Un loc pe care să nu-l vizitezi niciodată: Insula Santinelei de Nord

Este un lucru știut faptul că mai există foarte puține locuri neexplorate pe Pământ. Nici chiar cel mai aventuros explorator nu mai poate să dea peste un grup de oameni care nu cunosc nimic din lumea modernă. Asta, dacă nu se află în Golful Bengal.

Dacă îți dorești să încerci să intri în contact cu cei considerați ultimii oameni sălbatici de pe Pământ, fă o călătorie pe Insula Santinelei de Nord.

O insulă înghețată în timp

insula santinelei de nord_w_compressed
Oamenii din tribul care trăiește pe Insula Santinelei de Nord sunt pregătiți să atace orice intrus. Foto: Pinterest

De când se găsesc pe aceste meleaguri, locuitorii de pe Insula Santinelei de Nord și-au păstrat colțul lor din Oceanul Indian la adăpost de intruși, pe care îi țin la distanță folosind arcuri, săgeți și sulițe.

Adică, de vreo 60.000 de ani. Acest lucru nu se datorează faptului că ei sau insula lor ar fi necunoscute. Insula Santinelei de Nord este menționată în scrierile lui Marco Polo (deși unii istorici moderni pun la îndoială că acesta ar fi debarcat vreodată aici).

De-a lungul unui interval de timp de 30-50 de ani, abia câte un vas ancorează pe țărmul insulei, din greșeală sau în mod intenționat. Astăzi, guvernul indian recunoaște insula ca fiind o entitate suverană și face eforturi ca locuitorii ei să nu fie deranjați.

Vorbitorii de engleză de pe continent îi numesc „santinelezi” pe băștinași. Una dintre primele luări de contact a avut loc în 1880. Acest eveniment explică poate ostilitatea indigenilor față de vizitatori.

Expediția de atunci a fost condusă de antropologul M.V. Portman. Expediția a luat sfârșit după ce cercetătorii europeni au răpit un cuplu vârstnic și patru copii pentru a-i „studia”.

Din nefericire, acești băștinași au murit la scurt timp din cauza unor boli. Chiar și înainte de călătoria lui Portman, santinelezii nu erau tocmai primitori.

Cu 13 ani înainte de incidentul din 1880, un vas negustoresc indian, numit Ninive, a eșuat pe reciful din apropierea insulei. După trei zile petrecute pe plajă, oamenii din junglă i-au atacat.

1991: Primul contact reușit

Insula Santinelei de Nord
O epavă aproape de țărmul celei mai periculoase insule din lume. Foto: Pinterest

Ceva similar s-a întâmplat în 1981. Atunci, vasul de comerț Primrose a eșuat pe recif. Echipajul i-a ținut departe pe santinelezi cu arme improvizate, inclusiv cu pistolul de semnalizare.

Membrii echipajului au trimis mesaje disperate pe continent, care i-au nedumerit pe cei cărora le erau adresate. Totuși, echipajul a fost salvat după o săptămână cu un elicopter.

Evenimentul trebuie să fi fost o priveliște uimitoare pentru santinelezii de pe insulă. Singura luare de contact încununată de succes a avut loc în 1991.

Atunci, antropologul T. N. Pandit a interacționat cu băștinașii, după ce îi observase de la distanță timp de două decenii. Dar santinelezii tot nu erau bucuroși de oaspeți.

În 2006, doi bărbați au fost uciși după ce au încălcat regimul de carantină și au intrat pe pământurile indigenilor.

Viața pe Insula Santinelei de Nord

Insula Santinelei de Nord
Populația insulei este estimată la cel mult 400 de oameni. Foto: Pinterest

Evident, nu prea știm multe lucruri despre felul în care trăiesc oamenii pe Insula Santinelei de Nord. Dar de câteva lucruri putem fi siguri.

În primul rând, populația insulei este formată dintr-un grup de până la 400 de persoane. De asemenea, știm că indigenii duc un mod de viață bazat pe vânătoare și cules.

Ei se află pe insulă dinainte ca agricultura să fi fost inventată. Multe lucruri pe care le știm despre viața pe Insula Santinelei de Nord pot fi deduse studiind populațiile de pe insulele înconjurătoare.

La urma urmei, Insula Santinelei de Nord nu este chiar atât de izolată. Ea se află la numai 32 de kilometri de restul Insulelor Andaman, care se pot lăuda propriile orașe și drumuri moderne.

Felul în care societatea băștinașilor a prosperat pe celelalte insule ne poate oferi indicii privitoare la modul de viață de pe Insula Santinelei de Nord. Deocamdată, însă, așa stau lucrurile, fiindcă așa vor santinelezii…


Dacă te pasionează subiectul, îți recomandăm să citești și articolul despre 12 triburi sălbatice și culturi exotice care fac Pământul un loc extraordinar.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.
Cartea „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu