Acești oameni nu există! Fețele înspăimântător de reale generate de inteligența artificială

La o primă privire, cele două șiruri de portrete par a înfățișa niște oameni obișnuiți. Însă adevărul este că niciunul dintre ei nu există. Toate aceste fețe sunt false și sunt generate de inteligența artificială.

Mai exact, aceste fețe sunt create de o rețea generativă adversarială (RGA), dezvoltată de Nvidia, folosind tehnici de „deep learning” pentru a produce portrete realiste, bazate pe trăsături faciale analizate dintr-o bază de date cu fotografii existente, scrie Science Alert.

Fețe de „oameni obișnuiți” create de inteligența artifiicală

Intră pe site-ul „This Person Does Not Exist /Această Persoană Nu Există” ca să te convingi: de câte ori reîncarci pagina, vei vedea o nouă față. În cazul RGA, două rețele neuronale – „neuronale” în sensul că sunt proiectate să imite procesul de luare a deciziilor al creierului – lucrează în tandem.

Aici, o rețea generează o față falsă, în timp ce alta decide dacă fața este destul de reală, comparând-o cu fotografii ale unor oameni care există. Dacă nu trece testul, generatorul de fețe încearcă din nou; această buclă de feedback este responsabilă pentru imaginile pe care le poți vedea aici și pe site.

RGA-uri similare au fost folosite pentru a transforma un peisaj de vară într-un peisaj de iarnă (vezi mai jos filmul).

Sunt cunoscute capacitățile Nvidia de codare a fețelor, însă acum s-a atins un cu totul alt nivel de autenticitate prin ceea ce se numește „transfer de stil”: procesarea unor părți diferite ale imaginii (cum ar fi forma feței și frizura) separat.

„Transferul de stil” descompune fețele în elemente diferite

Asta înseamnă că diferitele fețe pot fi compuse mai realist și mai ușor, într-un mod asemănător celui în care anumite aplicații îți transformă fața într-un tablou sau o schiță.

„Am dezvoltat un generator nou, care învață în mod automat să separe diferite aspecte ale imaginilor fără supravegherea oamenilor. După aceea, putem combina aceste aspecte în orice modalitate ne dorim”, explică inginerii de la Nvidia într-o filmare accesibilă pe YouTube.

Aceste aspecte faciale diferite pot fi modificate și ajustate după necesități, oferind programatorilor un control mai mare asupra rezultatului final. Cât despre site, el nu a fost făcut de cei de la Nvidia – a fost asamblat de Philip Wang, inginer de la Uber, pe baza codului pe care Nvidia l-a făcut public.

„De câte ori reîncarci site-ul, rețeaua va genera o nouă imagine facială de la zero, dintr-un vector cu 512 dimensiuni”, scrie Wang pe Facebook.

Inteligența artificială este în continuă dezvoltare

De asemenea, Nvidia a aplicat tehnicile sale de „stil RGA” pentru a crea alte colecții false, compuse din mașini, pisici sau dormitoare. Algoritmii care structurează inteligența artificială sunt antrenați folosind fotografii disponibile public.

Apoi, algoritmii găsesc noi variații care se ridică la nivelul de realism corespunzător. Se ridică astfel problema falsurilor, a unor bunuri digitale false, cum ar fi fotografiile și filmările, care nu mai pot fi distinse de cele adevărate.

Sistemele de inteligență artificială vor deveni și mai performante în viitor în ceea ce privește producerea unui astfel de conținut. Poate că, în viitor, le putem programa să-și identifice propriile falsuri și să creeze un soi de proces de verificare, înainte să fim inundați cu imagini cu oameni și lucruri care n-au existat niciodată.

Între timp, dacă cumva cauți fotografii cu fețe pentru care nu ai nevoie de permisiunea modelului, știi la cine să apelezi!


În continuare, vezi cum „se comportă” prezentatorul TV virtual din China, bazat tot pe inteligența artificială. 


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>