Inimile crescute în porci ar putea fi transplantate oamenilor „peste trei ani”

S-ar putea ca inima de porc adaptată pentru uzul uman să fie disponibilă pentru pacienți în termen de trei ani, afirmă chirurgul Sir Terence English, cel care a realizat primul transplant de inimă din Anglia, în 1979.

Terence English crede că xenotransplanturile (folosirea organelor dintr-o specie la altă specie) ar putea eradica listele de așteptare cu donatori. Chirurgul britanic a declarat pentru The Sunday Telegraph că fostul său medic rezident, care a făcut parte din echipa care a realizat transplantul din 1979, se pregătește să efectueze primul transplant de rinichi de la porc la om „înainte de sfârșitul acestui an”.

Chirurgii vor încerca să transplanteze unei persoane un rinichi de porc într-o premieră medicală ce va avea loc până la finele acestui an, operație premergătoare unui xenotransplant de inimă. Foto: Getty Images

Dacă transplantul va reuși, va fi un deschizător de drumuri pentru transplantarea unor organe mai complexe. Organele umane compatibile sunt rare, fiindcă acestea trebuie să fie sănătoase, să fie prelevate de la un donator al cărui creier este mort și transplantate în numai câteva ore.

În plus, trebuie să se potrivească în mărime și din punct de vedere biologic cu beneficiarul transplantului.

„Dacă rezultatul xenotransplantului este satisfăcător și rinichii de porc vor putea fi transplantați la oameni, este posibil ca același lucru să fie valabil și pentru inimă în câțiva ani. Dacă funcționează cu rinichiul, va funcționa și cu inima. Va fi ceva revoluționar”, a spus English.

Profesorul Cristopher McGregor, care era medicul rezident al lui English atunci când acesta a efectuat transplantul, a dezvoltat un tratament genetic care ar putea permite ca organele porcilor să fie folosite în siguranță la oameni.

Inimile crescute în porci modificați genetic ar putea fi folosite pentru transplanturile la om. Foto: vet-way.com

Echipa lui de la Universitatea din Alabama crede că poate efectua un transplant de rinichi de la porc la om în următoarele câteva luni. Este un punct de pornire foarte bun – dacă operația eșuează, pacientul se poate întoarce la dializă.

„Vor exista activiști pentru drepturile animalelor care vor spune că este ceva complet greșit. Însă dacă poți salva o viață, nu înseamnă că merită?”, a spus Sir Terence.

Anatomia și fiziologia inimii unui porc sunt similare celor ale organului uman, așa că sunt folosite ca modele pentru dezvoltarea de noi tratamente. Un experiment desfășurat în luna mai 2019 a dat noi speranțe pentru găsirea unui tratament împotriva infarctului.

Atunci, o echipă internațională de cercetători a descoperit că introducerea unei mici bucăți de material genetic numit microARN-199 într-o inimă vătămată de un infarct a determinat regenerarea celulelor, după cum relatează The Guardian.

Pe parcursul experimentului, oamenii de știință au introdus microRNA-199 în inimile unor porci care suferiseră un infarct miocardic. După o lună, „recuperarea funcțiilor cardiace era aproape totală”.

Cu toate acestea, rămân obstacole considerabile înainte ca terapia genetică să poată fi testată la pacienții umani care au suferit un atac de cord. Majoritatea porcilor tratați au murit după tratament, deoarece microRNA-199 a continuat să se manifeste necontrolat.

Anul trecut, un babuin căruia i-a fost transplantată o inimă de porc a supraviețuit timp de șase luni.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu