Insulele Diomede: singurul teritoriu unde Statele Unite și Rusia se învecinează

Un sat de eschimoși, formațiuni stâncoase înghețate, câteva bărci de pescari la malul Mării Bering, liniște pe kilometri întregi… La prima vedere, un astfel de loc nu are nimic interesant pentru două superputeri mondiale. Cu toate acestea, Insulele Diomede au o particularitate pe care alte regiuni de la „capătul lumii” nu o au: se află la granița dintre Statele Unite ale Americii și Rusia.

Situate în zona în care Marea Bering și Marea Chukchi de întrepătrund, Insulele Diomede se află exact la granița dintre Alaska și Peninsula Chukotka. Vorbim despre o pereche de insule stâncoase situate la nord de SUA și Rusia continentale, cu populații mici de eschimoși care se bazează pe pescuit. În ciuda acestui fapt, ambele țări au pus ochii pe cele două insule. Iată de ce.

Granița dintre SUA și Rusia trece chiar printre cele două insule, motiv pentru care aceste petice stâncoase sunt obiective strategice pentru ambele puteri. Foto: Wikimedia

La jumătatea drumului dintre Alaska și Chukotka

Nu era nevoie să lovească un cataclism pentru ca Insulele Diomede să fie aproape nelocuite. Conform ultimului recensământ, doar 160 de oameni – băștinași – trăiesc pe Micul Diomede. Pe de altă parte, pe Marele Diomede nu locuiește permanent nimeni.

Istoricii cred că aceste insule au început să fie populate acum 3.000 de ani, când vânătorii-culegători din regiune au început să pescuiască. Inițial, conform acestei teorii, oamenii s-au stabilit acolo în mod sezonier, pentru a vâna balene primăvara. În timp, însă, aceste mișcări au dispărut, pe măsură ce eschimoșii s-au stabilit acolo.

Cine trăiește pe Insulele Diomede?

Când exploratorii europeni din secolul al XIX-lea au cercetat zona, au descoperit o societate axată totalmente pe exploatarea resurselor mării. Nu doar din punct de vedere economic, ci și simbolic: în timp, zilele de vânătoare au devenit ritualice și au creionat cultura eschimoșilor din Insulele Diomede.

Grafică: Incredibilia.ro

Între vânătoarea de cetacee și alte specii, care trăiesc pe gheață, băștinașii făceau comerț cu rudele lor din Siberia. Se cunoaște că au reușit chiar să navigheze pentru a stabili legături comerciale cu Asia. Toate acestea s-au petrecut până după cel de-Al Doilea Război Mondial, când au fost strămutați. Motivul: America era prea aproape.

Ce s-a întâmplat cu Insulele Diomede?

Cu ocazia încheierii conflagrației, toți locuitorii de pe Marele Diomede au fost strămutați în Siberia. Abia în 1988 a fost posibilă restabilirea comunicațiilor, iar oameni au putut din nou să ia legătura cu familiile de care fuseseră despărțiți. Din cauza acestei moșteniri a Războiului Rece, astăzi nimeni nu locuiește permanent pe Marele Diomede.

Însă cel mai curios aspect cu privire la Insulele Diomede ține de timp. Deși cele două formațiuni stâncoase sunt separate de mai puțin de 4 kilometri, fusurile orare ale Rusiei și Statelor Unite le separă cu 21 de ore.

Pe Micul Diomede există o cumunitate de aproximativ 160 de oameni. Foto: Wikimedia

În timp ce pe Marele Diomede este ora 5 dimineața, pe Micul Diomede este 8 dimineața, dar ieri! Acest lucru se datorează hărții geopolitice care împarte această regiune a planetei.

Potrivit împărțirii liniei internaționale de demarcație, o graniță imaginară care împarte planeta de la nord la sud, prin Pacific, Insulele Diomede se găsesc literalmente în zile diferite. Din acest motiv, sunt denumite „Insula Zilei de Mâine” și „Insula Zilei de Ieri”.

Din punct de vedere politic, acest lucru le permite, de asemenea, să aparțină unor continente diferite, chiar dacă în mod natural fac parte din același arhipelag.

Deși nelocuită, insula Marele Diomede are o bază militară și o stație de cercetare polară, la care se duc ocazional polițiștii de frontieră. Chiar și așa, fusurile orare dintre cele două teritorii sunt separate de o zi întreagă.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu