Interzis tâmplarilor! O fermă de mobilă din Anglia „crește” scaune și mese

Pe un teren de un hectar din zona Midlands din Anglia, Gavin și Alice Munro duc sustenabilitatea la un alt nivel: cresc copaci astfel încât aceștia să poată fi folosiți drept scaune și mese.

Cuplul are o „fermă de mobilă” în Derbyshire, unde sunt „crescute” 250 de scaune, 100 de noptiere și 50 de mese. Gavin și Alice consideră că tăierea copacilor pentru a fabrica mobilă este un proces ineficient, potrivit Reuters.

Un copac are nevoie de șase ani pentru a crește în formă de scaun. Foto: Reuters

„În loc să creștem un copac timp de 50 de ani, după care să-l tăiem, noi încercăm să creștem copacul direct în forma dorită. Este un fel de imprimare 3D zen”, spune Gavin.

Ideea de a crește mobilă i-a venit lui Gavin în copilărie, când a văzut un bonsai care avea forma unui scaun. De asemenea, Gavin s-a născut cu o malformație la coloana vertebrală și, copil fiind, și-a petrecut mai mulți ani purtând un cadru de metal pentru a-și corecta spatele.

„Personalul medical era excelent. Asistentele și doctorii combinau bunătatea și competența într-un fel care m-a impresionat foarte mult. Am vrut să combinăm grija și competența și sper că reușim”, a adăugat Gavin.

Bărbatul de 44 de ani a început să experimenteze în 2006, când a încercat să crească primele scaune pe două parcele situate undeva în centrul Angliei. Însă abia în 2012, la un an după ce s-au căsătorit, Gavin și Alice au fondat compania Full Grown și i s-au dedicat 100%.

Foto: Reuters

Totuși, succesul a venit greu. Una dintre primele lor încercări de a obține o recoltă s-a sfârșit cu un dezastru, după ce plantele au fost călcate în picioare de vaci și mâncate de iepuri.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cei doi au fost nevoiți să găsească cea mai eficientă cale de a da formă unui copac fără a-i afecta creșterea. Au învățat să controleze controlat creșterea lăstarilor în direcția dorită.

Se investește mult timp și muncă pentru a obține astfel de mobilă și ea nu este deloc ieftină. Scaunele se vând cu 10.000 de lire, noptierele cu 900 – 2.300 de lire, iar mesele costă 2.500 – 12.500 de lire.

Un scaun are nevoie de șase până la nouă ani pentru a crește și de încă un an pentru a se usca. Comanda cea mai îndepărtată în timp este pentru anul 2030. Este un scaun pe care clientul îl va cumpăra când va ieși la pensie.

Un scaun costă 10.000 de lire. Foto: Reuters

În ultimele săptămâni, incendiile din Amazon și din bazinul Râului Congo au reținut atenția mass-media.

„Când tăiem păduri, provocăm multe pagube și abia am început să înțelegem asta. Noi facem tocmai opusul. Folosim tehnici care ar fi fost folosite și în Epoca de Piatră”, spune Gavin.

Se știe că romanii, chinezii și japonezii antici au practicat această modalitate de a da formă unor copaci. Gavin și Alice speră că vor avea recolte anuale începând cu 2022.

Pe termen lung, vor să cumpere o fermă pe care s-o folosească drept centru de experimentare. De asemenea, vor să afle mai multe despre munca lor apelând la servicii de consultanță.

De-a lungul anilor, crengile copacului sunt modelate pentru a da rezistență piesei de mobilier. Foto: Reuters

Pe termen mediu, Alice vrea un nou set de mobilă pentru servit masa. Însă va fi nevoie de cel puțin un deceniu pentru ca acesta să crească.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu