Insula daltoniștilor, locul unde lumea se vede în culori ciudate

Mulți oameni sunt daltoniști – inclusiv pictorul Vincent van Gogh avea această problemă – și, de fapt, puțini dintre noi percep culorile într-un mod perfect. Însă există un loc în care daltonismul este atât de răspândit, încât se numește „Insula daltoniștilor”.

Și nu daltonismul la culorile roșu și verde este cel mai răspândit pe insulă. Unii dintre locuitorii insulei văd lumea aproape numai în alb și negru.

Insula acromatopsiei

Insula daltoniștilor
Fotografia alb-negru a acestui papagal a fost colorată ulterior de o persoană cu acromatopsie, care nu știa ce culori folosește. Foto: National Geographic

Atolul Pingelap, din Micronezia, a făcut pentru prima oară senzație în mass-media în 1996, când a apărut cartea lui Oliver Sacks, al cărei titlu a devenit porecla insulei: „Insula daltoniștilor”. Și își merită numele pe deplin.

Daltonismul la verde și roșu nu este tocmai rar pe atolul Pingelap (aproximativ 8% dintre bărbați suferă de acest neajuns, spre deosebire de doar 0.5% dintre femei), însă 10% din populație suferă de o boală mult mai rară, numită acromatopsie.

În alte locuri din lume, această boală afectează numai unul din 30.000 de oameni. Cum s-a ajuns aici? Nu este vorba de vreun salt pe calea evoluției, ci de un impediment.

Insula daltoniștilor
O femeie cu acromatopsie. De Wilde ascunde chipurile multora dintre subiecții săi pentru a scoate în evidență incapacitatea acestora de a vedea întregul spectru de culori. Foto: National Geographic

Această acromatopsie endemică datează din 1775, când un taifun a devastat atolul și a lăsat în urmă doar câțiva supraviețuitori.

Unul dintre supraviețuitori – regele, potrivit tradiției orale – suferea de această boală, și a dat-o cu generozitate mai departe pe măsură ce insulele se repopulau.

După încă două secole, acromatopsia pe insulă este la fel de comună cum este folosirea mâinii stângi drept mână principală pe continent.

Insula daltoniștilor
Datorită filtrelor infraroșu, această cascadă se scaldă în tonuri ireale. Foto: National Geographic

Poate că ai auzit despre faptul că vederea în culori funcționează mulțumită celor trei tipuri de celule conice din ochi – unele sunt sensibile la roșu, altele la verde și altele la albastru.

Acromatopsia apare fiindcă niciun con nu funcționează corespunzător, și toată munca trebuie făcută de celulele fotoreceptoare, sensibile la lumină.

Acestea detectează numai intensitatea luminii, așa că pot să perceapă numai în nuanțe de gri. Însă mai există un efect secundar.

Cei care suferă de acromatopsie au tendința de a fi foarte sensibili la lumina intensă, ceea ce înseamnă că muncile zilnice de pe o insulă însorită pot deveni insuportabile.

Partea bună este că acromatopsia oferă vedere excelentă pe timp de noapte, ceea ce este folositor în cadrul unei tradiții practicate pe insulă: prinderea peștilor zburători noaptea, folosind un foc strălucitor suspendat de o barcă.

Insula daltoniștilor a fost subiectul proiectului unui fotograf belgian

Fotograful belgian Sanne de Wilde a vizitat recent Atolul Pingelap, sperând să documenteze felul în care acest daltonism extrem (care se numește maskun sau „nu pot vedea” pe insulă) modelează felul în care localnicii văd lumea.

Este ușor să îți dai seama de cei care suferă de daltonism, deoarece clipesc și se uită cruciș fără încetare.

Însă mulți dintre ei susțin că pot vedea niște variații ale unor culori: mai ales variații de albastru și roșu. Astfel s-a născut proiectul fotografic „Insula daltoniștilor”.

În cadrul acestuia, a fotografiat scene și localnici de pe insulă în mai multe feluri.

Insula daltoniștilor
Copiii de pe insula daltoniștilor se întorc de la un picnic care a avut loc pe una dintre micuțele insule nelocuite din jurul atolului lor. Sanne De Wilde s-a folosit de filtrele infraroșu și setările camerei pentru a obține acest efect luminos. Foto: National Geographic

Multe dintre imaginile ei reprezintă lumea în alb și negru, în timp ce pentru alte imagini a folosit setările infraroșu pentru a distorsiona și estompa unele lungimi de undă. Și mai sunt și poze complet colorate.

În studioul ei din Amsterdam, a expus mai multe dintre fotografiile în alb și negru în condiții speciale, pentru a simula daltonismul.

Apoi, vizitatorii erau invitați să coloreze imaginile cu acuarele, deși lumina folosită nu le permitea să vadă ce culori foloseau.

Abia mai târziu, în condiții de iluminare normală, au reușit să vadă operele colorate pe care le creaseră. Scopul lui De Wilde este să-i facă pe oameni să reconsidere relația lor cu culorile și să-i facă să înțeleagă ce este, de fapt, o culoare.


În continuare, citește despre cel mai izolat loc de pe Pământ, apoi descoperă orașul-văgăună care are nevoie de oglinzi pentru a vedea Soarele iarna.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu