Într-o închisoare din Mexic, un meci de fotbal dintre două carteluri de droguri s-a sfârșit cu 16 morți

Un meci de fotbal „amical” desfășurat înainte de Revelion între echipe care reprezentau două carteluri rivale dintr-o închisoare mexicană s-a transformat într-o baie de sânge după ce o deposedare controversată a degenerat într-o dispută cu împușcături.

De peste zece ani, Cieneguillas, o închisoare cu grad de securitate mediu din statul mexican Zacatecas, adăpostește infractori periculoși, care reprezintă nu mai puțin de șase carteluri de droguri din Mexic.

Foto: The Times Chile

În încercarea de a atenua presiunea rivalității dintre aceste organizații criminale, conducerea închisorii a autorizat un meci de fotbal între echipele care reprezentau Los Zetas și Cartelul Golfului, în ziua dinaintea Revelionului. Însă ceea ce trebuia să fie o întâlnire amicală s-a transformat brusc într-o luptă mortală cu arme de foc.

După ce, timp de o zi întreagă, li s-a permis să fie vizitați de familiile lor, deținuții s-au strâns în curtea închisorii ca să asiste la meciul de fotbal dintre Cartelul Golfului și Los Zetas, așteptat cu nerăbdare.

Galeria cu puști și pistoale

Presa locală a relatat că totul a decurs bine, până când o deposedare controversată într-un careu a surescitat atât de mult unii deținuți, încât aceștia au scos pistoalele și au început să tragă în rivalii lor.

Nimeni nu știe cu exactitate cum au ajuns pistoalele în închisoare, dar se pare că unii dintre cei care au tras aveau asupra lor și arme cu țeava lungă.

Partida „amicală” s-a sfârșit cu 16 morți. Foto: EFE

Personalul închisorii și forțele Gărzilor Naționale au avut nevoie de mai mult de trei ore pentru a stinge revolta în urma căreia 16 persoane au murit și alte 5 au fost grav rănite.

Patru arme de foc au fost confiscate în urma investigației, precum și mai multe cuțite, ciocane și telefoane mobile.

La puțin timp după meciul sângeros, Cieneguillas a fost din nou zguduită de violențe când un membru al Cartelului Golfului a fost ucis de propria lui bandă pentru că ar fi trădat.

De mult timp, închisoarea aceasta este considerată un punct fierbinte al sistemului penitenciar mexican și autoritățile încearcă să păstreze pacea printre cei 1000 de deținuți, printre care se numără mulți membri ai unor organizații criminale rivale.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Într-o închisoare din Mexic, un meci de fotbal dintre două carteluri de droguri s-a sfârșit cu 16 morți”

Lasă un comentariu