Într-o probă se măiestrie, sudorii de la Mazda au creat un zar cu latura de 1 milimetru

O echipă de sudori de la Mazda Motor Corporation, din Japonia, și-a arătat recent măiestria, sudând cu minuțiozitate un zar cu muchiile de doar 1 milimetru lungime.

Fotografiile cu matrița metalică abia vizibilă pe vârful degetului unei persoane și imaginile care arată procesul elegant care a prins laolaltă toate cele șase fațete au devenit recent virale pe rețelele de socializare japoneze, utilizatorii manifestându-și uimirea față de această realizare.

Foto: FreeImages.com
Foto: Mazda

Deși ar fi greu să folosești acest tip de matriță într-o situație din viața reală, faptul că oamenii sunt capabili de o astfel de performanță demonstrează că nimic nu este imposibil, indiferent cât de greu pare la prima vedere.

Fotografiile au făcut senzație printre utilizatorii de Twitter din Japonia, primind aproximativ 30.000 de aprecieri și mii de comentarii. Cei mai mulți oameni nu au crezut că sudarea fețelor unei matrițe cu șase fațete de 1 milimetru este posibilă, în timp ce unii i-au lăudat pe artizani pentru tehnica și răbdarea lor.

În scurt timp, a venit și dezvăluirea că minuscula matriță a fost creația unei echipe de la Mazda Motor Corporation, care a început prin a crea toate fațetele în formă de T, apoi le-a îndoit într-un cub folosind o pensetă fină.

În cele din urmă, toate fațetele au fost sudate laolaltă de un specialist care a trebuit să își țină respirația în timp ce aparatul său făcea contact cu zarul.

Foto: Wikimedia
Foto: Mazda

Echipa și-a propus să creeze zaruri tot mai mici încă de la inaugurarea diviziei ultrafine a Mazda. Au început de la 1 centimetru, în urmă cu aproximativ patru ani, iar de atunci și-au micșorat creațiile până la 1 milimetru.

„Ca în chirurgie, sudăm ținând matrița cu o pensetă în timp ce ne uităm la un ecran. Respirația face ca mâna să se miște, așa că este cel mai bine să cobori aparatul în timp ce îți ții respirația”, a declarat unul dintre sudorii implicați în proiect.

Foto: Pexels.com
Foto: Mazda

Matrița este realizată din plăci de oțel inoxidabil cu grosimea de 0.05 milimetri și este posibil să fie cea mai mică matriță realizată vreodată.

Ca să știi mai mult, citește „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS”

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

„Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu