Insulele Banda și războaiele nucșoarei, un condiment mai valoros decât aurul

În Marea Banda, la aproximativ 2.500 de kilometri est de Jakarta, se află Insulele Banda, care fac parte din Indonezia. Timp de sute de ani, aceste zece insule au fost singura sursă de nucșoară din lume.

Înainte de sosirea europenilor, Banda era condusă de nobilii numiți orang kaya, care făceau comerț cu indienii și arabii, care la rândul lor vindeau condimente europenilor la prețuri exorbitante.

Arabii au ținut secret locul insulelor

Insulele Banda
Insulele Banda arată ca un veritabil paradis tropical. Foto: Islander

În acele vremuri, nucșoara valora mai mult decât aurul, deoarece lumea credea că exoticul condiment era un remediu pentru ciuma care devastase populația din întreaga Europă.

Arabii, vicleni, au păstrat secret locul de unde aduceau acest condiment prețios, ceea ce a ajutat la menținerea nucșoarei la un preț ridicat.

Abia în 1512, când regele Portugaliei, Afonso de Albuquerque, a cucerit Banda și insulele vecine, secretul bine păstrat al acestui colț de lume a fost revelat. În scurt timp, insulele au devenit centrul comerțului cu condimente.

Fort Belgica 01
Fortăreața olandeză Fort Belgica, de pe Insula Banda Neira (1824). Foto: Wikimedia

Comercianții portughezi au încercat să creeze un avanpost pe insulă, dar nu au reușit. Localnicii erau ostili oricărei încercări de a distruge comerțul echitabil.

De aceea, de-a lungul întregului secol XVI, portughezii au fost nevoiți să viziteze insulele la fiecare câțiva ani și să se întoarcă acasă cu navele pline de nucșoară și cuișoare.

La un moment dat, căpitanul Garcia Henriques, un comerciant portughez, a încercat să construiască un fort pe insula Banda Neira, însă băștinașii s-au revoltat și i-au atacat pe oamenii lui Garcia.

Procesatori de nucsoara
Muncitori care lucrau la procesarea nucșoarei în Insulele Banda, circa 1899-1900. Foto: Universitatea din Amsterdam

Dându-și seama că lupta era și costisitoare, și obositoare, portughezii au început să evite Insulele Banda, preferând să cumpere nucșoară de la comercianții din Malacca.

Olandezii au masacrat populația pentru a pune mâna pe nucșoară

După portughezi, și olandezii și-au încercat norocul în Insulele Banda. Doar că olandezii au fost mai puțin îngăduitori și au încercat să forțeze un monopol asupra comerțului cu condimente, ordonându-le localnicilor să își vândă produsele exclusiv olandezilor.

Localnicii au refuzat, pentru că doreau să poată negocia cu toți comercianții europeni, pentru a obține un preț mai bun pentru marfa lor.

Banda Neira
Insula Banda Neira în 1724. Foto: Wikimedia

Negocierile au fost anevoioase. La un moment dat, localnicii au prins în ambuscadă navele unui amiral olandez și au ucis 46 de olandezi. Drept răspuns, soldații olandezi au jefuit mai multe sate și au distrus navele localnicilor

Nefericitul incident a fost în avantajul olandezilor. În tratatul de pace care a urmat, localnicii au recunoscut autoritatea olandeză și monopolul asupra comerțului cu condimente.

În același an, olandezii au ridicat Fortul Nassau pe insula Banda Neira, pentru a controla comerțul cu nucșoară. În ciuda presupusei păci, localnicii îi disprețuiau pe olandezi și au încălcat în mod voit tratatul, tranzacționând cu englezii și cu mai multe popoare din Asia de Sud-Est.

Olandezi in Banda
Olandezii au decimat populația locală. Foto: Collin Key

Ostilitatea insularilor a agravat relația cu olandezii, culminând cu o preluare violentă a întregului arhipelag de către olandezi. Olandezii i-au masacrat pe localnici, reducându-le populația de la 15.000 la doar 1.000 de oameni.

Populația a scăzut atât de mult, încât olandezii au fost nevoiți să aducă sclavi din India și din China pentru a lucra pe plantații și a le menține profitabile.

Englezii au distrus monopolul olandez

Insula Banda Neira
Fotografie a Insulei Banda Neira, făcută de englezi la 9 august 1810. Foto: Wikimedia

Englezii s-au luptat, și ei, pentru o bucată din această afacere profitabilă. Înainte ca olandezii să obțină controlul deplin al arhipelagului, englezii aveau două posturi comerciale pe insulele Ai și Run.

În 1615, olandezii i-au alungat pe englezi de pe Ai, dar aceștia din urmă și-au menținut avanpostul de pe Run până în 1667, când l-au schimbat cu un avanpost pe insula New Amsterdam, de pe coasta de est a Americii de Nord.

A fost o afacere bună. Peste 350 de ani, New Amsterdam a devenit centrul comerțului global, o insulă pe care acum o cunoaștem sub numele de Manhattan, potrivit CNN.

În timpul Războaielor Napoleoniene, când Olanda a fost înfrântă de Franța, englezii și-au încercat șansa de a pune stăpânire pe Insulele Banda.

Nucsoara muncitori 02
Foto: Waterwereld

Înainte ca olandezii să recâștige controlul asupra insulelor, englezii au dezrădăcinat sute de răsaduri valoroase de nucșoară și le-au transportat în propriile colonii din Ceylon (Sri Lanka), Singapore și India, punând capăt pentru totdeauna monopolului olandez.

Arhipelagul nu și-a mai recâștigat niciodată gloria.

În insule crește cea mai bună nucșoară din lume

Nucșoara este și astăzi o sursă importantă de venit pentru mulți insulari, dar prosperitatea economică a dispărut. Condimentul este cultivat în alte câteva țări și, cu toate că Indonezia este încă cel mai mare jucător de pe piață, Insulele Banda nu mai controlează comerțul.

Arhipelagul este astăzi un loc tropical liniștit, cu o populație de sub 20.000 de locuitori. Cei care nu lucrează în comerțul cu nucșoară se ocupă de pescuit sau de turism.

Nucsoara
Foto: Herrebrugh

Insulele Banda sunt acum apreciate pentru mediul marin și pentru biodiversitatea lor, potrivit UNESCO. Marea Banda acționează ca un tampon care protejează insulele de temperaturile ecuatoriale extreme și de efectele schimbărilor climatice.

Briza mării și ploile sărate influențează, de asemenea, gustul și calitatea nucșoarei, despre care se spune că este cea mai bună din lume.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu