Marte pe Pământ: Insula nelocuită care are o climă „extraterestră”

Insula Devon, aparținând Arhipelagului Arctic Canadian, este cea mai mare insulă nelocuită de pe Pământ, din motive bine întemeiate.

Pământul este înghețat aproape întregul an, în special pe treimea estică a insulei, care este acoperită permanent de o calotă de gheață între 500 și 700 de metri grosime.

Insula Devon
Peisajul de pe insulă seamănă foarte mult cu cei de pe Marte. Foto: NASA

În timpul verii, pentru o scurtă perioadă de timp ce durează 45-50 de zile, pe insulă nu există zăpadă, iar temperatura ajunge până la 8° Celsius (media anuală este de -16° Celsius).

Cu alte cuvinte, insula Devon este un tărâm pustiu și arid, format în mare parte de roci crăpate de îngheț și aproape lipsit de viață.

Dar pentru oamenii de știință insula este un loc extrem de interesant. Aspectul său deșertic și clima dură seamănă foarte mult cu condițiile de pe Marte.

Din 2001, pe timp de vară, pe insulă sosește un grup de oameni de știință care lucrează la proiectul internațional de cercetare Haughton Mars Project.

Craterul Haughton, zona care seamănă cel mai mult cu planeta Marte

Insula Devon 02
Un cercetător găsește o depunere de ghips în craterul Haughton. Foto: Wikimedia

Acest proiect studiază modul în care exploratorii umani ar putea trăi și lucra pe alte planete, inclusiv pe Marte.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„Terenul arid, temperaturile scăzute și izolarea le oferă oamenilor de știință NASA oportunități de cercetare unice. Alți factori, precum ciclul zi/noapte din zona arctică și capacitățile de comunicare și aprovizionare restrânse constituie condiții asemănătoare celor pe care membrii unui echipaj le întâmpină în timpul misiunilor spațiale de lungă durată”, se arată pe pagina oficială a proiectului.

Proiectul este realizat de organizația non-profit Mars Society și este finanțat în mare parte de NASA.

Se desfășoară la Stația de Cercetare Flash Line Mars Arctic, situată în apropierea craterului Haughton, format de impactul unui meteorit acum aproximativ 39 de milioane de ani.

Meteoritul cu diametrul de 2 kilometri a lovit Pământul atât de violent, încât roci situate la o adâncime de 1.7 kilometri au fost aduse la suprafață. Deoarece în zonă nu există ape curgătoare, eroziunea este minimă.

Bivol moscat
Bivolii moscați de pe insulă se hrănesc cu mușchiul care crește pe roci. Foto: Arctic Travel Center

Astfel, craterul Haughton păstrează foarte multe caracteristici geologice pe care alte cratere le pierd din cauza eroziunii.

Oamenii de știință spun că craterul este zona de pe Pământ care se aseamănă cel mai tare cu terenul de pe Marte.

Insula Devon nu este complet lipsită de viață. Zona Truelove Lowland, de pe coasta de nord-est, este relativ caldă și umedă. Aici crește vegetație și, în mod surprinzător, există și câteva animale sălbatice, printre care bivolul moscat.


În continuare, află 7 curiozități despre planeta Marte, războinicul cosmic din vecinătatea noastră.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu