Instagram distruge un sat de basm Austria, luat cu asalt de hoarde de turiști din Asia

Promovat masiv pe Instagram, Hallstatt, un sat pitoresc din Austria, este asaltat anual de sute de mii de turiști din Asia, spre disperarea localnicilor. Dar nu chiar toți sunt supărați; aici, o toaletă publică realizează venituri de 4.000 de euro pe zi.

Popularitatea distruge sătucul despre care s-a zvonit că ar fi sursa de inspirație pentru filmul „Frozen”, creat de Disney. Hallstatt se află la poalele Munților Salzkammergut, în Austria, și a fost numit „cel mai potrivit sat din lume pentru a fi postat pe Instagram”.

Satul atrage până la 10.000 de vizitatori în fiecare zi. Foto: Instagram

Acest superb lăcaș alpin are o populație de numai 780 de oameni și se află pe lista patrimoniului UNESCO din 1997. Satul a început să atragă mulțimi enorme de vizitatori după ce a apărut într-o emisiune de televiziune despre turism în Coreea de Sud în 2006.

Iar succesul filmului „Frozen” din 2013 i-a sporit popularitatea și, în același timp, i-a pecetluit soarta. De când satul a fost legat de orașul imaginar „Arendelle”, popularitatea așezării a explodat.

Localnicii spun că popularitatea distruge satul. Foto: Instagram

De atunci, în fiecare zi, în această localitate minusculă se înghesuie până la 10.000 de turiști din întreaga Asie, numărul vizitatorilor de-a lungul anului ajungând până la un milion.

Satul a devenit popular printre utilizatorii de Instagram. Foto: Instagram

Hallstatt are acum de șase ori mai mulți turiști pe cap de locuitor decât Veneția. Turiștii fac selfie-uri, pilotează drone și pozează pentru fotografii de nuntă în acest sat pitoresc.

În aceste condiții, nu e de mirare că una dintre cele mai acute probleme este… accesul turiștilor la toaletă. Disperați, unii au intrat în casele localnicilor ca să meargă la baie.

Prezența satului pe platformele sociale a crescut enorm. Foto: Instagram

„Într-o zi, mama s-a trezit cu niște turiști chinezi în dormitor”, a declarat pentru The Times proprietarul unei cafenele.

În noiembrie 2019, un incendiu misterios a ars o parte din zona orașului aflată pe țărm, zonă care dăinuia din secolul XVI. Poliția încă investighează.

Acum, primarul Alexander Scheutz imploră hoardele turistice să păstreze distanța. Primăria a închis drumurile pentru a stăvili aportul de turiști, însă fără niciun rezultat.

Viralizarea imaginilor etichetate cu numele satului a dus la creșterea exponențială a numărului de turiști, în special din Asia. Foto: Instagram

„Hallstatt este un monument important de istorie culturală, nu un muzeu. Dorim să reducem numărul turiștilor cu cel puțin o treime, însă nu avem cum să-i oprim”, a declarat Scheutz.

Dar nu toți localnicii sunt de acord cu primarul, Unii cred că satul este o adevărată mină de aur.

„Camerele de hotel costă între 300 și 400 de euro. Accesul la toaletele publice costă un euro și 4.000 de oameni le folosesc în fiecare zi. Faceți un calcul. Este foarte profitabil!”, a afirmat un locuitor din Hallstatt.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu