Țara în care o înmormântare durează câțiva ani

În cele mai multe țări, oamenii sunt îngropați la câteva zile după moarte. Însă, în statul african Ghana, înmormântările sunt o chestiune complicată, care poate dura luni sau chiar ani.

În unele comunități, înmormântările grăbite sunt considerate adevărate sacrilegii. Prin urmare, în pofida dorinței celui decedat și a familiei sale, cadavrele stau înghețate la morgă timp de mai multe luni sau chiar ani înainte de a fi înmormântate. De ce durează atât ritualurile funerare și care sunt cauzele acestui obicei ciudat?

Toată familia are un cuvânt de spus

Ghana - inmormantari 01
Foto: Flickr

Înmormântările cu durată lungă din Ghana sunt legate îndeaproape de noțiunea de familie care există în această țară. În timpul vieții unei persoane, familia apropiată sunt considerați copiii, partenerul de viață și părinții.

Însă, după moarte, cadavrul aparține familiei extinse. În multe cazuri, este vorba de rude îndepărtate, cu care cel decedat nu a mai vorbit de decenii întregi, dar acest lucru nu contează.

Aceste rude au un cuvânt de spus referitor la cum, unde și când va fi îngropat cel decedat. Instrucțiunile defunctului legate de acest aspect și rugămințile sale către membrii familiei apropiate nu au nicio valoare dacă familia extinsă nu este de acord cu ele.

Ghana - inmormantari 02
Așa arată o procesiune funerară în Ghana. Foto: Flickr

Elizabeth Ohene, jurnalistă și om politic, a vorbit despre obiceiul ridicol de a ține cadavrele la morgă timp de luni și uneori chiar ani. Jurnalista speră să atragă atenția asupra acestei probleme, însă până acum eforturile ei nu au avut mare succes.

Bocitoarele, selectate pe sprânceană

În urmă cu câțiva ani, agențiile naționale de știri au prezentat cazul unui șef de trib care murise de șase ani și al cărui cadavru încă zăcea înghețat la morgă.

Aceasta, deoarece familia extinsă nu se putea decide cine ar trebui să fie „șeful bocitorilor”. Cazul nu a stârnit prea mult interes, fiindcă asemenea situații sunt destul de comune în Ghana.

Ghana - inmormantari 05
Foto: Flickr

Uneori, nu se poate decide cine va fi bocitorul-șef la înmormântare, alteori este vorba de modelul elaborat al sicrielor, pentru care Ghana este celebră în lumea întreagă.

Alt motiv de dezacord este locul în care cadavrul urmează să fie înmormântat. Uneori, trebuie așteptat până când rudele din toate colțurile lumii ajung la înmormântare.

Motivele pentru amânarea înmormântării sunt potențial infinite, fiindcă este imposibil pentru membrii familiei extinse să cadă de acord asupra căilor care trebuie urmate.

De aceea, Ohene crede că singura soluție este ca familia apropiată a celui decedat să fie singura responsabilă pentru înmormântare. Într-un anumit sens, familia apropiată chiar este responsabilă pentru înmormântare.

Certuri în familie

Potrivit obiceiurilor, copiii celui decedat trebuie să se ocupe de cheltuielile de înmormântare. Și totuși, ei nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce privește soarta cadavrului și locul în care va fi înmormântat.

De asemenea, nu contează dacă ai fost căsătorit cu cineva pentru mai bine de 50 de ani. După moarte, cadavrul soțului sau al soției aparține familiei extinse.

Este un adevărat coșmar, care pare fără sfârșit. Însă disputele din sânul familiei sunt doar o parte a problemei.

Ghana - inmormantari 04
Foto: AfroNews

Uneori, înmormântările sunt amânate din cauza pregătirilor elaborate, pe care ghanezii le iau foarte în serios. Casa celui decedat trebuie restaurată sau demolată și reconstruită de la zero, pentru a fi demnă de o înmormântare spectaculoasă.

O altă chestiune care cere timp este alcătuirea listei cu bocitori în ordinea corespunzătoare, precum și scrierea necrologului.

Necrolog de 226 de pagini

Dacă familia vrea ca anumiți oameni importanți să vină la înmormântare, trebuie să găsească o dată în care toți acești oameni sunt disponibili.

„În acest weekend, am fost la înmormântarea unui industriaș și politician celebru, pe nume Nana Akenten Appiah-Menka. Broșura lui de înmormântare are 226 de pagini și este o compilație de fotografii și omagii, care acoperă întreaga sa viață de 84 de ani. Îți ia mult timp ca să compilezi așa ceva”, a scris Elizabeth Ohene într-un articol pentru BBC.

Ghana - inmormantari 03
Alegerea sicriului este o treabă foarte dificilă în această țară. Foto: Pinterest

În plus, înmormântările grăbite sunt stigmatizate. Ohene însăși a reușit să își îngroape mama, care murise la vârsta de 90 de ani, la numai trei săptămâni după deces.

Acest lucru a fost (și încă este) considerat un sacrilegiu de către oamenii din satul ei. Aceștia consideră că este vorba despre o lipsă de respect.

După ce a studiat atâta timp fenomenul înmormântărilor din Ghana, Elizabeth Ohene pare să fi identificat cauza principală a problemei: refrigerarea.

„Înainte ca morgile să devină populare în această țară, ne îngropam morții în două sau trei zile și apoi stabileam o dată pentru ritualurile funerare.

Acum, perioada medie de timp în care un cadavru este ținut la morgă înainte să fie îngropat variază între trei și șase luni”, a scris jurnalista.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”

În „Puterea obișnuinței”, Charles Duhigg ne poartă printr-un periplu al ultimelor descoperiri științifice – din laboratoare, în birourile celor mai mari corporații – și explică pe înțelesul tuturor de ce avem obiceiuri (bune și proaste) și cum putem să le schimbăm. Pe parcurs, aflăm de ce unii oameni și unele companii se luptă să se schimbe, în pofida anilor de încercări, în timp ce alții par să se reinventeze peste noapte.

Descoperim astfel cum obiceiurile corecte au fost cruciale pentru succesul înotătorului olimpic Michael Phelps, al CEO-ului Starbucks, Howard Schultz, și al luptătorului pentru drepturile omului Martin Luther King, Jr.

La baza cărții stă următorul argument: ca să putem ajunge să facem cu regularitate exerciții fizice, să slăbim, să creștem copii excepționali, să conducem firme de succes, trebuie să înțelegem cum funcționează obiceiurile. Aceasta este cheia. Obiceiurile nu înseamnă destin și, după cum arată Charles Duhigg, prin valorificarea acestei noi științe, chiar putem să ne transformăm viața.

„Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Țara în care o înmormântare durează câțiva ani”

Lasă un comentariu