Paradisul din gunoi – Insula Henderson, cel mai poluat „colț de rai” din lume

Îndepărtata insulă Henderson se află cam la jumătatea drumului dintre Noua Zeelandă și Chile. Insula este ca un punct minuscul în Oceanul Pacific de Sud. Insula Henderson este una dintre cele patru insule care alcătuiesc Grupul Pitcairn.

În 1789, răzvrătiții de pe vasul HMS Bounty și-au căutat aici un adăpost. În cele din urmă, ei s-au stabilit pe Insula Pitcairn, situată la aproximativ 190 de kilometri de Henderson.

Pitcairn este singura insulă locuită din acest grup.

Insula Henderson – Un paradis îngropat sub tone de plastic

Insula Henderson
Un crab călugăr purpuriu se cuibărește într-un recipient de plastic adus de valuri pe Insula Henderson

Nimeni nu locuiește pe Insula Henderson. Oamenii de știință fac vizite ocazionale, iar populația de pe Pitcairn este în scădere. Turiștii care vin aici sunt foarte puțini.

Cea mai apropiată suprafață terestră întinsă se află la mai mult de 5.000 de kilometri depărtare. Totuși, Insula Henderson nu este nicidecum neatinsă de influența oamenilor.

Insula Henderson
Insula Henderson se află pe „ruta gunoaielor” din Pacificul de Sud

Plajele virgine ar fi trebuit să fie imaculate, dar sunt pline de gunoi: plase de pescuit și resturi, sticle de apă și bucăți mari de plastic.

Cercetătorii estimează că aici se află în jur de 38 de milioane de bucăți de plastic, care cântăresc câteva zeci de tone.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Insula Henderson

Resturile sunt împrăștiate de-a lungul țărmului. Cele mai multe resturi (aproximativ 68%) nici măcar nu sunt vizibile. Ele sunt îngropate în nisip.

Fiecare metru pătrat al plajelor de pe Insula Henderson conține între 20 și 670 de bucăți de plastic la suprafață și între 50 și 4.500 de bucăți îngropate la o adâncime de până la zece centimetri.

În jur de 3.750 de bucăți de resturi sunt aduse pe plaja de nord a insulei în fiecare zi. Dacă aceste estimări sunt exacte, insula Henderson deține recordul pentru cea mai mare densitate de poluare cu mase plastice din lumea întreagă.

Un ocean numit groapă de gunoi

Insula Henderson
O parte din producția de plastic a umanității sfârșește pe Insula Henderson

De unde vine tot acest gunoi? Din supa enormă cu plastic numită ocean. Insula Henderson se află la extremitatea Curentului Pacific de Sud.

Acesta este un curent oceanic mare care se rotește între Australia și America de Sud. Curentul are drept graniță ecuatorul. Mișcarea de rotație a curentului adună gunoi din întreg Oceanul Pacific de Sud și de pe continentele îndepărtate și le depozitează pe țărmul insulei Henderson.

Un fenomen similar are loc în emisfera de nord. Aici, mase plastice din întreg Pacificul de Nord sunt aruncate pe plaja Kamilo din Hawaii. Studiul a fost coordonat de Jennifer Lavers, om de știință la Universitatea din Tasmania.

Toată planeta contribuie la „colecția de PET-uri”

Insula Henderson
Gunoiul de plastic, văzut de aproape, amestecat cu bucăți de lemn și coji de nuci de cocos

Lavers a stabilit că sursa gunoiului de pe insula Henderson se află în 24 de țări de pe fiecare continent. După ce masele plastice ajung pe insulă, iradierea cu raze solare ultraviolete face ca plasticul să se sfărâme.

Obiectele de plastic se fărâmițează în sute și chiar mii de bucăți. Unele dintre ele au mai puțin de doi milimetri. Bucățile sunt îngropate în nisip și devin parte a insulei pentru totdeauna.

Insula a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 1988. Paradoxal, site-ul UNESCO încă descrie insula ca fiind „unul dintre puținele atoluri (insule formate din schelete de corali – n. red.) din lume a cărui ecologie a rămas neatinsă de prezența oamenilor”.

Descoperă și 25 de imagini din iad – Iată ce înseamnă poluarea în China


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Un comentariu la „Paradisul din gunoi – Insula Henderson, cel mai poluat „colț de rai” din lume”

  1. Ne autodistrugem; sunt unii care asteapta apocalipsa; apocalipsa suntem noi; priviti imaginile. Ce ramane dupa noi generatiei urmatoare?

    Răspunde

Lasă un comentariu