10 invenții și descoperiri care au schimbat lumea

Poate că azi ți se pare că nu poți trăi fără tabletă sau fără bormașina cu baterie, dar ce părere ai despre invențiile revoluționare care le-au precedat pe acestea? Oamenii inovează de la începutul istoriei pentru ca noi să ajungem unde suntem azi. Iată câteva dintre sutele de invenții care au schimbat lumea.

1

Uneltele de piatră

invenții care au schimbat lumea
Foto: Pinterest

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu invenții care au schimbat lumea. Uneltele de piatră au fost prima formă de tehnologie a omenirii, inventată acum mai bine de două milioane de ani de către Homo habilis, un strămoș timpuriu al omului.

Cele mai simple instrumente, cunoscute drept „cioplitoare”, erau pietre ascuțite, obținute prin ciocnirea a două pietre. Această unealtă multifuncțională putea fi folosită la tăiat sau zdrobit. Fără această primă inovație, probabil că civilizația nu ar fi avansat niciodată.

2

Dagherotipul

Prima fotografie reușită, realizată cu degherotipul, a fost creația lui Louis-Jacques-Mande Daguerre și a lui Nicephore Niepce, în deceniul patru al secolului XIX. Prima încercare a lui Niepce avea nevoie de un timp de expunere de opt ore – dispozitivul lui Daguerre avea nevoie de 20 sau 30 de minute.

Acum, desigur, putem fotografia orice dorim, oriunde, instantaneu. Le mulțumim lui Daguerre și Niepce fiindcă au făcut posibilă existența Instagram.

3

Procesul Bessemer

Procesul Bessemer a făcut posibilă producția în masă a oțelului. A fost o descoperire uriașă în domeniul construcțiilor și a dus la multe inovații importante.

Procesul a fost inventat independent și în concurență de Sir Henry Bessemer (din Anglia) și William Kelly (din SUA) în deceniul al cincilea al secolului XIX.

Astăzi sunt folosite diferite metode, însă procesul Bessemer a fost un pas foarte important. Fără el, astăzi nu am avea zgârie-norii impunători din marile orașe ale lumii.

4

Celuloidul

invenții care au schimbat lumea
Foto: Pinterest

Celuloidul, primul plastic sintetic, este foarte important pentru lumea de azi. A fost dezvoltat în deceniile șase și șapte ale secolului XIX, de către industriașul și inventatorul John Wesley Hyatt.

Înainte, lumea nu ar fi putut să-și imagineze pungile de plastic, caserolele sau ceasurile ieftine. De asemenea, în ziua de azi celuloidul este celebru pentru că este folosit la fabricarea filmului cu care sunt realizate filmele!

5

Fonograful cilindric Edison

Fonograful cilindric, a cărui invenție i-a fost atribuită în mod nedrept lui Thomas Edison, a adus publicului larg muzica. Era primul dispozitiv pe care se puteau asculta discuri muzicale.

invenții care au schimbat lumea
Foto: Wikimedia

Dispozitivul folosea folii de aluminiu și un ac care vibra. Această invenție era departe de a fi un iPod, însă a marcat începutul epocii în care oamenii puteau asculta muzică acasă.

6

Planorul fraților Wright din 1903

O listă cu invenții ar fi incompletă dacă nu ar menționa zborul istoric al fraților Wright. În 1903, cei doi au demonstrat că un aeroplan putea să zboare fiind controlat de un pilot, o acțiune care nu mai fusese reușită înainte.

Această invenție a schimbat totul, de la tipuri de călătorii la mijloace de transport. Fără planorul Wright și alte aeronave ale pionierilor aviației, astăzi nu am putea să facem călătorii în locuri îndepărtate sau să ni se livreze produse în ultima clipă înainte de Crăciun.

7

Camera de televiziune cu iconoscop și receptor Kinescop

Camera de televiziune cu iconoscop și receptorul Kinescop au fost inventate de Vladimir Kosma Zvorkin, un inginer american născut în Rusia în anii ’20.

Transmiterea imaginilor dintr-un loc în altul îți permite să urmărești programele preferate sâmbătă dimineața, precum și știrile și alte informații importante, care pot astfel să circule cu rapiditate în jurul lumii.

8

Circuitele integrate

invenții care au schimbat lumea
Foto: Pinterest

Electronica modernă nu ar fi fost posibilă fără circuitul integrat, care a fost inventat în 1958 de Jack Kilby. Circuitul integrat face posibilă existența multor dispozitive pe care astăzi le luăm de-a gata, de la telefoane inteligente la anumite piese auto.

9

Computerul personal

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu invenții care au schimbat lumea. În 1977, Stephen Wozniak a realizat Apple II, calculatorul care a deschis calea spre folosirea la scară largă a computerelor personale.

De atunci, Apple a devenit o marcă respectată, iar computerul care cândva ocupa o cameră întreagă are acum mărimea unui dispozitiv care încape în poșetă sau în buzunar.

10

Bonus: Saxofonul

invenții care au schimbat lumea
Foto: Pinterest

Aceasta este una dintre cele mai încântătoare invenții care au schimbat lumea. Unele instrumente muzicale există de secole (se estimează chiar că cel mai vechi flaut are o vechime de 35.000 de ani), dar saxofonul este o invenție relativ nouă.

Primul saxofon a fost patentat de Antoine-Joseph Sax în Paris, în 1846. A fost primul instrument care a combinat un tub (cum e cel al clarinetului) cu o carcasă de alamă (ca în cazul trompetei).

Pe bună dreptate, putem spune că saxofonul a revoluționat lumea muzicii. Fără tonul său unic, nu am fi avut niciodată parte de jazz sau de stilurile muzicale care s-au dezvoltat din acesta.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu