Într-un lac din SUA a fost descoperit un vierme cu trei sexe, ultrarezistent la arsenic

Botezat Auanema, viermele descoperit recent are trei sexe, naște pui vii și poate supraviețui la o doză de arsenic de 500 de ori mai mare decât cea letală pentru oameni.

La fel ca deșerturile antarctice sau adâncurile mărilor, Lacul Mono, din California, este un loc neospitalier pentru cele mai multe forme de viață. În afară de bacterii și alge, se pare că numai creveții și muștele de apă pot supraviețui în această saramură.

Însă acest lac ascunde lucruri uimitoare. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California (MIT) au descoperit recent încă alte opt specii de viermi microscopici în lac și în jurul luciului de apă, iar una dintre acestea este cu adevărat ciudată.

Viermele nou-descoperit are trei sexe și rezistă la doze de arsenic de 500 de ori mai mari decât cea letală pentru oameni. Foto: Caltech

Una dintre speciile nou descoperite de nematode – botezată Auanema – are nu unul, nici două, ci trei sexe diferite, relatează echipa, citată de The Independent. Specia poate supraviețui la o doză de arsenic de 500 de ori mai mare decât cea fatală pentru oameni.

Când vine vorba de diferențierea sexelor, nematodele au, de obicei, o abordare destul de simplă, împărțindu-se în hermafrodiți și masculi. Însă Auanema are și exemplare de sex feminin. Mai mult, are și alte caracteristici sexuale interesante, după cum spun cercetătorii:

„Aranjamentul papilelor genitale la masculii de Auanema este unic pentru întregul gen.”

Și, ca și cum asta nu ar fi de ajuns, echipa spune că acest vierme microscopic naște progenituri vii, o trăsătură deosebită în lumea nematodelor, care, de obicei, depun ouă.

Este o creatură extremă într-un loc extrem și probabil că aceasta nu este o coincidență. Echipa crede că trăsăturile ciudate ale viermelui sunt unele dintre modalitățile prin care rămâne în viață în apele hipersărate și alcaline ale Lacului Mono.

Formațiunile de tuf din Lacul Mono creează peisaje ce par de pe altă planetă. Foto: Aluminarium

„Creaturile care trăiesc în condiții extreme ne pot învăța foarte multe despre strategii inovatoare de a face față acestor condiții. Studiul nostru arată că mai avem multe de învățat despre felul în care aceste animale cu o mie de celule reușesc să supraviețuiască în condiții extreme”, spune Pei-Yin Shih, potrivit Eurekalert.

Comparând specia cu altele din același gen, cercetătorii au descoperit aceeași rezistență crescută la arsenic în rândurile a două specii înrudite. Însă curios era faptul că niciuna dintre aceste creaturi nu trăiau în medii cu niveluri ridicate de arsenic.

Toleranța lor uimitoare trebuia să aibă o altă explicație.

„Speciile de Auanema studiate anterior au fost izolate din soluri grase și din bălegar, care pot conține concentrații mari de fosfați. Cum arsenicul se acumulează întâmplător din pricina transportatorilor de fosfați, putem concepe ideea că adaptarea la nivelurile crescute de fosfat din mediu ar putea duce la o rezistență mare la arsenic”, spune autorul.

Cu alte cuvintele, nematodele ar putea fi pre-adaptate la viața în condiții extreme. Ar putea avea o reziliență și flexibilitate genetică datorită căreia le-ar putea fi mai ușor să trăiască în locuri neospitaliere precum Lacul Mono.

Apa din lac are aciditate ridicată. Foto: Zagenoteam / Twitter

Înainte de acest studiu, doar două specii mai fuseseră descoperite în lac, care este de trei ori mai sărat ca oceanul și are un pH alcalin mai mare decât bicarbonatul de sodiu. Totuși, cercetătorii nu au fost prea surprinși după ce au depistat alte opt specii.

Nematodele sunt animalele care pot fi găsite în cea mai mare abundență, așa că existau șanse bune că puteau fi depistate până și în Lacul Mono.

De-a lungul a doi ani, cercetătorii de la Caltech au izolat nematodele din lac și au descoperit mai multe nișe în care aceste nematode prosperau. Printre nematodele acestea se numărau nematode care se hrăneau cu microbi, nematode – paraziți și nematode – prădători.

Să spui că aceste creaturi sunt oportuniste ar fi o subevaluare. Pentru fiecare ființă umană de pe Pământ se află în jur de 57 de miliarde de nematode, iar aceste creaturi se pot adapta la cele mai dure condiții de pe planetă.

Și, cine știe, poate că atunci când restul formelor de viață vor dispărea, nematodele vor rezista în continuare!


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>