Paradisul din gunoi – Insula Henderson, cel mai poluat „colț de rai” din lume

Îndepărtata insulă Henderson se află aproximativ la jumătatea drumului dintre Noua Zeelandă și Chile. Pe hartă arată ca un punct minuscul în sudul Oceanului Pacific și este una dintre cele patru insule care alcătuiesc Grupul Pitcairn.

În 1789, răzvrătiții de pe vasul HMS Bounty și-au căutat aici adăpost, dar în cele din urmă s-au stabilit pe Insula Pitcairn, situată la aproximativ 190 de kilometri de Henderson. De altfel, Pitcairn este singura insulă locuită din acest grup.

Insula Henderson – Un paradis îngropat sub tone de plastic

Insula Henderson
Un crab călugăr purpuriu se cuibărește într-un recipient de plastic adus de valuri pe Insula Henderson. Foto: Medium

Pe Insula Henderson nu locuiește nimeni, doar oamenii de știință o vizitează din când în când. Populația de pe Pitcairn este în scădere, iar turiștii care poposesc pe insulă sunt foarte puțini.

Cea mai apropiată suprafață terestră întinsă se află la peste 5.000 de kilometri depărtare. Și totuși, Insula Henderson nu a rămas imună la influența nocivă a oamenilor.

Insula Henderson
Insula Henderson se află pe „ruta gunoaielor” din Pacificul de Sud

Plajele virgine ar fi trebuit să fie imaculate, dar sunt pline de gunoi: plase de pescuit și resturi, sticle de apă și bucăți mari de plastic. Cercetătorii estimează că aici se află în jur de 38 de milioane de bucăți de plastic, care cântăresc câteva zeci de tone.

Deșeurile sunt împrăștiate de-a lungul țărmului, iar cele mai multe (aproximativ 68%) nici măcar nu sunt vizibile, ci sunt îngropate în nisip. Fiecare metru pătrat al plajelor de pe Insula Henderson conține între 20 și 670 de bucăți de plastic la suprafață și între 50 și 4.500 de bucăți îngropate la o adâncime de până la zece centimetri.

Insula Henderson
Foto: New York Post

În jur de 3.750 de bucăți de deșeuri sunt aduse pe plaja din nordul insulei în fiecare zi. Dacă aceste estimări sunt exacte, Henderson deține recordul pentru cea mai mare densitate de poluare cu mase plastice din lumea întreagă.

Un ocean numit groapă de gunoi

Toate aceste deșeuri sunt aduse de Curentul Pacific de Sud, la extremitatea căruia se află Insula Henderson. Acesta este un curent oceanic de mari dimensiuni, care se rotește între Australia și America de Sud, având drept graniță ecuatorul.

Mișcarea de rotație a curentului adună deșeuri din tot sudul Oceanului Pacific și de pe continentele îndepărtate și le depozitează pe țărmul Insulei Henderson.

Un fenomen similar are loc și în emisfera de nord. Aici, mase plastice din nordul Oceanului Pacificul sunt aruncate pe plaja Kamilo, din Hawaii. Unul dintre oamenii de știință care au studiat acest fenomen este Jennifer Lavers, de la Universitatea din Tasmania.

Toată planeta contribuie la „colecția de PET-uri”

Insula Henderson
Gunoiul de plastic, văzut de aproape, amestecat cu bucăți de lemn și coji de nuci de cocos. Foto: PNAS/Lavers and Bond

Lavers a stabilit că sursa gunoiului de pe Insula Henderson se află în 24 de țări, situate pe fiecare continent de pe Glob. După ce ajung pe insulă, masele plastice sunt expuse la razele ultraviolete ale soarelui, care fac ca plasticul să se sfărâme.

Obiectele de plastic se fărâmițează în sute și chiar mii de bucăți, unele având dimensiunea mai mică de doi milimetri. Bucățile sunt îngropate în nisip și devin parte a insulei pentru totdeauna.

Insula Henderson a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 1988. Paradoxal, site-ul UNESCO încă descrie insula ca fiind „unul dintre puținele atoluri (insule formate din schelete de corali – n. red.) din lume a căror ecologie a rămas neatinsă de prezența oamenilor”.


În continuare, descoperă și 25 de imagini din iad – Iată ce înseamnă poluarea în China.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „Paradisul din gunoi – Insula Henderson, cel mai poluat „colț de rai” din lume”

  1. Ne autodistrugem; sunt unii care asteapta apocalipsa; apocalipsa suntem noi; priviti imaginile. Ce ramane dupa noi generatiei urmatoare?

    Răspunde

Lasă un comentariu