Invenții ciudate: Au vrut să revoluționeze munca, dar a ieșit de râsul lumii

Nu te poți concentra la serviciu? Încerci să fii productiv, dar în jurul tău se întâmplă tot felul de lucruri care-ți distrag atenția? E clar, ai nevoie de un „izolator”! Lăsând gluma la o parte, „izolatorul” a fost una dintre acele invenții ciudate ale anilor ’20, pe care istoria le-a dat uitării. Și, spunem noi, bine a făcut.

Inventii ciudate - izolator 1
Foto: boredpanda.com

Izolatorul era o cască bizară (și oarecum sinistră), inventată în 1925 de americanul de origine luxemburgheză Hugo Gernsback. Acesta a fost nu doar inventator, ci și scriitor și editor.

Scopul acestei invenții ciudate: creșterea productivității

Gernsback este numit uneori „Părintele Science-Fiction-ului”, iar când te uiți la bizara lui invenție e ușor de înțeles de ce. Scopul izolatorului era simplu: casca din lemn bloca orice fel de sunet venit din exterior.

Vizorul avea menirea de a-l ajuta pe purtător să-și concentreze privirea asupra a ceea ce avea de făcut. Pentru a face posibilă respirația, casca era conectată printr-un furtun la un tub de oxigen.

Inventii ciudate - izolator 2
Foto: boredpanda.com


Gernsback susținea că excentrica invenție poate reduce zgomotul cu până la 95% și că vizorul îngust elimină aproape total orice mișcare din apropiere. Unul dintre dezavantajele al acestei invenții ciudate era că te făcea să arăți complet ridicol, dar cel puțin persoana care o purta rămânea anonimă.

Dispozitivul lui Gerbsback nu a avut priză la public. E ușor de înțeles de ce: imaginează-ți că un coleg de-al tău vine la serviciu cu o asemenea cască pe cap. Nu-i așa că n-ai mai putea să te concentrezi? 🙂

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Îmi place tot ce postați, site-ul e pentru cei curioși, pentru cei care vor sâ știe mai multe ! Felicitări !

  • >