Inemuri, arta japonezilor de a dormi la serviciu

În majoritatea țărilor, a adormi la serviciu este un lucru rușinos, un motiv întemeiat pentru concediere. Dar, în Japonia, somnul la locul de muncă (Inemuri) este ceva obișnuit și acceptabil din punct de vedere social.

De fapt, această „activitate” este adesea privită ca un semn de seriozitate și implicare: persoana respectivă este atât de dedicată, încât a muncit până la epuizare.

Japonezii dorm oriunde

Japonezi 01
Foto: Epoch Times

Iar afirmația de mai sus nu este departe de adevăr. Japonezii se numără printre națiunile care dorm cel mai puțin. Potrivit unui studiu, japonezii dorm, în medie, doar 6 ore și 35 de minute pe noapte.

De aceea, cei mai mulți dintre ei adorm în mijloacele de transport sau la serviciu, în parcuri, cafenele, librării, mall-uri, practic în aproape orice loc public. Dormitul în public este atât de răspândit, încât japonezii i-au găsit și un nume: Inemuri, ceea ce înseamnă „prezent în timp ce dorm”.

Inemuri în metrou

Japonezi 02
Foto: Asien Spiegel

Nimeni nu cunoaște mai multe despre Inemuri decât Dr. Brigitte Steger, de la Universitatea Cambridge, care studiază cultura japoneză.

„Prima oară când am luat contact cu aceste obiceiuri ciudate de somn a fost în timpul primei mele șederi în Japonia, la sfârșitul anilor ’80. La acea vreme, Japonia se afla într-o perioadă de dezvoltare economică fără precedent.

Viața de zi cu zi era, de asemenea, foarte dinamică, iar oamenii aveau foarte puțin timp la dispoziție pentru somn”, a scris Steger într-un articol pentru BBC.

Inemuri pe bancă, în parc

Japonezi 05
Foto: MIKI Yoshihito via Flickr

În această perioadă de dezvoltare economică japonezii și-au câștigat reputația de oameni harnici, care nu au timp să se odihnească. Oamenii lucrau până târziu în noapte, iar apoi trăgeau un pui de somn în timpul lungii navete către casă.

Studenții pierdeau nopțile învățând, iar apoi ațipeau la cursuri. Pare ciudat, însă toleranța față de dormitul în timpul ședințelor, cursurilor sau întâlnirilor este foarte răspândită în cultura japoneză.

Eticheta complicată a dormitului la serviciu

Japonezi 06
Foto: Pinterest

Dar Inemuri are și reguli, pe care toți le respectă.

„Depinde cine ești. Dacă ești nou-venit în companie și trebuie să-ți dovedești implicarea, nu poți să dormi. Dar dacă ai 40 sau 50 de ani și în ședință se discută subiecte fără legătură cu munca ta, poți dormi liniștit.

Cu cât te afli mai sus pe scara socială, cu atât mai mult poți dormi”, spune Steger.

O imagine familiară chiar și în România: Inemuri în parlament

Japonezi 07
Foto: Pinterest

Un alt indiciu care ne ajută să descifrăm complicatele reguli de etichetă ale Inemuri este chiar traducerea termenului – a fi prezent în timp ce dormi.

„Chiar dacă este «departe» din punct de vedere mental, cel care doarme trebuie să fie capabil să revină repede în joc, dacă este nevoie. De aceea, poziția corpului nu trebuie să se schimbe în timp ce dormi.

Nu poți dormi cu capul pe masă. Când dormi în timpul ședinței, trebuie să stai în așa fel încât să pară că asculți ce se vorbește și doar să-ți apleci puțin capul”, precizează Steger.

Japonezi 08
Foto: El Imparcial

Surprinzător, dar practica japoneză a somnului la birou s-a răspândit și la companii din alte țări. Google, Apple, Nike, BASF, Opel și Procter & Gamble au pus la dispoziția angajaților camere speciale pentru dormit, pentru cei care vor să tragă un pui de somn în timpul orelor de program.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu