Înecați în alcool – Uriașa inundație de bere care a lovit Londra

Înecați în alcool - Uriașa inundație de bere care a lovit Londra

În cele aproape două milenii de existență ale așezării, capitala Marii Britanii a trecut prin multe momente de cumpănă. Incendii, epidemii, bombardamente s-au abătut asupra Londrei și i-au încercat greu pe locuitorii orașului.

Dar niciuna dintre aceste nenorociri nu este atât de bizară precum întâmplarea de pe 17 octombrie 1814. În acea zi, Londra a trecut prin cel mai ciudat dezastru din istoria orașului: o inundație de bere.

În acea zi de toamnă, 1.2 milioane de litri de bere s-au revărsat pe străzi, omorând opt oameni și rănind alte câteva zeci.

Potcoava nu le-a purtat noroc

Inundatie cu bere - butoaie
Când unul dintre inelele ce țineau rezervorul s-a rupt, valurile de bere au țâșnit incontrolabil. Foto: Pinterest

Dezastrul a pornit de la o berărie denumită „Horse Shoe” (Potcoava). Berăria se afla în cartierul St. Giles Rookery și dispunea de instalații moderne pentru acele vremuri.

În incinta berăriei se aflau mai multe rezervoare de fermentare din lemn. Un astfel de rezervor avea 6.7 metri înălțime și o capacitate impresionantă: 18.000 de butoaie de bere.

Astăzi am spune că un rezervor din lemn de asemenea dimensiuni poate provoca oricând un dezastru. Dar fabricantul de bere londonez nu a luat în calcul acest aspect.

Precum butoaiele, rezervoarele erau ranforsate cu inele de fier. În acea zi fatidică din 1814, unul dintre inele s-a rupt.

Lichidul a țâșnit din bazin cu o asemenea forță, încât a distrus și celelalte bazine din incintă. Apoi, sub presiunea berii, a explodat și peretele din spatele berăriei.

Astfel, peste 1.2 milioane de litri de bere s-au revărsat pe străzi, creând un val de lichid auriu. Cei care au asistat la dezastru au povestit că valurile de bere aveau o înălțime de patru-cinci metri.

Incidentul a avut loc într-o zonă foarte populată, unde mulți dintre săracii orașului locuiau în subsoluri. Berea le-a invadat locuințele și a cauzat surparea multora dintre ele.

Morții, majoritatea femei și copii

Inundatie cu bere - beraria
Clădirea berăriei din St. Giles Rookery. Foto: Wikimedia

Dezastrul a avut loc într-o după-amiază din timpul săptămânii. Majoritatea bărbaților din zonă erau plecați la muncă, așa că morții și răniții au fost în mare parte femei și copii.

Mary Banfield și fiica ei, Hannah, au murit pe loc când valul le-a lovit casa, în timp ce își serveau ceaiul. O barmaniță adolescentă, pe nume Eleanor Cooper, a fost ucisă când crâșma Tavistock Arms s-a prăbușit.

O fată de trei ani, pe nume Sarah Bates, a fost luată pe sus de forța valului. Într-o pivniță din apropiere, patru persoane stăteau la un priveghi pentru un băiat care murise cu o zi înainte.

Valul a surpat clădirea și i-a ucis pe toți. În total, opt persoane și-au pierdut viața. Totuși, consecințele nefericite nu s-au oprit aici.

În zilele următoare, a început să circule vorba că unii oameni sufereau de intoxicație cu alcool. Asta, deoarece băuseră berea adunată de pe străzi.

Compania, despăgubită. Victimele, nu

Pe lângă pierderile de vieți omenești, accidentul a creat și pagube inimaginabile. Mai mult, zona a mirosit a bere luni întregi după dezastru.

Patronii berăriei au fost trimiși în judecată, fiind considerați responsabili pentru întregul incident. Totuși, tragedia a fost până la urmă socotită drept „caz fortuit” și nimeni nu a fost pedepsit.

Inundatie cu bere - valuri
Cei care au avut de suferit de pe urma accidentului nu au fost despăgubiți. Foto: Pinterest

Ba mai mult, compania care deținea berăria a primit despăgubiri și a evitat astfel falimentul. În schimb, familiile decedaților și persoanele care rămăseseră fără adăpost nu au primit niciun fel de despăgubire de la guvern.

În 1922, la 108 ani după incident, berăria Horse Shoe a fost demolată.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Înecați în alcool – Uriașa inundație de bere care a lovit Londra”

Lasă un comentariu