Insula Cangurului, singurul loc unde koala nu au boli cu transmitere sexuală

În sudul Australiei, la aproximativ 110 kilometri sud-vest de Adelaide, pe Insula Cangurului, există o populație de koala cu adevărat specială.

Aceste marsupiale izolate nu au abilități ieșite din comun, dar, spre deosebire de „frații” lor de pe continent, sunt ferite de bolile cu transmitere sexuală – un stigmat pentru care specia este de notorietate.

Singura populație de koala fără boli cu transmitere sexuală se găsește pe Insula Cangurului (marcaj roșu), în sudul Australiei. Foto: Google Maps / Pinterest

Unii cercetători cred că la specimenele de pe Insula Cangurului se află însăși cheia supraviețuirii speciei, potrivit unui studiu de specialitate publicat în 2019.

„Este o constatare foarte importantă, deoarece infecția cu Chlamydia este foarte răspândită, iar eforturile de combatere a acesteia au eșuat până acum”, a declarat într-un comunicat de presă Natasha Speight, veterinar de la Universitatea din Adelaide.

Cercetătorii au analizat 75 de koala din populațiile care trăiesc la est de Adelaide, în Australia continentală, și 170 de koala din populația de aproximativ 50.000 exemplare de pe Insula Cangurului.

Fiecare exemplar a trecut printr-un examen veterinar amănunțit, inclusiv prin teste pentru depistarea bacteriei Chlamydia și a retrovirusului koala. Cercetătorii au descoperit că 46.7% dintre koala de pe continent erau infectați cu Chlamydia. În schimb, toate exemplarele Insula Cangurului erau perfect sănătoase.

Dacă bolile de inimă sunt principala cauză de deces a oamenilor, infecția cu Chlamydia este principala cauză de deces la koala australian, potrivit studiului. Chlamydia care afectează koala este o tulpină ușor diferită de cea care afectează omul.

Cu toate acestea, și oamenii se pot infecta cu varianta koala, prin contactul cu urina marsupialelor. Deși koala poate contracta Chlamydia prin contact sexual, așa cum o fac oamenii, animalele se pot infecta și prin alte forme de interacțiune, cum ar fi atunci când o femelă își ține puiul în brațe.

Foto: Pinterest

La koala, infecția cu Chlamydia este o afecțiune gravă, care poate duce la orbire și la boli ale tractului urinar ce pot declanșa infertilitatea sau cauza moartea.

Deși koala bolnavi pot fi tratați cu antibiotice – la fel ca oamenii –, multe marsupiale mor după tratament. Dieta lor, bazată pe frunze de eucalipt, duce la acumularea în organism a unui compus numit tanin, care poate fi toxic dacă nu este descompus de bacteriile intestinale (care dispar în prezența antibioticelor).

Menținerea unei populații sănătoase de koala i-ar putea ajuta pe cercetători să dezvolte un tratament, a declarat Speight.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu