Insecta-frunză: Creatura care face din camuflaj o artă

Insecta-frunză este unul dintre cei mai mari maeștri ai camuflajului din lumea animală.

Creatura, care face parte din familia Phylliidae, are abilitatea extraordinară de a lua înfățișarea frunzelor pentru a se ascunde de prădători.

Insecta-frunza
Foto: Stephan Rebernik via Flickr

Se camuflează atât de bine, încât este foarte greu de deosebit de frunzele vii.

Pentru a adăuga și mai multă autenticitate deghizării, unele specii au pe elitre și pe picioare inclusiv nervuri și crestături care le fac să semene cu frunzele mușcate de alte insecte.

Ca să deruteze prădătorii, atunci când se deplasează, aceste creaturi se mișcă înainte și înapoi, pentru a imita frunzele care se leagănă în bătaia vântului.

Insecta-frunza 02
Foto: Sun Gazing

Insecta-frunză trăiește în zona Oceanului Indian, din Asia de Sud și Sud-Vest până în Australia.

Frunzele care se plimbă

Creatura a fost documentată pentru prima oară de omul de știință Antonio Pigafetta în secolul XV, în timpul unei călătorii făcute în Indii alături de exploratorul Ferdinand Magellan.

Pigafetta a studiat și documentat fauna de pe insula Cimbonbon (astăzi insula Balabac, din Filipine) în timpul în care flota lui Magellan era blocată la țărm pentru reparații.

„Pe această insulă se găsesc și anumiți copaci, ale căror frunze, când cad, sunt vii și se plimbă. Seamănă oarecum cu frunzele de dud; au coada scurtă și dreaptă, iar lângă ea au două picioare pe fiecare parte. Dacă sunt atinse, fug, dar dacă sunt strivite nu sângerează. Am ținut una într-o cutie timp de nouă zile. Când am deschis-o, frunza a început să meargă în jurul cutiei. Cred că trăiesc în aer”, scria Pigafetta.

Până acum, au fost identificate 37 de specii de insecte care fac parte din familia Phylliidae.

O fosilă ce datează de acum 47 de milioane de ani, aparținând speciei Eophyllium messelensis, strămoșul preistoric al insectelor din familia Phylliidae, are multe dintre caracteristicile insectelor-frunză moderne.

Fosila, descoperită la Messel, în Germania, indică faptul că această familie a suferit foarte puține modificări de-a lungul timpului.


Și unele specii de fluturi au capacitatea de a se camufla în frunze. De exemplu, Kallima inachus,  un fluture care poate fi întâlnit în India și în Japonia, seamănă până la confuzie cu o frunză de copac uscată. Iar dacă te fascinează animalele care stăpânesc la perfecție arta camuflajului, te provocăm să găsești animalele din aceste fotografii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu