Motorul vieții: 10 adevăruri surprinzătoare despre inimile animalelor

Pot avea mărimea unui pian sau pot fi microscopice. Pot să bată de 2.500 de ori sau de șase ori pe minut. Este vorba despre inimile animalelor – niște organe excepționale. Desigur, și inima umană este uimitoare.

Are propriul său impuls electric, așa că, dacă are destul oxigen, poate să bată și în afara corpului. Însă noi avem o singură inimă. Caracatița are trei. Iată câteva curiozități despre inimile animalelor, care te vor uimi.

1. Viteză mare

Ghepard
Ghepardul este faimos pentru agilitatea lui Foto: sciencemag.org

Ghepardul este unul dintre cele mai rapide animale terestre. În repaus, inima acestei feline bate de 120 de ori pe minut, la fel ca inima unui om care aleargă.

De asemenea, când ghepardul se pune în mișcare, inima lui ajunge la 250 de bătăi pe minut în doar câteva secunde.

2. Chițcanul etrusc, campionul absolut

Însă ghepardul are un competitor redutabil: chițcanul etrusc, mamiferul cu cea mai mică masă corporală. Chițcanul etrusc cântărește mai puțin de două grame, iar inima sa bate de 25 de ori pe secundă. Asta înseamnă 1.500 de bătăi pe minut.

3. Mărimea contează

Inima umană are mărimea unui pumn, iar inima unei vaci are aproximativ mărimea unui cap de om. Recordul pentru cea mai mare inimă îi aparține balenei albastre. Inima acestui mamifer poate ajunge la greutatea de 180 de kilograme.

Însă animalul cu cea mai mare inimă în raport cu greutatea sa corporală este câinele. Raportul dintre inima câinelui și greutatea sa este de 0.8 (procente).

Inima balenei
Așa arată inima unei balene albastre. Foto: onedio.com

Aproape toate celelalte animale – inclusiv elefanții, șoarecii și oamenii – au un raport de 0.6. Un alt animal cu un raport inimă/greutate mai mare decât majoritatea mamiferelor este strămoșul câinelui, lupul.

4. Inimi minuscule

Cea mai mică inimă din lumea animalelor este cea a muștei Mymaridae, cu o lungime de doar 0.01 centimetri. Ca să o vezi, ai nevoie de microscop. Inima acestei insecte are forma unui tub și îi traversează partea dorsală.

5. Autoregenerare

Peștele-zebră este un pește foarte popular printre deținătorii de acvarii. Puțini știu, însă, că inima acestui animal este specială.

Are niște proprietăți de regenerare extrem de eficiente: cicatrizează cu repeziciune orice fel de rană pe care o suferă și se regenerează aproape complet. Savanții studiază acest pește pentru a descoperi tratamente pentru infarct și alte afecțiuni cardiace ale oamenilor.

6. Inima cu trei camere

Inima omului, la fel ca inimile tuturor mamiferelor și păsărilor, are patru camere. Zgomotul produs de inimă este, de fapt, sunetul generat de cele patru valve care se închid și se deschid, pe măsură ce pompează sângele.

Însă inimile broaștelor au trei camere – două atrii și un ventricul. În videoclipul de mai sus poți vedea cum funcționează inima unei broaște de sticlă.

7. Puțin ajutor

De fapt, toate reptilele au inimi cu trei camere, cu o singură excepție: crocodilii. Dar, spre deosebire de mamifere, crocodilii au o aortă în plus, care controlează spre ce parte a corpului este direcționat sângele.

De asemenea, inima crocodilului are și o valvă specială, care se închide și nu permite sângelui să ajungă la plămâni.

8. Sub apă, totul se schimbă

Pinguinul imperial
Deși pe uscat se mișcă greoi, în apă, pinguinul imperial are o agilitate foarte mare. Foto: cimioutdoored.org

Multe animale își scad ritmul cardiac atunci când intră în apă. Ritmul cardiac al pinguinului imperial se reduce cu 15% sau chiar mai mult în timpul scufundărilor de durată.

Ritmul cardiac al lamantinului scade la jumătate în timpul scufundărilor lungi, iar cel al focilor descrește cu 50-80%. Focile mănâncă sepii, care, precum caracatițele, au trei inimi.

9. Animale fără inimă

Există numeroase creaturi care nu au inimă, inclusiv stelele de mare, castraveții de mare și coralii. Un alt animal care funcționează fără inimă este meduza.

Pe lângă faptul că îi lipsește inima, meduza nu are nici creier, și nici sistem nervos central. Cu toate astea, meduzele supraviețuiesc de 500 de milioane de ani.

10. Inima, simbolul iubirii și în lumea animalelor

Libelule
Foto: livescience.com

Iată un amănunt interesant, cu tentă romantică: cuplurile de libelule își poziționează corpurile în formă de inimă atunci când se împerechează.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă alte 12 curiozități despre animale, care dovedesc că Mama Natură nu ne spune chiar tot.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu