Insula plutitoare făcută din 100.000 de PET-uri de plastic

Statisticile arată că în ultimele câteva decenii am produs 6.3 miliarde de tone de gunoi de plastic, dintre care numai 9% au fost reciclate. Pentru a lupta cu poluarea și a preveni un dezastru global, ar trebui să refolosim și să reciclăm mult mai multe reziduuri.

Richart Sowa, un artist din Anglia, a apelat la o metodă ingenioasă de a atrage atenția asupra gunoiului lângă care am ajuns să trăim, în loc să-l reciclăm, transformând 100.000 de PET-uri într-o insulă plutitoare. Iată proiectul neobișnuit și ambițios al lui Sowa și povestea „paradisului” său plutitor, insula Joyxee.

Richart Sowa și insula sa (în fundal). Foto: Richart Sowa/Facebook

Proiectul insulei plutitoare a început atunci când Richart a realizat că bidoanele de plastic pot constitui un bun material de construcții. Pare incredibil, însă un banal PET are nevoie de 450 de ani ca să se descompună, ceea ce înseamnă că este un reziduu toxic pentru mediu, dar și un material de construcții foarte rezistent.

Sowa este sigur că folosirea sticlelor de plastic și a altor reziduuri pentru a construi insule și a extinde teritoriile uscate este o metodă care va fi folosită în viitor. Aceste obiecte, care în mod normal ar avea slabe șanse să fie reciclate, ar putea juca rolul unei resurse prețioase.

„Toate lucrurile pe care nu le vrem, tot gunoiul cu care nu știm ce să facem ar putea rezolva unele dintre problemele lumii”, spune artistul.

Ca să construiască insula Joyxee, care se află lângă insula mexicană Isla Mujeres, Richart a folosit 100.000 de bidoane de plastic, niște placaj și paleți de lemn, care ajută insula să plutească. Miezul insulei este alcătuit din bidoane adunate în niște plase, și întreaga construcție este ținută laolaltă de copacii care și-au ancorat rădăcinile printre sticle.

Pe insula lui Richart nimic nu este aruncat și bărbatul folosește tot felul de gunoaie pentru a-și îmbunătăți proiectul. El pune recipientele de plastic și cele de sticlă, conservele și alte resturi în pungi închise ermetic și le folosește pentru a extinde insula.

O nouă încărcătură de PET-uri pentru consolidarea insulei. Foto: Richart Sowa/Facebook

Pune plasele cu gunoi pe suprafața insulei și le acoperă cu un strat de sol care permite creșterea plantelor. Unul dintre cele mai bune lucruri legate de insula plutitoare a lui Richart este că poate fi mutată oriunde, cu ajutorul pânzelor sau tractată cu o barcă.

Insula este autosustenabilă. Poți să crești fructe, legume și ierburi pe ea și casa este echipată cu un aparat de aer condiționat, un frigider și alte dispozitive casnice, care sunt alimentate de panouri solare.

În această filmare, Richart face un tur detaliat al insulei și casei sale confortabile.

Insula a avut de suferit din cauza furtunilor în repetate rânduri, însă Richart nu are de gând să renunțe. Insula Joyxee este, de fapt, a doua insulă construită de Richart.

Casa de pe insula creată din gunoi. Foto: Richart Sowa/Facebook

Prima lui insulă plutitoare, denumită Spiral, a fost construită în 1998, însă a fost distrusă de uraganul Emily în 2005. Richart și-a petrecut anii care au urmat adunând bidoane de plastic goale pentru următorul său proiect, insula Joyxee, pe care a terminat-o în 2008.

La începutul lui 2019, insula Joyxee a avut de suferit de pe urma unei furtuni și marginile insulei au început să se desprindă.

Însă Richart Sowa este hotârât să-și mențină proiectul în viață și pe linia de plutire și plănuiește să repare marginile anul acesta și să deschidă pentru public insula după ce a îmbunătățit-o și a reînnoit-o.

De asemenea, un grup ecologic l-a invitat pe artist să construiască alte trei insule plutitoare, așa că în viitorul apropiat s-ar putea să vedem și mai multe insule făcute din recipiente care în mod normal ar ajunge la gunoi.

Pe insulă cresc copaci și alte plante. Foto: Richart Sowa/Facebook

Ca să știi mai mult, citește „Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri”

Iată și o carte pe care sperăm să o găsești utilă: Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri. Cei doi coautori (soț și soție) au decis devină o familie cu zero deșeuri. În decurs de trei ani, au redus cele 390 de kilograme de deșeuri la un kilogram pe an, trecând efectiv la un nou mod de viață.

Cartea prezintă beneficiile enorme și neașteptate rezultate dintr-o schimbare atât de profundă. Bazându-se pe cunoștințele lor de ecologie, autorii propun zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cosmetice, îmbrăcăminte, grădină, bricolaj, sărbători… Ce vei câștiga: vei consuma mai puține substanțe toxice și vei face economii.

„Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu