Într-o probă se măiestrie, sudorii de la Mazda au creat un zar cu latura de 1 milimetru

O echipă de sudori de la Mazda Motor Corporation, din Japonia, și-a arătat recent măiestria, sudând cu minuțiozitate un zar cu muchiile de doar 1 milimetru lungime.

Fotografiile cu matrița metalică abia vizibilă pe vârful degetului unei persoane și imaginile care arată procesul elegant care a prins laolaltă toate cele șase fațete au devenit recent virale pe rețelele de socializare japoneze, utilizatorii manifestându-și uimirea față de această realizare.

Foto: FreeImages.com
Foto: Mazda

Deși ar fi greu să folosești acest tip de matriță într-o situație din viața reală, faptul că oamenii sunt capabili de o astfel de performanță demonstrează că nimic nu este imposibil, indiferent cât de greu pare la prima vedere.

Fotografiile au făcut senzație printre utilizatorii de Twitter din Japonia, primind aproximativ 30.000 de aprecieri și mii de comentarii. Cei mai mulți oameni nu au crezut că sudarea fețelor unei matrițe cu șase fațete de 1 milimetru este posibilă, în timp ce unii i-au lăudat pe artizani pentru tehnica și răbdarea lor.

În scurt timp, a venit și dezvăluirea că minuscula matriță a fost creația unei echipe de la Mazda Motor Corporation, care a început prin a crea toate fațetele în formă de T, apoi le-a îndoit într-un cub folosind o pensetă fină.

În cele din urmă, toate fațetele au fost sudate laolaltă de un specialist care a trebuit să își țină respirația în timp ce aparatul său făcea contact cu zarul.

Foto: Wikimedia
Foto: Mazda

Echipa și-a propus să creeze zaruri tot mai mici încă de la inaugurarea diviziei ultrafine a Mazda. Au început de la 1 centimetru, în urmă cu aproximativ patru ani, iar de atunci și-au micșorat creațiile până la 1 milimetru.

„Ca în chirurgie, sudăm ținând matrița cu o pensetă în timp ce ne uităm la un ecran. Respirația face ca mâna să se miște, așa că este cel mai bine să cobori aparatul în timp ce îți ții respirația”, a declarat unul dintre sudorii implicați în proiect.

Foto: Pexels.com
Foto: Mazda

Matrița este realizată din plăci de oțel inoxidabil cu grosimea de 0.05 milimetri și este posibil să fie cea mai mică matriță realizată vreodată.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu