O insulă din Hawaii tocmai a dispărut de pe fața Pământului

Pentru East Island, o insulă din Hawaii, dispariția era doar o chestiune de timp. Și acel moment a sosit. Imaginile din satelit date recent publicității arată că întreaga East Island a fost, practic, distrusă de furtunile puternice care au însoțit uraganul Walaka, unul dintre cele mai puternice uragane din Pacific înregistrate vreodată, care a devastat insulele Hawaii la începutul acestei luni.

Imaginile de dinainte și de după dezastru oferite de Serviciul pentru Pescuit și Faună al SUA spun o poveste terifiantă și arată ce s-ar putea întâmpla în viitor cu astfel de insulițe din cauza schimbărilor climatice. Nivelul în creștere al apei mării și vremea mai caldă ar putea da naștere și altor furtuni, la fel de devastatoare ca aceasta.

insula din hawaii_compressed
East Island a fost distrusă de uraganul Walaka

„Am fost uimit când mi-am dat seama că insula a dispărut. A mai dispărut încă un loc care adăpostea biodiversitate pe planeta noastră”, a declarat pentru Honolulu Civil Beat Chip Fletcher, specialist în schimbări climatice al Universității din Hawaii.

East Island, alături de Tern Island, aflată în apropiere (și afectată, de asemenea, de uragan) era un loc important de creștere a puilor pentru focile-călugăr aflate în pericol de dispariție și un loc de depus ouă pentru țestoasele marine verzi, care sunt și ele amenințate de dispariție.

Acest habitat vital, aflat în insulele Hawaii, nu mai este un teritoriu sigur pentru animale și pentru păsările marine. Cercetătorii încă n-au evaluat magnitudinea dezastrului pentru faună, însă toate semnele indică faptul că situația este gravă.

Această insulă din Hawaii a fost victima unui uragan

East Island era o suprafață de pământ minusculă, lungă de cam un kilometru și lată de 120 de metri. Însă era a doua insulă ca mărime din grupul French Frigate Shoals, care este cel mai mare atol din Insulele Hawaii de Nord-vest și face parte din Monumentul Marin Național Papahanaumokuakea.

Această zonă a fost declarată protejată în 2006 (fiind a treia astfel de zonă ca mărime din lume), însă astfel de măsuri sunt inutile în fața forței unui uragan precum uraganul Walaka, într-o lume care se confruntă cu scenarii incredibile privind schimbările climatice.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„Nu este surprinzător, dacă ținem cont de ghinionul de a fi lovit de uragan și de ridicarea nivelului mării, care este un factor de stres continuu pentru aceste ecosisteme. Probabilitatea unor astfel de incidente crește odată cu schimbările climatice”, a declarat Fletcher pentru HuffPost.

Fletcher, care credea că vor mai trece decenii întregi înainte ca insula să fie înghițită de mare, a desfășurat cercetări acolo în iulie, unde a făcut această filmare cu o dronă (vezi mai jos), survolând insula.

Este o filmare pe care merită să o vezi, deoarece a fost ultima privire aruncată asupra acestui refugiu pentru fauna din insulele Hawaii.

Managerii zonei Papahanaumokuakea lucrează împreună cu o echipă de biologi pentru a înțelege cum sunt afectate fauna și habitatul local de aceste schimbări, însă întrebarea cea mai importantă rămâne fără răspuns.

Unde altundeva s-ar putea întâmpla așa ceva? Ce putem face pentru a preveni acest lucru? Cât timp avem la dispoziție?

Cercetătorii spun „suntem abia la începutul analizării implicațiilor pentru viitor”, însă unii deja prezic faptul că dezastrul suferit de această insulă din Hawaii nu va fi un eveniment izolat.


În continuare, citește despre 5 dintre cele mai ciudate dezastre din toate timpurile.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu