5 invenții vizionare ale lui Nikola Tesla, mult prea avansate pentru epoca sa

Societatea modernă îi datorează multe lui Nikola Tesla. De-a lungul vieții sale, Nikola Tesla a înregistrat aproximativ 300 de brevete pe numele său, iar invențiile sale ne-au schimbat viața pentru totdeauna.

Multe invenții ale lui Tesla se regăsesc în dispozitive moderne, inclusiv în unele locuri neașteptate, precum bărcile de jucărie controlate prin telecomandă și luminile neon în formă de litere. Însă nu toate viziunile futuriste ale lui Tesla s-au concretizat.

invenții ale lui tesla
Foto: Cenznet

Unele invenții ale lui Tesla pur și simplu nu erau destul de practice pentru a înlocui sistemele existente, cum este cazul turbinei cu aburi fără pale.

În alte situații, invențiile lui Tesla erau prea periculoase. Este cazul generatorului electric pe aburi, care a ajuns cunoscut drept „mașina de cutremure”, după ce inventatorul a susținut că generatorul a cauzat un cutremur în New York, în 1898.

Și au existat și alte cazuri în care invențiile lui Tesla erau prea revoluționare sau atât de bizare, încât au fost ridiculizate de alți oameni de știință. Unele dintre invențiile sale teoretice, precum arma și câmpul de forță generat de „raza morții”, aparțineau domeniului științifico-fantastic.

Însă, în cele șapte decenii care s-au scurs de la moartea lui Tesla, unele dintre ideile excentrice ale inventatorului s-au concretizat – poate că „savantul nebun” știa el ce știa. Îți prezentăm cele mai bizare idei ale lui Tesla, dar care aveau, totuși, o legătură cu realitatea.

1

Aparatul de fotografiat gândurile

invenții ale lui tesla
Un articol din presa vremii face mențiunea că Tesla lucrează la un proiect de „fotografiere a gândurilor”. Foto: ScienceVibe

Tesla și-a imaginat un dispozitiv care să citească imaginile mentale și gândurile.

Într-un articol publicat în Kansas City Journal-Post, în septembrie 1933, Tesla le-a povestit reporterilor despre mai multe proiecte la care lucra, inclusiv despre un dispozitiv care avea rolul de a „fotografia gândurile”.

„Mă aștept să reușesc să fotografiez gândurile. În 1893, în timp ce mă ocupam cu unele investigații, am devenit convins de faptul că o imagine clară formată în gând trebuie, printr-o acțiune de reflex, să producă o imagine corespondentă pe retină, care ar putea fi citită cu un aparat corespunzător…”

„Dacă este adevărat că un gând reflectă o imagine pe retină, atunci trebuie să iluminăm această proprietate și să facem fotografii și apoi să folosim metodele obișnuite disponibile ca să proiectăm imaginea pe un ecran.”

„Dacă putem face asta, obiectele imaginate de o persoană ar fi clar reflectate pe ecran în timp ce se formează, și astfel am putea citi fiecare gând al unui individ. Gândurile nostre ar fi, într-adevăr, ca niște cărți deschise.”, a spus Nikola Tesla.

Planul lui Tesla nu s-a realizat niciodată. Însă oamenii de știință încă studiază fenomenul și explorează ideea de a realiza niște mașini care să citească gândurile.

Încercând să citească gândurile, oamenii de știință au dezvoltat algoritmi care pot interpreta semnalele din creier și pot reproduce o versiune în mare a imaginilor „văzute” în mintea unei persoane.

2

Invenții ale lui Tesla - Filmările în transmisie live

invenții ale lui tesla
Foto: HistoryCollection.co

Aceasta este una dintre cele mai surprinzătoare invenții ale lui Tesla. Probabil că fizicianul înțelegea foarte bine, cu puterea vizionară a minții, cum ar fi să privești transmisiunile în direct, așa cum azi sunt cele de pe calculator și telefon.

Într-o știre publicată pe 26 ianuarie 1926, Tesla a prezis că, prin aplicarea principiilor radioului, dispozitivele din viitor le vor permite oamenilor să care cu ei „un mic instrument în buzunar, instrument prin care să vadă evenimente petrecute le mare depărtare”.

Ideea futuristă a fost descrisă într-un interviu publicat în Collier’s Weekly, în care Tesla spunea:

„Vom putea urmări depunerea jurământului de către președinți, meciuri de baseball din Liga Mondială, distrugerile cauzate de un cutremur sau o bătălie ca și cum am fi prezenți acolo.”

3

Invenții ale lui Tesla - Electricitatea wireless

invenții ale lui tesla
Turnul Wardenclyffe a fost proiectat de Nikola Tesla pentru a demonstra fezabilitatea transmiterii la distanță a energiei electrice fără a utiliza cabluri. Foto: Infomotori

Aceasta este una dintre invențiile lui Tesla la care încă se lucrează. Poate cea mai mare ambiție a inventatorului era să transmită energie pe distanțe mari, folosind ca mediu doar aerul.

A demonstrat că era posibil să aprindă lămpile wireless, folosind o metodă numită „cuplaj inductiv”, însă nu a reușit să construiască un sistem cu rază lungă de acțiune pentru a transmite energia.

Însă acum, cercetătorii au rafinat și au dezvoltat mai multe tehnici care au adus visul lui Tesla mai aproape de concretizare.

Zonele de explorare variază de la încărcarea wireless a dispozitivelor electrice de acasă până la surse potențiale de energie pentru tuburile spațiale de transport în comun. Dar există câteva obstacole majore.

Chiar și prototipurile funcționale pentru transmiterea de energie wireless pe rază scurtă arată că inginerii mai au multe de făcut până când această tehnologie revoluționară să înlocuiască sistemele existente și să devină larg folosită.

4

Contactul cu extratereștrii?

În 1899, în timp ce se afla în Colorado Springs, desfășurând experimente cu electricitatea de înaltă frecvență, Nikola Tesla a reperat niște semnale radio ciudate cu instrumentele sale. Inventatorul credea că semnalele aveau o origine extraterestră.

„Schimbările pe care le-am observat aveau loc periodic și sugerau existența unor numere și a unei ordini clare, încât nu le-am putut atribui vreunei cauze cunoscute mie.”

invenții ale lui tesla
Foto: Twitter

„Eram, desigur, familiarizat cu astfel de deranjamente electrice, cum sunt cele produse de Soare, de aurora boreală și de curenții pământului și eram sigur că aceste variații nu se datorau acestor cauze”, a scris Tesla în Collier’s Weekly în 1901.

„Sunt din ce în ce mai convins că sunt primul care a auzit semnalele transmise de o planetă către alta”, afirma savantul.

Comunitatea științifică nu credea, însă, că Tesla luase contact cu extratereștrii. Mai târziu, s-a sugerat că ar fi reperat unde radio cosmice, un fenomen necunoscut la acea vreme.

Sau este posibil ca instrumentele sensibile ale lui Tesla să fi reperat mesajele radio pe care inventatorul italian Guglielmo Marconi le transmitea din Europa.

5

Invenții ale lui Tesla - Telefoanele celulare

Foto: BooksFact

Iată una dintre cele mai futuriste invenții ale lui Tesla. În 1901, când lucra la crearea radioului transatlantic, inventatorul a propus realizarea unui dispozitiv ca un telefon celular.

Propunerea a fost făcută finanțatorului său, milionarul J. P. Morgan. Ideea era crearea unui plan pentru un „sistem mondial de telegrafie”, care să permită comunicarea instantă a știrilor către dispozitive de mână individuale.

Tesla credea că Morgan putea face bani fabricând aceste dispozitive care puteau fi folosite de oricine, și puteau repera mesajele vocale sau muzica făcută în locuri aflate la depărtare.

Potrivit lui W. Bernard Carlson, un istoric de la Universitatea Virginia și autor al cărții „Tesla: inventatorul epocii electrice”, omul de știință avusese viziunea telefoanelor mobile și prezicerile sale erau niște profeții privitoare la societatea de consum care avea să caracterizeze secolul XXI.

Ca să știi mai mult, citește „Invențiile mele”

În continuare, îți recomandăm volumul autobiografic al lui Nikola Tesla, în care omul de știință împărtășește întâmplări cu totul neobișnuite din copilăria, tinerețea și cariera sa. Vei afla cum parcurgea mintea sa remarcabilă drumul către idei revoluționare și vei avea acces la perspectiva lui Tesla asupra vieții, societății și războaielor la care a fost martor. Datorită acestei cărți, vei pătrunde în universul puțin cunoscut al uneia dintre cele mai strălucite minți din istorie.

„Invențiile mele” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „5 invenții vizionare ale lui Nikola Tesla, mult prea avansate pentru epoca sa”

 1. Trei lucruri ma fascineaza mult din inventiile D-lui Dr.Tesla:
  -Oscilatoarele electromecanice;
  -Transmitatoarele magnificatoare si
  -Tehnologiile antigravitationale.
  Tot domniei Sale i-se atribuie si inventarea Audion-ului sau Triodei cu vid folosita ca amplificator sau cu diverse scopuri. Domnia Sa comandase construirea unos astfel de triode speciale pentru proiectul Colorado Springs unde avea sa se situeze prima mare centrala de producere si distributie pe tot Globul a energiei electrice si informatiei. Deci ar fi fost adio cable aeriene suspendate si alte bazaconii dintr-astea. Pur si simplu te duceai in gradina sau in fata blocului, infigeai o priza de pamant si aveai energie electrica cu ajutorul unui Receptor identic din punct de vedere electric cu Transmitatorul situat la jumatate de Pamant distanta. Ar fi fost minunat si cu asemenea dispozitiv(e) s-ar fi alimentat vehiculele antigravitationale care ori ar fi avut la bord un Receptor ori ar fi fost construite de asa natura incat sa poata receptiona in anumite coordonate. Nivelul de radiatie Hertz-iana de la un asemenea turn este foarte redus dar ceea ce se urmareste este transformarea Pamantului in electrodul ”cald” deci intr-o antena dar nu bila suspendata care joaca doar rol de capacitate reflectoare, un reflector dielectric. Transmisia s-ar face in coordonate Longitudinale ceea ce ar permite Aether-ului sa poarte o energie enorma si pe distante ENORME comparativ cu minuscula unda Hertz-iana care poarta tensiuni de ordinul microvoltilor pe metru patrat. Perturbatia Aether-ica Longitudinal-Magneto-Dielectrica nu provoaca leziuni fiintelor vii, ci doar undele Hertz-iene. Cu atat mai mari sunt leziunile provocate de unde cu cat lungimea de unda si deci frecventa este mai mare. Ajunge astfel gunoiul 5G sa afecteze celulele direct. Exista unde kilometrice care afecteaza obiecte foarte mari si prea putin fiintele pana la unde micrometrice care reusesc a distruge celule.

  Răspunde

Lasă un comentariu