Insula Poveglia – Istoria celui mai bântuit loc din lume

Situată în nordul Italiei, Insula Poveglia este un punct abia vizibil din satelit, dar grozăviile care s-au întâmplat aici ani la rând i-au adus stigmatul de cel mai bântuit loc din lume.

Insula Poveglia a devenit celebră pentru că aici a existat un azil de boli mintale, a fost ocolită de invaziile barbarilor și a fost loc de surghiun al celor bolnavi în faze terminale. Legendele sinistre care s-au născut aici au făcut ca Insula Poveglia să capete faima de „cel mai bântuit loc de pe Pământ”.

Insula este menționată pentru prima dată în anul 421, în timpul prăbușirii Imperiului Roman. În această perioadă, mulți oameni din clasa superioară din orașele Padova și Este au venit în Poveglia căutând adăpost în fața invadatorilor barbari.

Dată fiind întinderea mică a insulei, nu a stârnit interesul și nu a fost invadată. Apoi, vreme de secole, aici au trăit în pace câțiva oameni.

Insula Poveglia este un loc cu o istorie sinistră

În 1379, Veneția a fost atacată de flota genoveză. Locuitorii Povegliei au fugit în Giudecca, iar insula a rămas părăsită ani de zile. În 1645, guvernul venețian a construit aici cinci forturi octogonale, menite să protejeze intrările în lagună.

insula poveglia
Insula Poveglia, vedere de sus. Foto: Medium

Apoi, în 1776, insula a devenit punct de control pentru toate vasele care intrau în Veneția. În 1793, pe vasele care așteptau să intre în port au început să fie raportate tot mai multe cazuri de ciumă.

Pentru a nu permite răspândirea bolii în oraș, venețienii au transformat Insula Poveglia în stație de carantină.

Totuși, a trimite pacienții pe această insulă era ca și cum le-ar fi fost dată o sentință de moarte. Cei care au murit din cauza bolii au fost îngropați sau arși pe Insula Poveglia.

Zvonurile care circulau la acea vreme se refereau chiar și la situații în care cei foarte bolnavi, dar încă vii, au fost arși alături de cadavre.

Potrivit legendelor locului, dintre cei aproximativ 160.000 de oameni care au murit pe insulă în acele vremuri, unii nu au plecat niciodată definitiv pe cealaltă lume, ci au rămas aici ca fantome.

Insula devastată era plină de rămășițele arse ale celor bolnavi. În 1922, clădirile abandonate din Poveglia au fost reconstruite, pentru a primi pacienți care – de data aceasta – sufereau de boli mintale.

Pacienții care urmau să fie izolați de societate erau aduși aici. Se spune că acest loc a fost ținut secret și că doctorii de aici au avut ocazia să facă diverse experimente îngrozitoare pe cei bolnavi. Toți cei uciși au fost îngropați pe insulă.

O insulă unde morții vorbesc

insula poveglia
Rămășițele morților din Insula Poveglia. Foto: Pinterest

Potrivit legendelor, un doctor aflat în căutare de faimă medicală a început să aplice pe pacienți o multitudine de proceduri controversate, precum lobotomiile.

Pacienții care nu cooperau erau duși în turnul cu clopot și pedepsiți cu cruzime. Se spune că, după câțiva ani, doctorul a sărit din turnul cu clopot, îngrozit după ce a văzut fantomele de pe Insula Poveglia.

Doctorul ar fi supraviețuit căderii, doar pentru a fi sufocat mai târziu de o ceață ieșită din pământ.

În 1968, spitalul s-a închis. Ulterior, o parte din insulă a fost folosită pentru agricultură, însă ulterior a fost abandonată.

Există multe povești despre întâlniri cu fantome pe Insula Poveglia. Mulți spun că încă pot auzi gemetele, strigătele și tusea bolnavilor de ciumă, care încă bântuie insula.

Unii vizitatori relatează că în clădiri pot fi observate spirite violente. Acestea ating, împing, lovesc și chiar încearcă să sufoce oamenii care se încumetă să viziteze locul.

Printre cele mai notabile incidente raportate de-a lungul anilor se numără următoarele:

  • Un bărbat care a fugit de pe insulă după ce a auzit o voce care îi cerea să plece imediat și să nu se mai întoarcă niciodată;
  •  Zak Bagans, un realizator de filme, a vizitat insula și a intrat în spitalul abandonat pentru a capta imagini pentru serialul „Aventuri cu fantome”, de pe canalul Travel. El a relatat că, pentru o scurtă perioadă, s-a simțit dominat de o fantomă.

Urletele și gemetele au transformat insula într-un loc în care este imposibil să trăiești. Pescarii locali nu mai pescuiesc de mult aici, după ce au găsit de câteva ori în plase oase umane, alături de pești.

În 2014, guvernul statului italian a decis să țină o licitație și să concesioneze insula pentru 99 de ani. Un om de afaceri a câștigat licitația de închiriere a insulei bântuite.

Luigi Brugnaro, care deține o agenție de plasare a forței de muncă, a cumpărat acest loc pentru 513.000 de euro, pe o perioadă de 99 de ani.


În continuare, citește povestea unei alte insule cu renume sinistru: Insula Păpușilor – Creația bizară a unei minți tulburate.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii”

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase – atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

„Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Insula Poveglia – Istoria celui mai bântuit loc din lume”

  1. Bun articolul si foarte adevarat. Se petrec uneori tot soiul de nebunii si ciudatenii. De regula cand oamenii si animalele sunt chinuite ramane un soi de energie reziduala in urma la momentul mortii. Acea energie manifesta ca poltergeist.

    Răspunde

Lasă un comentariu