Într-o probă se măiestrie, sudorii de la Mazda au creat un zar cu latura de 1 milimetru

O echipă de sudori de la Mazda Motor Corporation, din Japonia, și-a arătat recent măiestria, sudând cu minuțiozitate un zar cu muchiile de doar 1 milimetru lungime.

Fotografiile cu matrița metalică abia vizibilă pe vârful degetului unei persoane și imaginile care arată procesul elegant care a prins laolaltă toate cele șase fațete au devenit recent virale pe rețelele de socializare japoneze, utilizatorii manifestându-și uimirea față de această realizare.

Foto: FreeImages.com
Foto: Mazda

Deși ar fi greu să folosești acest tip de matriță într-o situație din viața reală, faptul că oamenii sunt capabili de o astfel de performanță demonstrează că nimic nu este imposibil, indiferent cât de greu pare la prima vedere.

Fotografiile au făcut senzație printre utilizatorii de Twitter din Japonia, primind aproximativ 30.000 de aprecieri și mii de comentarii. Cei mai mulți oameni nu au crezut că sudarea fețelor unei matrițe cu șase fațete de 1 milimetru este posibilă, în timp ce unii i-au lăudat pe artizani pentru tehnica și răbdarea lor.

În scurt timp, a venit și dezvăluirea că minuscula matriță a fost creația unei echipe de la Mazda Motor Corporation, care a început prin a crea toate fațetele în formă de T, apoi le-a îndoit într-un cub folosind o pensetă fină.

În cele din urmă, toate fațetele au fost sudate laolaltă de un specialist care a trebuit să își țină respirația în timp ce aparatul său făcea contact cu zarul.

Foto: Wikimedia
Foto: Mazda

Echipa și-a propus să creeze zaruri tot mai mici încă de la inaugurarea diviziei ultrafine a Mazda. Au început de la 1 centimetru, în urmă cu aproximativ patru ani, iar de atunci și-au micșorat creațiile până la 1 milimetru.

„Ca în chirurgie, sudăm ținând matrița cu o pensetă în timp ce ne uităm la un ecran. Respirația face ca mâna să se miște, așa că este cel mai bine să cobori aparatul în timp ce îți ții respirația”, a declarat unul dintre sudorii implicați în proiect.

Foto: Pexels.com
Foto: Mazda

Matrița este realizată din plăci de oțel inoxidabil cu grosimea de 0.05 milimetri și este posibil să fie cea mai mică matriță realizată vreodată.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu