Cazul Greg Manteufel: I-au amputat mâinile și picioarele după ce a fost lins de câine

Mulți dintre noi avem animale de companie, în special câini sau pisici. Facem tot posibilul să le îngrijim, pentru a le ține sănătoase.

Virusuri, paraziți… pentru toate există vaccinuri și tratamente. Dar, uneori, acești dușmani periculoși, invizibili și tăcuți sunt depistați prea târziu.

Iar dacă sunt transmiși la om, ei pot cauza probleme grave. În continuare, îți prezentăm cazul extrem al lui Greg Manteufel, un bărbat din Wisconsin (SUA) care, după ce a fost lins de câinele său, a suferit consecințe greu de imaginat.

O bacterie agresivă

Bacterie 01
Bacteria se găsește în saliva animalelor de companie, precum câinii și pisicile

Când s-a îmbolnăvit, la sfârșitul lui iunie 2018, Greg Manteufel a crezut că febra și stările de vomă erau cauzate de gripă.

Însă, în curând, simptomele sale s-au înrăutățit drastic: febra i-a crescut alarmant și a început să delireze. În acel moment, soția sa, Dawn, l-a dus de urgență la spital.

După mai multe investigații, soții au aflat care era cauza bolii lui Manteufel: o infecție cauzată de o bacterie denumită Capnocytophaga canimorsus, pe care oamenii o contractează atunci sunt linși de un animal domestic.

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, Capnocytophaga este o bacterie care se găsește mai ales în gurile câinilor și pisicilor.

Specialiștii estimează că până la 74% dintre câini și 57% dintre pisici poartă această bacterie.

Iar dacă bacteria se transmite la om, mai ales la persoanele sistemul imunitar slăbit, rezultatele pot fi devastatoare.

Salvat, dar schilodit pe viață

Bacterie 02
Lui Greg Manteufel îi plăcea mult să-și conducă motocicleta Harley Davidson. Acum, nu o mai poate face

„L-a afectat foarte tare. S-a învinețit peste tot. Arăta de parcă cineva l-ar fi bătut cu o bâtă de baseball”, a declarat Dawn.

Manteufel a supraviețuit infecției, însă a plătit un mare preț. La o săptămână după ce s-a internat în spital, și-a pierdut ambele picioare, iar apoi și-a pierdut și mâinile.

Se crede că Manteufel a contractat bacteria după ce a intrat în contact cu saliva unui câine, probabil după ce propriul său animal de casă l-a lins.

După ce a intrat în fluxul sanguin al bărbatului, bacteria Capnocytophaga canimorsus i-a cauzat o infecție gravă și rară a sângelui, care a dus la septicemie.

„Nu ne vine să credem că totul s-a întâmplat atât de repede. Are 48 de ani și toată viața sa a avut câini prin preajmă… și apoi s-a întâmplat această nenorocire”, a declarat soția bărbatului.

Doctorii au încercat să pună capăt infecției lui Manteufel cu antibiotice, însă Dawn spune că cheagurile au blocat circulația sângelui în membrele soțului ei.

Asta a dus, în cele din urmă, la amputări, potrivit Washington Post.

Manteufel este în prezent supravegheat de specialiștii de la Facultatea de Medicină din Wisconsin și mai are cale lungă de străbătut pentru a se recupera.

Determinarea unui om de a trăi

Bacterie 03
Greg Manteufel (primul din stânga), pe vremea când era perfect sănătos

Bărbatul de 48 de ani era zugrav și îi plăcea să meargă cu motocicleta, însă acum va trebui să se obișnuiască cu viața într-un scaun cu rotile.

În ciuda nenorocirii, Dawn a spus că soțul ei are o atitudine pozitivă.

„Le-a spus doctorilor: «Faceți ceea ce trebuie ca să rămân în viață»”, a povestit femeia.

Oricât de ciudat ar părea acest caz, Manteufel nu este singura persoană care a avut de-a face cu o infecție cauzată de bacteria Capnocytophaga canimorsus.

Potrivit unui raport publicat în din revista medicală BMJ, medicii suspectează că, în 2016, o femeie de 70 de ani s-a îmbolnăvit după ce a fost linsă de câinele ei.

i-au amputat mainile si picioarele dupa ce a fot lins de un caine_compressed
Greg, sănătos, alături de câinele său (stânga); Greg, pe paptul de spital, după amputări (dreapta)

Femeii i s-a declanșat o septicemie, iar organele interne i-au fost afectate. Totuși, ea și-a revenit după ce a stat în spital două săptămâni și a fost tratată cu antibiotice cu spectru larg.

Din nefericire, Greg Manteufel nu a fost atât de norocos.


Vă recomandăm și următoarele articole din presa internațională și română (preluări din străinătate) despre cazul Greg Manteufel:

➡️ Business Insider: https://read.bi/2Q4IbiE
➡️ Newsweek: http://bit.ly/2PC2gvD
➡️ CBS: https://cbsn.ws/2NMeelX
➡️ USA Today: https://usat.ly/2Pz7wA0
➡️ Huffington Post: http://bit.ly/2MPsmyt
➡️ FOX News: https://fxn.ws/2LWaJaP
➡️ Adevărul: http://bit.ly/2CfqkCw
➡️ Realitatea: http://bit.ly/2oE3ydX

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu