Tashirojima, insula japoneză unde pisicile sunt la „putere” din 1602

În largul coastei orașului Ishinomaki, în estul Japoniei, se află o insulă neobișnuită. Micul petic de pământ a devenit faimos în întreaga lume, dar nu pentru peisaj, ci datorită faptului că aici trăiesc libere câteva sute de pisici, care sunt îngrijite și venerate de localnici.

Insula Tashirojima a devenit cunoscută drept „Insula pisicilor” datorită populației mari de animale fără stăpân, care prosperă ca urmare a credinței locale conform căreia hrănirea pisicilor va aduce bogăție și noroc.

Insula pisicilor
Foto: The Straits Times

În 2015, populația umană a Tashirojima număra 80 de locuitori, în timp ce populația de feline era de aproximativ patru ori mai mare.

Pisicile de pe Tashirojima au o istorie de patru secole

La începutul secolului XVII, mulți dintre locuitorii insulei creșteau viermi de mătase pentru industria textilă. Proprietarii de viermi de mătase țineau în gospodăriile lor pisici, al căror rol era să țină șoarecii departe de culturile de viermi.

În 1602, printr-un decret al autorităților naționale, toate pisicile domestice din Japonia au fost eliberate pentru a contracara populația galopantă de rozătoare care amenința industria producerii mătăsii.

Insula pisicilor 02
Foto: Twitter

De atunci, pisicile de pe Tashirojima s-au înmulțit necontrolat, ajungând astăzi să depășească populația umană îmbătrânită de pe insulă. De asemenea, din cauza numărului mare de feline, pe insulă nu există câini.

Locuitorii de pe Tashirojima își îndrăgesc și prețuiesc „vecinele” feline. În mijlocul insulei se află și un altar dedicat pisicilor, cunoscut sub numele de Neko-jinja și care își are originile la sfârșitul secolului XIX.

La acea vreme, una dintre ocupațiile principale ale locuitorilor de pe Tashirojima era pescuitul cu plase fixe. Pentru că apele din jurul insulei erau bogate în pește, pescari din alte zone veneau aici pentru a pescui și rămâneau adesea peste noapte.

Pisici
Foto: Curly Tales

Pisicile se adunau în jurul hanurilor unde erau cazați pescarii și cerșeau resturi de pește. Cu timpul, pescarii au dezvoltat o simpatie pentru feline și le observau cu atenție, crezând că pisicile puteau indica prin comportament cum va fi vremea sau locurile unde vor găsi pește din abundență.

Potrivit unei anecdote locale, într-o zi când pescarii strângeau pietre ca să fixeze plasele, o piatră rătăcită a căzut și a ucis o pisică. Părându-le rău pentru pierderea pisicii, pescarii au îngropat-o și au construit un altar pe locul mormântului.

Felinele sunt alintate de turiști

Altar
O pisică se odihnește pe altarul dedicat felinelor. Foto: My Modern Met

Astăzi, iubitorii de pisici din întreaga lume vin să viziteze Tashirojima. Felinele se adună în special în jurul portului Nitoda, situat în partea de sud-est a insulei.

Se plimbă liber pe străzi și par să se bucure de atenția pe care o primesc de la turiștii care le fotografiază și se joacă cu ele. Uneori, pisicile se adună în jurul treptelor singurului magazin de pe insulă.

În pofida afluxului mare de vizitatori, infrastructura turistică este aproape inexistentă pe Tashirojima. Există un număr mic de pensiuni în jurul portului Nitoda, însă nu există restaurante.

Pe mal, la Centrul de dezvoltare a pescuitului, se află un distribuitor automat de băuturi și o toaletă publică. De asemenea, turiștii sunt rugați să ducă acasă toate gunoaiele pe care le produc pe insulă.

Ca să știi mai mult, citește „Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare”

Emily, felina care a supraviețuit unei călătorii pe Atlantic, din America în Franța, închisă într-un container de marfă. Scarlett, mama curajoasă care a intrat de cinci ori într-o clădire în flăcări pentru a-și salva pisoii. Oscar, care prezice când urmează să moară un om, aducându-i consolare în ultimele ore.

Fie că testează limitele celor nouă vieți sau că demonstrează talente neobișnuite, pisicile sunt întotdeauna pline de surprize. În „Super pisici”, pregătește-te să faci cunoștință cu cele mai surprinzătoare mâțe observate vreodată.

Pe lângă cazurile reale pe care le are la bază, cartea include și alte informații și curiozități captivante și frapante despre viața acestor animale aparte, precum: al șaselea simț al pisicii și forța de prezicere a viitorului, mitul pisicilor negre, instinctele materne, mieunatul pisicii, aterizarea in picioare, vindecarea prin terapie cu pisici, inteligența felină vs. inteligența canină, moduri eficiente de a-ți stăpâni pisica și alte subiecte interesante.

„Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu