Joaca de-a Dumnezeu: Ingineria genetică și omul-maimuță

Ingineria genetică nu este ceva nou. A început chiar înainte ca omenirea să își documenteze propria-i istorie.

Omul a încrucișat cu succes Canis Lupus (lupul gri) de-a lungul secolelor. Astfel, el a creat un număr substanțial de rase de câini.

Astăzi, câinii au toate mărimile și formele imaginabile. Ei au devenit mult mai domestici decât strămoșii lor sălbatici.

Dar de ce să ne oprim aici?

Cimpanzeul Oliver avea fața aplatizată și părea să fie capabil să meargă pe două picioare

Catârii sunt rezultatul steril al împerecherii dintre cai și măgari. Numiți adeseori hibrizi, catârii au cele mai bune caracteristici ale unui cal și ale unui măgar.

Mai răbdători decât un cal, mai puternici decât un măgar. Catârul este mai mult decât suma părților sale și el îi depășește pe amândoi în privința comportamentului inteligent.

Singurul aspect negativ al catârilor este sterilitatea lor. Caii au 64 de cromozomi, cu doi mai mult decât un măgar. Prin urmare, catârii sunt incapabili să se reproducă și să perpetueze specia.

Numai omul poate să mențină această specie. Felinele mari din sălbăticie au fost, de asemenea, încrucișate pentru a crea animale noi, cum ar fi cele denumite Ligers („leu și tigru”, din engleză).

Totuși, asta se întâmplă numai în captivitate, deoarece, de obicei, leii și tigrii se găsesc pe continente diferite.

Crearea unei armate de oameni-maimuță

Ilia Ivanov a fost finanțat de Stalin pentru crearea unui soldat hibrid om-maimuță

Cu puțin timp înaintea Crăciunului din 2005, ziarul The Scotsman a dezvăluit lumii unul dintre cele mai hidoase și perfide experimente de hibridizare ale secolului XX. Renumitul om de știință rus Ilia Ivanov a fost chemat la o întrevedere cu Iosif Stalin.

Acesta i-a ordonat să înceapă munca la un proiect ambițios pentru crearea unui nou fel de războinic pentru conflictele armate. Potrivit arhivelor Moscovei, Stalin insista pentru dezvoltarea unui hibrid între om și primată, ce trebuia să fie invincibil și rezistent la orice fel de mâncare.

Erau incluse mâncărurile otrăvite sau otrava în general și toleranță extremă la durere. Politburo a trimis acest ordin către Academia de Științe în 1926.

La acel moment, Uniunea Sovietică era pornită într-o cruciadă pentru întoarcerea lumii pe dos. Ingineriile sociale mergeau mână în mână cu industrializarea noilor orașe, cu arhitectura nouă și o nouă societate.

Lui Ivanov i s-a oferit un sprijin financiar (echivalentul a 200.000 de dolari) direct de la Stalin. I s-a ordonat nu să investigheze posibilitatea de a crea un hibrid om-primată, ci chiar să creeze un astfel exemplar.

Omul-maimuță se naște greu

Transplantul de cap la primate

Primele eforturi ale lui Ivanov au fost de a fecunda o femelă de cimpanzeu cu spermă umană. El a cerut și a primit permisiunea de a folosi complexul pentru primate al Institutului Pasteur din Conakry, Guineea.

În acest complex au fost aduși trei cimpanzei și fiecare a fost fecundat artificial. De fiecare dată, experimentul a dat greș.

Fără să se lase păgubaș, Ivanov s-a întors în Rusia și a încercat același experiment, de data aceasta în sens invers. În loc să fecundeze cimpanzei cu spermă umană, el a căutat un voluntar care să fie fecundat cu sperma primatelor.

În mod uimitor, s-a găsit un voluntar. Totuși, Tarzan, urangutanul ales să doneze sperma, a murit înainte de începerea experimentului.

Probabil că Stalin și-a pierdut răbdarea față de această lipsă de succes. El l-a demis pe Ivanov la scurt timp.

Dr. White face un fel de transplant de cap

Dr. Robert White a reușit să transplanteze capul unui cimpanzeu pe corpul altuia

Înainte ca Ivanov să moară, acesta a negat faptul că ar fi încercat să creeze un super-războinic om-primată. A susținut că munca sa fusese orientată spre dovedirea teoriilor lui Darwin.

El sperase că cercetările sale vor dovedi, odată pentru totdeauna, că omul se trăgea din primate. Ivanov nu a crezut niciodată în convingerile religioase ale creaționismului și a încercat să dovedească faptul că această teorie era falsă.

Ivanov nu a fost singurul care a încercat să altoiască ADN-ul uman cu ADN-ul primatelor. Oricare ar fi opinia generală despre rolurile lui Stalin și Ivanov în încercarea de a crea o armată de oameni-cimpanzei, munca doctorului american Robert White este încă și mai grotescă.

În 1970, White a făcut experimente pe cimpanzei care l-ar fi făcut până și pe doctorul Mengele să protesteze. White a reușit, până la urmă, să transplanteze capul unui cimpanzeu pe corpul altuia.

Pentru transplantul cranian, era necesar să fie tăiată coloana animalului de la baza gâtului. Aceasta însemna că cimpanzeul rămânea paralizat de la gât în jos.

După operație, nervii cranieni care au rămas intacți în creier erau hrăniți de sistemul circulator în noul corp. Aceasta însemnă că cimpanzeul avea majoritatea simțurilor valide și putea să vadă.

Cu toate că White era un profesor foarte apreciat la Universitatea Case Western Reserve și un chirurg cu renume, mulți l-au poreclit „Doctorul Măcelar”. Experimentul lui de a transplanta capete a fost considerat barbar.

Oliver, cimpanzeul ciudat

Oliver, cimpanzeul considerat la început „veriga-lipsă”

Cu câțiva ani înainte ca doctorul White să devină celebru, în SUA fusese trimisă din Africa un animal diferit de toate celelalte. Dresorii Frank și Janet Berger au observat că acest cimpanzeu, pe nume Oliver, avea fața aplatizată și părea să fie capabil să meargă pe două picioare.

Oliver nu s-a înțeles cu restul primatelor importate. Când s-a maturizat, manifesta foarte puțin interes față de femelele cimpanzeu.

Se spunea că Oliver avea o preferință mai puternică pentru femeile umanoide în schimb. Vestea tendințelor lui Oliver a ajuns la Los Angeles Times, care, spre sfârșitul anilor ’70, a publicat un articol despre el.

S-a presupus că Oliver era fie o specie nedescoperită, fie mitologica „verigă lipsă”. Ca rezultat, japonezii prezentat pe Oliver la televiziunea națională.

Apoi, a început o serie de teste pentru a afla dacă Oliver era într-adevăr un hibrid viu dintre om și primată. Când testele s-au încheiat, s-a descoperit că Oliver avea 48 de cromozomi și a fost etichetat drept cimpanzeu. Până la urmă, Oliver a ajuns la Primarily Primates, un azil pentru animale.

O legendă ciudată din Evul Mediu

„Le singe peintre” (Maimuța pictor), de Jean-Baptiste Deshays, 1745

Ideea unui om-cimpanzeu nu este nouă, dacă este să ne luăm după o relatare din secolul XI. În această poveste, intitulată „De bono religiosi status et variorum animatium tropolagia”, un nobil local, Contele Gulielmus, avea o maimuță drept animal de casă și era căsătorit cu o nimfomană.

Poftele contesei nu aveau granițe. După un timp, maimuța a devenit obiectul dorințelor ei. Maimuța a dat dovadă de sentimente umane. Era geloasă, deoarece contele o iubea pe contesă. Gelozia s-a transformat într-un atac sălbatic, care i-a fost fatal contelui.

Un om-cimpanzeu modern, dacă un astfel de lucru este cu putință, este probabil să arate și să se comporte ca o gorilă cu spatele argintiu. În captivitate, unele gorile au devenit capabile să folosească toaleta fără ajutor sau supraveghere.

Nu e chiar ce voia Stalin cu mulți ani în urmă, dar e un pas înainte. Nu-i așa?


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu