Improvizații marca Phenian: 5 invenții din Coreea de Nord

Câte invenții din Coreea de Nord cunoști? Ori de câte ori a fost vorba de tehnologie, liderii de la Phenian s-au lăudat în mod special cu multiplele lor reușite.

Ideologia din această țară, Juche – un fel de „Prin noi înșine!” în straie nord-coreene -, cere ca poporul să se bazeze pe propriile lui puteri.

Întotdeauna nerăbdător să-și dovedească superioritatea față de inamicii occidentali, regimul nord-coreean are reputația de a-și aroga merite extraordinare și de a-și exagera realizările, după cum amintește acest reportaj BBC.

invenții din Coreea de Nord
Kim Jong Un vizitează o fabrică de lubrifianți. Foto: Reuters

Astfel, aceste invenții din Coreea de Nord slujesc drept instrumente de propagandă, ajutând guvernul să-și convingă cetățenii că țara lor se află pe picior de egalitate cu restul lumii din punct de vedere tehnologic.

Însă, dacă le privești cu atenție, vei descoperi că toate aceste invenții nord-coreene nu sunt decât niște copii de calitate inferioare ale produselor străine.

1

Invenții din Coreea de Nord: Smartphone-ul Arirang

invenții din Coreea de Nord
Foto: Phone Arena

Telefonul mobil Arirang, botezat după un cântec din folclorul coreean, este prima tentativă a Coreei de Nord de a-și fabrica propriul smartphone.

Dispozitivul, lansat în 2013, a fost prezentat de agenția de știri a statului ca fiind construit în întregime în Coreea de Nord. Liderul suprem Kim Jong Un în persoană a inspectat fabrica în care se producea telefonul pentru a ajuta la promovarea lui.

Telefonul funcționează pe o formă de Android modificată, însă funcționalitatea dispozitivului este îndoielnică, dat fiind faptul că nu există acces la rețeaua globală internet în Coreea de Nord.

Koryolink, singurul provider de servicii de telefonie mobilă al țării, permite numai telefoane interne și accesul pe un număr redus de site-uri aprobate prin serviciul de intranet.

Până și design-ul telefonului a fost pus la îndoială. Experții au observat că design-ul era similar cu smartphone-ul chinezesc ieftin Uniscope U1201 (pe care îl poți vedea în imagine).

Au existat speculații că Arirang este produs în China, de fapt, și expediat în „fabricile” nord-coreene, ceea ce îi permite regimului să-și aroge meritele pentru construirea acestui telefon.

2

Sistemul de operare Steaua Roșie

Pe lista de invenții din Coreea de Nord se găsește chiar și un sistem de operare: Steaua Roșie.

Încercând să se distanțeze de Windows, sistemul de operare inventat de compania americană Microsoft, Coreea de Nord a început să dezvolte propriul sistem de operare în 2002.

invenții din Coreea de Nord
Foto: Will Scott

Steaua Roșie seamănă oarecum cu Mac OS X, de la Apple, însă este, de fapt, o versiune modificată a sistemului Linux.

Sistemul de operare include o versiune modificată de Firefox numită Naenara (în coreeană, „țara mea”), pe care utilizatorul poate accesa deja menționatul intranet.

Întregul sistem de operare a fost proiectat cu gândul de a controla informația. Steaua Roșie are abilitatea de a „marca” fișierele pentru a ține sub observație distribuția lor, permițând statului nord-coreean să depisteze articolele din mass-media străine transferate prin porturile USB.

Sistemul de operare este foarte rezistent la modificări: dacă un utilizator încearcă să facă schimbări, cum ar fi oprirea firewall-ului, computerul se restartează în mod automat.

3

Mașina de lux Junma

invenții din Coreea de Nord
Foto: Autoweek

Iată una dintre cele mai cunoscute invenții din Coreea de Nord. Junma este o mașină de lux construită de Pyeonghwa Motors, o asociere dintre o firmă deținută de o biserică din Coreea de Sud (implicată și în politică) și o companie deținută de guvernul nord-coreean.

Pyeonghwa Motors deține în exclusivitate drepturile de producție și vânzare de automobile în Coreea de Nord și este singura afacere din țară care poate afișa reclame pe panouri.

Junma este mașina de lux din portofoliul firmei. Automobilul este bazat pe o mașină sud-coreeană care este, la rândul ei, o copie a unui model de Mercedes-Benz de la mijlocul anilor ’90.

Deși este cea mai puternică mașină a firmei, motorul de 197 de cai putere pălește în comparație cu motoarele mașinilor sport moderne. Statisticile nu sunt publice, însă producția este estimată la aproximativ 1.000 de bucăți pe an.

Ciudat este faptul că această mașină este exportată în Vietnam, așa că, dacă vrei să intri în posesia acestui „bolid de lux”, poți să cumperi unul din această țară.

4

Invenții din Coreea de Nord: Mitraliera tip 73

Mitraliera tip 73 este una dintre puținele invenții nord-coreene produse în țară care sunt folosite de Armata Nord-Coreeană, care își înarmează trupele în principal cu copii ale armelor sovietice vechi.

Tipul 73 este o combinație ciudată de arme din spatele Cortinei de Fier, având o carcasă care seamănă cu cea a mitralierei sovietice PK și mecanismul de alimentare al mitralierei cehoslovace Vz 52.

Foto: Small Arms Review

Mitraliera folosește un sistem dual de alimentare, adică poate să tragă folosind un încărcător sub formă de cutie, montat deasupra, sau o curea cu muniție.

Arma are mânerul și patul din lemn, fiind departe de piesele ușoare de plastic montate pe cele mai multe mitraliere moderne. În mod surprinzător, arma a fost văzută în mâinile militanților din Africa și Orientul Mijlociu.

Iran a primit astfel de arme din partea Coreei de Nord în timpul războiului cu Irakul. Mai târziu, astfel de arme au fost folosite de forțele pro-Assad în războiul civil și de către rebelii Houthi în Yemen.

Multe dintre armele folosite în aceste conflicte ar putea avea origini iraniene. După ce au primit transportul inițial din Coreea de Nord, fabricile iraniene au produs în masă propriile copii, ceea ce explică motivul pentru care Mitraliera 73 este atât de răspândită.

Ținând cont de faptul că este copia unei copii, arma pare surprinzător de fiabilă.

5

Invenții din Coreea de Nord: Fibra Vinylon

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute invenții din Coreea de Nord. Originile fibrei Vinylon se află în perioada dominației Imperiului Japonez asupra coreenilor. În 1939, un chimist coreean, alături de colegii săi japonezi, a dezvoltat pentru prima dată această fibră sintetică.

Fibra, produsă cu ajutorul alcoolului polivinilic, a fost proclamată ca aparținând regimului Kim când inventatorul ei a fugit în Coreea de Nord, după războiul în urma au apărut Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Foto: Wikimedia

Pusă sub sancțiuni economice grele de restul lumii, Coreea de Nord nu avea materia primă necesară pentru a se descurca singură. Prin urmare, regimul nord-coreean a promovat Vinylon-ul, care putea fi fabricat cu ușurință din materiale disponibile pe plan local.

Fibra de Vinylon a devenit cu repeziciune un instrument puternic de propagandă pentru Coreea de Nord. Era numită „fibra Juche”, după ideologia oficială a țării.

Guvernul a construit o fabrică masivă de Vinylon și a promovat din greu produsul, care era considerat un exemplu de autosuficiență nord-coreeană.

Într-un cântec de propagandă intitulat „Ce măreț este socialismul!”, versurile vorbesc despre „țesătura de Vinylon care curge ca o cascadă”.

În mod ironic, fibra de Vinylon, la fel ca ideologia pe care o reprezenta, nu a avut succes pe termen lung. Produs cândva în cantități uriașe, Vinylon-ul a intrat în declin după adoptarea la scară largă a nailonului.

În prezent, Coreea de Nord importă cantități mari de material textil pentru a produce uniforme. Fibra Juche a fost abandonată.

Ca să știi mai mult, citește „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS”

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

„Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Improvizații marca Phenian: 5 invenții din Coreea de Nord”

Lasă un comentariu