Insula Poveglia – Misterele celui mai bântuit loc din lume

Situată în nordul Italiei, insula Poveglia este un punct abia vizibil din satelit, dar grozăviile care s-au întâmplat aici ani la rând i-au adus stigmatul de cel mai bântuit loc din lume.

Insula Poveglia a devenit celebră pentru că a găzduit un azil de boli mintale, a fost ocolită de invaziile barbarilor și a fost loc de surghiun al celor bolnavi în faze terminale. Legendele sinistre care s-au născut aici au făcut ca insula Poveglia să capete faima de „cel mai bântuit loc de pe Pământ”.

Insula este menționată pentru prima dată în anul 421, în timpul prăbușirii Imperiului Roman. În această perioadă, mulți oameni din clasa de sus din orașele Padova și Este au venit în Poveglia.

Ei căutau aici adăpost în fața invadatorilor barbari. Dată fiind întinderea mică a insulei, acest petec de pământ nu a fost invadat. După aceea, timp de secole, un mic număr de oameni a trăit aici pașnic.

Insula Poveglia este un loc cu o istorie absolut sinistră

insula poveglia
Insula Poveglia – vedere de sus

În 1379, Veneția a fost atacată de flota genoveză. Locuitorii Povegliei au fugit în Giudecca. Apoi, insula Poveglia a rămas părăsită ani de zile.

În 1645, guvernul venețian a construit cinci forturi octogonale. Acestea trebuia să protejeze intrările în lagună. Apoi, în 1776, insula a devenit un punct de verificare pentru toate vasele care intrau în Veneția.

În 1793, pe vase au fost raportate mai multe cazuri de ciumă. Atunci, insula Poveglia a devenit o stație de carantină pentru cei bolnavi.  Cei care arătau cel mai mic semn de boală erau trimiși în Poveglia. Aceasta, pentru a opri răspândirea bolii.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Dar, a trimite pacienții pe această insulă era ca și cum le-ar fi fost dată o sentință de moarte. Cei care au murit în urma bolii au fost îngropați sau arși aici. Au fost relatate chiar și cazuri în care cei foarte bolnavi, dar încă vii, au fost arși alături de cadavre.

Potrivit legendelor locului, dintre cei aproximativ 160.000 de oameni care au murit pe insulă în acele vremuri, unii nu au plecat niciodată definitiv pe cealaltă lume, ci au rămas aici ca fantome.

Insula devastată a fost plină de rămășițele arse ale celor bolnavi. În 1922, clădirile abandonate din Poveglia au fost reconstruite, pentru a primi pacienți care – de data aceasta – sufereau de boli mintale.

Pacienții care urmau să fie izolați de societate erau aduși aici. Acești pacienți nu erau considerați potriviți pentru o spitalizare normală.

Se spune că acest loc a fost ținut secret și că doctorii de aici au avut ocazia să experimenteze tot felul de practici îngrozitoare pe cei bolnavi. Toți cei uciși au fost îngropați pe insulă.

O insulă pe care morții vorbesc…

insula poveglia
Rămășițele morților din insula Poveglia

Potrivit legendelor, un doctor aflat în căutare de faimă medicală a început să aplice pe pacienți o multitudine de proceduri controversate, precum lobotomiile. Pacienții care nu cooperau erau duși în turnul cu clopot și pedepsiți cu cruzime.

Se spune că, după câțiva ani, doctorul a sărit din turnul cu clopot, îngrozit după ce a văzut fantomele din Poveglia. Doctorul ar fi supraviețuit căderii, doar pentru a fi sufocat mai târziu de o ceață ieșită din pământ.

În 1968, spitalul s-a închis. Apoi, o parte din insulă a fost folosită pentru agricultură, însă ulterior a fost abandonată.

Există multe povești despre întâlniri cu fantome pe insula Poveglia. Insula a fost martora multor morți nefericite. Mulți spun că încă pot auzi gemetele, strigătele și tusele pacienților cu ciumă, care încă bântuie insula.

Unii vizitatori relatează că în clădiri pot fi observate spirite violente. Acestea ating, împing, lovesc și chiar încearcă să sufoce oamenii care se încumetă să viziteze locul.

Printre cele mai notabile incidente raportate de-a lungul anilor se numără următoarele:

  • Un bărbat care a fugit de pe insulă după ce a auzit o voce care îi cerea să plece imediat și să nu se mai întoarcă niciodată.
  •  Zak Bagans, un realizator de filme, a vizitat insula și a intrat în spitalul abandonat pentru a capta imagini pentru serialul „Aventuri cu fantome”, de pe canalul Travel. El a relatat că, pentru o scurtă perioadă, s-a simțit dominat de o fantomă.

Urletele și gemetele au transformat insula într-un loc în care este imposibil să trăiești. Pescarii locali nu mai pescuiesc de mult aici, după ce au găsit de câteva ori în plase oase umane, alături de pești.

În 2014, guvernul statului italian a decis să țină o licitație și să concesioneze insula pentru 99 de ani. Un om de afaceri a câștigat licitația de închiriere a insulei bântuite. Luigi Brugnaro, care deține o agenție de plasare a forței de muncă, a cumpărat acest loc pentru 513.000 de euro, pe o perioadă de 99 de ani.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Insula Poveglia – Misterele celui mai bântuit loc din lume”

Adaugă un comentariu