5 insecte stranii care par să provină dintr-o lume extraterestră

Din câte știm până acum, există peste un milion de specii de insecte pe planetă. Asta înseamnă că insectele alcătuiesc mai mult de jumătate dintre organismele vii de pe Terra.

Între atâtea specii, nu e de mirare că s-au „strecurat” și câteva creaturi bizare, care par să provină dintr-o lume extraterestră. În acest articol îți prezentăm cinci astfel de insecte, al căror aspect depășește imaginația oricărui producător de filme SF.

1

Omida-molie

Foto: Pinterest

De obicei, omizile sunt foarte vulnerabile, având corpul moale și un conținut ridicat de proteine. Astfel, pentru a scăpa de prădători, omizile recurg adeseori la strategii care să îi sperie.

Uneori, aceste strategii iau forma unor culori stridente. Alteori, omizile recurg la imitație, încercând să arate și să se comporte ca alte insecte, mai periculoase.

Omida-molie optează pentru imitație. Această insectă afișează o „față” cu aspect bizar, suficient de fioros încât să pună pe goană majoritatea prădătorilor.

Aceste insecte au culoarea verde aprins și adeseori au un șir de puncte albe pe fiecare latură a corpului. Pe cap se află două pete negre, care seamănă cu niște ochi.

Ele sunt poziționate deasupra unei „guri” deschise, prin care iese capul real al omizii. Efectul este uimitor și sinistru, în același timp.

Dacă omida este atinsă oriunde pe corp, își întoarce imediat „fața” către cel care o atacă, ca un monstru ieșit direct din iad. Și dacă această metodă nu funcționează, prin cele două coarne de pe spate, omida poate să lanseze un jet de acid formic.

2

Călugărița Idolomantis Diabolica

Foto: Pinterest

Această specie de călugăriță este un prădător și una dintre cele mai ciudate insecte din lume. Insectele au o dimensiune impresionantă, femelele putând atinge lungimea de 13 centimetri.

De asemenea, au dezvoltat o gamă de culori naturale care le permit să imite un tip de orhidee, cunoscut sub denumirea de Floarea Diavolului.

Călugărițele sunt prădători și adeseori vânează stând nemișcate până când prada se apropie. Apoi, își aruncă membrele în față cu viteza fulgerului și prind muște, gândaci și uneori chiar și păsări.

3

Insecte ciudate: Bocydium globulare

Această creatură arată cu adevărat ca desprinsă dintr-o lume extraterestră. Cunoscut și sub denumirea de „lăcusta de copac braziliană”, Bocydium globulare are un aspect foarte ciudat.

Pe spatele insectei se află o structură bizară, sub forma unor ramuri, care au în vârf patru globuri al căror rol nu este cunoscut deocamdată. Globurile sunt din chitină și sunt goale pe dinăuntru, iar oamenii de știință cred că ar putea face parte dintr-un mecanism de autoapărare.

4

Extatosoma Tiaratum

Foto: Pinterest

Oricine a văzut filmul „Indiana Jones și Templul Morții” ar trebui să recunoască imediat această creatură, a cărei denumire comună este „insecta-băț gigantică”.

Extatosoma Tiaratum este cea mai mare insectă-băț cunoscută și poate ajunge la lungimea de 20 de centimetri. De obicei, este acoperită cu țepi ascuțiți și mari, care servesc drept camuflaj și armură.

De cele mai multe ori, această insectă încearcă să se camufleze. Însă, dacă se simte amenințată, se ridică pe picioarele din spate și își întinde picioarele din față, ca un scorpion.

Când e amenințată, insecta emană o substanță care sperie prădătorii. Pentru oameni, această substanță are miros de unt de arahide.

5

Musca-scorpion

Această insectă arată ca rezultatul unui experiment genetic bizar, prin care coada unui scorpion a fost atașată de trupul unei viespi. Însă, „acul” din capătul cozii este, de fapt, ceva inofensiv: organele genitale ale muștei.

Totuși, musca-scorpion este o creatură cu aspect bizar. Ea poate fi întâlnită în lumea întreagă și se află pe planetă din era mezozoică. De fapt, se crede că această insectă este strămoșul celor mai mulți fluturi și molii de astăzi, insecte sunt grupate în ordinul Lepidoptera.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „5 insecte stranii care par să provină dintr-o lume extraterestră”

  1. Viata a aparut cu mult inainte ca noi oamenii sa fim constienti de „biofiziologia” noastra. Cred ca problemele intervin abia acum cand, evolutia si adaptarea la mediu nu se mai face in mod „natural”, ci prin interventia constienta,sau nu a omului,prin inginerie genetica !

    Răspunde

Lasă un comentariu