Marele „coteț” din Hawaii: Insula Kauai, paradisul găinilor sălbatice

Pe Insula Kauai, din arhipelagul Hawaii, umblă libere mii de găini sălbatice, care au dezvoltat o relație complexă cu oamenii locului.

De la plajele virgine din Lumbahai, până la aeroporturi, benzinării, chiar și parcări urbane, găinile sălbatice sunt peste tot pe Insula Kauai.

Oamenii le iubesc și le urăsc în același timp

Gaini salbatice 01
Găinile sălbatice sunt peste tot. Foto: The Garden Island

Circulă nestingherite și s-au adaptat la condițiile de viață din acest paradis hawaiian. Unele au învățat să consume resturi din gunoi și mâncare pentru pisici, altele depind de turiști pentru hrană, iar altele s-au deprins să mănânce artropode.

Datorită stilurilor de viață atât de variate, relația acestor păsări cu oamenii este foarte complexă. Pe de o parte, oamenii sunt mulțumiți că găinile au redus efectivele de artropode de pe insulă.

Pe de alta, însă, păsările cotcodăcesc și cântă neîncetat și devorează frunzele și iarba, distrugând grădini întregi.

Dar când și cum a devenit Insula Kauai un paradis pentru găinile sălbatice? Răspunsul la această întrebare este la fel de complicat precum relația păsărilor cu oamenii.

Potrivit localnicilor, invazia găinilor sălbatice a început în urma uraganelor Iwa (1982) și Iniki (1992), care au distrus sute de cotețe. Animalele scăpate s-au refugiat în natură și s-au înmulțit necontrolat.

Datele arată că numărul găinilor sălbatice a crescut după ce uraganele au lovit insula, dar aceste fenomene meteo sunt doar o parte a răspunsului.

Gaini salbatice 02
Foto: The New York Times

Adevărul este că pe Insula Kauai trăiesc găini sălbatice (denumite de localnici „moa”) de peste o mie de ani. Păsările au fost aduse pe insulă de navigatorii polinezieni, iar de atunci aici trăiesc mii de găini.

Când au ajuns în sălbăticie, găinile domestice scăpate din cotețe nu s-au reprodus doar între ele, ci s-au încrucișat și cu exemplare sălbatice.

Precum celelalte păsări din Hawaii, moa sunt protejate și, din moment ce nu mulți oameni pot distinge moa native de găinile domestice și hibrizii lor, evită de să le facă rău.

Carnea găinilor sălbatice este „tare ca piatra”

Gaini salbatice 03
Un cocoș sălbatic pe plaja Poipu de pe Insula Kauai. Foto: Poipu Beach

Astfel, păsările se simt ca acasă peste tot pe Insula Kauai. Nu au prădători naturali, iar oamenii rareori pun mâna pe ele.

Cu atâtea găini în jur, ai crede că localnicii fac tot posibilul să le prindă și să le gătească în secret, dar nu este cazul. Carnea găinilor sălbatice din Kauai este atât de tare, încât a dat naștere unei zicale amuzante:

„Dacă îți place să mănânci carne de pui, pune la fiert două oale cu apă. Într-una pune o piatră, în cealaltă pune moa. Când piatra este fragedă, e gata și carnea de moa.”

Găinile sălbatice au devenit o parte integrantă a insulei. Nu este tocmai plăcut să ai drumurile mereu pline de găinaț, să lovești accidental păsări în timp ce conduci sau să fii trezit de cântatul cocoșilor înainte de ivirea zorilor, dar populația tot mai numeroasă de găini sălbatice are avantajele ei.

Turiștii sunt fascinați de păsări, iar localnicii au văzut în această atracție o oportunitate să câștige bani. Magazinele de suveniruri sunt pline de cu magneți de frigider, tricouri și căni de cafea care înfățișează găini.

Alte afaceri trag beneficii indirecte, deoarece unii oameni aleg să își petreacă vacanțele aici special pentru prezența găinilor.

Gaini salbatice 04
Foto: Atlas Obscura

Așadar, în timp ce există o mulțime de motive pentru a disprețui păsările, oamenii de pe Kauai au învățat să trăiască alături de ele.

Interesant este că și pe celelalte insule din Hawaii se găsesc găini sălbatice, dar localnicii (care nu le protejează) și mangustele (care se hrănesc cu ouăle lor) le împiedică să se reproducă în ritmul celor de pe Kauai.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu