fbpx

5 invenții vizionare ale lui Nikola Tesla, mult prea avansate pentru epoca sa

Societatea modernă îi datorează multe lui Nikola Tesla. Invențiile omului de știință au dus la radiourile și rețelele de electricitate folosite azi.

De-a lungul vieții sale, Nikola Tesla a înregistrat aproximativ 300 de brevete pe numele său, iar urme ale invențiilor sale pot fi găsite în multe dispozitive moderne, inclusiv în unele locuri neașteptate, cum ar fi bărcile de jucărie controlate prin telecomandă și luminile neon în formă de litere.

Însă nu toate viziunile futuriste ale lui Tesla s-au concretizat. Unele dintre visele cele mai ambițioase ale inventatorului nu s-au realizat, cum ar fi ambiția de a transmite energia wireless (la distanță, fără a folosi cabluri).

invenții ale lui tesla

În unele cazuri, aceste invenții ale lui Tesla pur și simplu nu erau destul de practice pentru a înlocui sistemele existente, cum este cazul turbinei cu aburi fără pale.

În alte situații, invențiile lui Tesla erau prea periculoase, cum ar fi generatorul electric pe aburi care a ajuns cunoscut drept „mașina de cutremure”, după ce Tesla a susținut că generatorul a cauzat un cutremur în New York, în 1898.

Și au existat și alte cazuri în care invențiile lui Tesla erau prea revoluționare sau atât de bizare, încât au fost ridiculizate de alți oameni de știință. Unele dintre invențiile sale teoretice, cum ar fi arma și câmpul de forță generat de „raza morții” aparțineau domeniului științifico-fantastic.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Însă în cele șapte decenii care s-au scurs de la moartea lui Tesla, unele dintre ideile excentrice ale inventatorului s-au concretizat – poate că „savantul nebun” știa el ce știa. Îți prezentăm cele mai bizare idei ale lui Tesla, dar care aveau, totuși, o legătură cu realitatea.

1. Aparatul de fotografiat gândurile

invenții ale lui tesla
Un articol din presa vremii face mențiunea că Tesla lucrează la un proiect de „fotografiere a gândurilor”

Probabil că Tesla a imaginat un dispozitiv care să citească imaginile mentale și gândurile. Într-un articol publicat în Kansas City Journal-Post, în septembrie 1933, Tesla le-a povestit reporterilor despre mai multe proiecte la care lucra, inclusiv despre un dispozitiv care avea rolul de a „fotografia gândurile”.

„Mă aștept să reușesc să fotografiez gândurile. În 1893, în timp ce mă ocupam cu unele investigații, am devenit convins de faptul că o imagine clară formată în gând trebuie, printr-o acțiune de reflex, să producă o imagine corespondentă pe retină, care ar putea fi citită cu un aparat corespunzător…”

„Dacă este adevărat că un gând reflectă o imagine pe retină, atunci trebuie să iluminăm această proprietate și să facem fotografii și apoi să folosim metodele obișnuite disponibile ca să proiectăm imaginea pe un ecran.”

„Dacă putem face asta, obiectele imaginate de o persoană ar fi clar reflectate pe ecran în timp ce se formează, și astfel am putea citi fiecare gând al unui individ. Gândurile nostre ar fi, într-adevăr, ca niște cărți deschise.”, a spus Nikola Tesla.

Invențiile lui Nikola Tesla priveau în viitor

Planul lui Tesla nu s-a realizat niciodată, însă oamenii de știință încă studiază fenomenul și explorează ideea de a realiza niște mașini care să citească gândurile.

Între timp, savanții au creat retine artificiale prin analize matematice sofisticate a felului în care retinele adevărate transformă imaginile în impulsuri electrice, pe care le trimit spre creier.

Încercând să citească gândurile, oamenii de știință au dezvoltat algoritmi care pot interpreta semnalele din creier și pot reproduce o versiune în mare a imaginilor „văzute” în mintea unei persoane.

2. Invenții ale lui Tesla – Filmările în transmisie live

Aceasta este una dintre cele mai surprinzătoare invenții ale lui Tesla. Probabil că fizicianul înțelegea foarte bine, cu puterea vizionară a minții, cum ar fi să privești transmisiunile în direct, așa cum azi sunt cele de pe calculator și telefon.

Într-o știre publicată pe 26 ianuarie 1926, Tesla a prezis că, prin aplicarea principiilor radioului, dispozitivele viitoare le vor permite oamenilor să care cu ei „un mic instrument în buzunar, instrument prin care să vadă evenimente petrecute le mare depărtare”, potrivit Associated Press.

invenții ale lui tesla

Ideea futuristă a fost descrisă într-un interviu publicat în Collier’s Weekly, în care Tesla spunea:

„Vom putea urmări inaugurarea unui președinte, un meci de baseball din Liga Mondială, distrugerile cauzate de un cutremur, sau o bătălie ca și cum am fi prezenți acolo.”

3. Invenții ale lui Tesla – Electricitatea wireless

Aceasta este una dintre acele invenții ale lui Tesla la care încă se lucrează. Poate cea mai mare ambiție a inventatorului era să transmită energie pe distanțe mari, folosind numai aerul ca mediu.

A demonstrat că era posibil să aprindă lămpile wireless, folosind o metodă numită „cuplaj inductiv”, însă nu a reușit să construiască un sistem cu rază lungă de acțiune pentru a transmite energia. Însă acum, cercetătorii au rafinat și au dezvoltat mai multe tehnici care au adus visul lui Tesla mai aproape de concretizare.

Zonele de explorare variază de la încărcarea wireless a dispozitivelor electrice de acasă până la surse potențiale de energie pentru tuburile spațiale de transport în comun. Dar există câteva obstacole majore.

invenții ale lui tesla
Turnul Wardenclyffe a fost proiectat de Nikola Tesla pentru a demonstra fezabilitatea transmiterii la distanță a energiei electrice fără a utiliza cabluri

Chiar și prototipurile funcționale pentru transmiterea de energie wireless pe rază scurtă arată că inginerii mai au multe de făcut până când această tehnologie revoluționară să înlocuiască sistemele existente și să devină larg folosită.

4. Contactul cu extratereștrii?

În 1899, în timp ce Nikola Tesla se afla în Colorado Springs, desfășurând experimente cu electricitatea de înaltă frecvență, inventatorul a reperat niște semnale radio ciudate cu instrumentele sale. Tesla credea că semnalele aveau o origine extraterestră.

„Schimbările pe care le-am observat aveau loc periodic și sugerau existența unor numere și a unei ordini clare, încât nu le-am putut atribui vreunei cauze cunoscute mie.”

„Eram, desigur, familiarizat cu astfel de deranjamente electrice cum sunt cele produse de soare, de aurora boreală și de curenții pământului și eram sigur că aceste variații nu se datorau acestor cauze”, a scris Tesla în Collier’s Weekly în 1901.

„Sunt din ce în ce mai convins că sunt primul care a auzit semnalele transmise de o planetă către alta”, afirma savantul.

invenții ale lui tesla

Comunitatea științifică nu credea, însă, că Tesla luase contact cu extratereștrii. Mai târziu, s-a sugerat că ar fi reperat unde radio cosmice, un fenomen necunoscut la acea vreme.

Sau este posibil ca instrumentele sensibile ale lui Tesla să fi reperat mesajele radio pe care inventatorul italian Guglielmo Marconi le transmitea din Europa.

5. Invenții ale lui Tesla – Telefoanele celulare

Iată una dintre cele mai profetice invenții ale lui Tesla. În 1901, când lucra la crearea radioului transatlantic, Tesla a propus realizarea unui dispozitiv ca un telefon celular.

Propunerea a fost făcută finanțatorului său, milionarul J. P. Morgan. Ideea era crearea unui plan pentru un „sistem mondial de telegrafie”, care să permită comunicarea instantă a știrilor către dispozitive de mână individuale.

Tesla credea că Morgan putea face bani fabricând aceste dispozitive care puteau fi folosite de oricine, și puteau repera mesajele vocale sau muzica făcută în locuri aflate la depărtare.

Potrivit lui W. Bernard Carlson, un istoric de la Universitatea Virginia și autor al cărții „Tesla: inventatorul epocii electrice”, omul de știință avusese viziunea telefoanelor mobile și prezicerile sale erau niște profeții privitoare la societatea de consum care avea să caracterizeze secolul XXI.


Dacă geniul ar avea o definiţie, aceasta ar fi persoana lui Nikola Tesla. Lumea datorează atât de multe inovaţii tehnice unui om despre care ştie atât de puţin! Volumul autobiografic Invenţiile mele vine să compenseze întrucâtva această nedreptate – de altfel, una dintre numeroasele nedreptăţi care l-au urmărit pe Tesla de-a lungul întregii vieţi.

Într-o relatare concisă, dar fascinantă, fizicianul Tesla împărtăşeşte întâmplări cu totul neobişnuite din copilăria şi tinereţea sa, îşi schiţează metodă de lucru şi modul în care psihicul lui remarcabil parcurgea drumul către idei revoluţionare.

În acest volum autobiografic nu numai că sunt punctate momentele capitale ale vieţii şi carierei acestui inventator strălucit, dar avem acces şi la perspectiva lui Tesla asupra vieţii, societăţii şi conflictelor mondiale al căror martor a fost.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • >