Marte pe Pământ: Insula nelocuită care are o climă „extraterestră”

Insula Devon, aparținând Arhipelagului Arctic Canadian, este cea mai mare insulă nelocuită de pe Pământ, din motive bine întemeiate.

Pământul este înghețat aproape întregul an, în special pe treimea estică a insulei, care este acoperită permanent de o calotă de gheață între 500 și 700 de metri grosime.

Insula Devon
Peisajul de pe insulă seamănă foarte mult cu cei de pe Marte. Foto: NASA

În timpul verii, pentru o scurtă perioadă de timp ce durează 45-50 de zile, pe insulă nu există zăpadă, iar temperatura ajunge până la 8° Celsius (media anuală este de -16° Celsius).

Cu alte cuvinte, insula Devon este un tărâm pustiu și arid, format în mare parte de roci crăpate de îngheț și aproape lipsit de viață.

Dar pentru oamenii de știință insula este un loc extrem de interesant. Aspectul său deșertic și clima dură seamănă foarte mult cu condițiile de pe Marte.

Din 2001, pe timp de vară, pe insulă sosește un grup de oameni de știință care lucrează la proiectul internațional de cercetare Haughton Mars Project.

Craterul Haughton, zona care seamănă cel mai mult cu planeta Marte

Insula Devon 02
Un cercetător găsește o depunere de ghips în craterul Haughton. Foto: Wikimedia

Acest proiect studiază modul în care exploratorii umani ar putea trăi și lucra pe alte planete, inclusiv pe Marte.

„Terenul arid, temperaturile scăzute și izolarea le oferă oamenilor de știință NASA oportunități de cercetare unice. Alți factori, precum ciclul zi/noapte din zona arctică și capacitățile de comunicare și aprovizionare restrânse constituie condiții asemănătoare celor pe care membrii unui echipaj le întâmpină în timpul misiunilor spațiale de lungă durată”, se arată pe pagina oficială a proiectului.

Proiectul este realizat de organizația non-profit Mars Society și este finanțat în mare parte de NASA.

Se desfășoară la Stația de Cercetare Flash Line Mars Arctic, situată în apropierea craterului Haughton, format de impactul unui meteorit acum aproximativ 39 de milioane de ani.

Meteoritul cu diametrul de 2 kilometri a lovit Pământul atât de violent, încât roci situate la o adâncime de 1.7 kilometri au fost aduse la suprafață. Deoarece în zonă nu există ape curgătoare, eroziunea este minimă.

Bivol moscat
Bivolii moscați de pe insulă se hrănesc cu mușchiul care crește pe roci. Foto: Arctic Travel Center

Astfel, craterul Haughton păstrează foarte multe caracteristici geologice pe care alte cratere le pierd din cauza eroziunii.

Oamenii de știință spun că craterul este zona de pe Pământ care se aseamănă cel mai tare cu terenul de pe Marte.

Insula Devon nu este complet lipsită de viață. Zona Truelove Lowland, de pe coasta de nord-est, este relativ caldă și umedă. Aici crește vegetație și, în mod surprinzător, există și câteva animale sălbatice, printre care bivolul moscat.


În continuare, află 7 curiozități despre planeta Marte, războinicul cosmic din vecinătatea noastră.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu