarea inventatorului, de teamă că un astfel de material ar putea submina valoarea aurului și a argintului.

6

Invenții ingenioase: Seismograful lui Zhang Hang, anul 132

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Creat de inventatorul chinez Zhang Hang, acesta este, foarte probabil, primul detector de cutremure din istorie. Când dispozitivul detectează vibrații telurice, din gura unui dragon cade automat o bilă de bronz în gura broaștei situate sub el.

7

Harta cerului din Nebra, aproximativ 2.600 î.e.n.

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Descoperit lângă Nebra, Germania, în 1999, acest disc de bronz a fost inițial considerat un fals bine realizat. În urma investigațiilor realizate asupra sa, artefactul s-a dovedit a fi autentic.

Discul de la Nebra permite, printre altele, observarea precisă a cursului anual al Soarelui și stabilirea solstițiilor de vară și de iarnă. Aceste proprietăți i-au atras titlul de „cel mai vechi instrument portabil pentru măsurători astronomice”.

Vreme de două decenii, s-a crezut că discul datează de la începutul Epocii Bronzului (de acum 3.600 de ani), însă cercetătorii germani au descoperit în 2020 că obiectul a fost realizat mai recent, cu 1.000 de ani mai aproape de prezent decât se estimase inițial.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu