Inemuri, arta japonezilor de a dormi la serviciu

În majoritatea țărilor, a adormi la serviciu este un lucru rușinos, din cauza căruia poți fi chiar concediat. Dar, în Japonia, somnul la locul de muncă (Inemuri) este ceva obișnuit și acceptabil din punct de vedere social.

De fapt, această „activitate” este adesea privită ca un semn de seriozitate și implicare: persoana respectivă este atât de dedicată, încât a muncit până la epuizare.

Japonezii dorm oriunde

Japonezi 01

Iar afirmația de mai sus nu este departe de adevăr. Japonezii se numără printre națiunile care dorm cel mai puțin. Potrivit unui studiu, japonezii dorm, în medie, doar 6 ore și 35 de minute pe noapte.

De aceea, cei mai mulți dintre ei adorm în mijloacele de transport sau la serviciu, în parcuri, cafenele, librării, mall-uri, practic în aproape orice loc public. Dormitul în public e atât de răspândit, încât japonezii i-au găsit și un nume: inemuri, ceea ce înseamnă „prezent în timp ce dorm”.

Inemuri în metrou

Japonezi 02

Nimeni nu cunoaște mai multe despre inemuri decât Dr. Brigitte Steger, de la Universitatea Cambridge, care studiază cultura japoneză.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„Prima oară când am luat contact cu aceste obiceiuri ciudate de somn a fost în timpul primei mele șederi în Japonia, la sfârșitul anilor ’80. La acea vreme, Japonia se afla într-o perioadă de dezvoltare economică fără precedent.

Viața de zi cu zi era, de asemenea, foarte dinamică, iar oamenii aveau foarte puțin timp la dispoziție pentru somn”, a scris Steger într-un articol pentru BBC.

Inemuri pe bancă, în parc

Japonezi 05

În această perioadă de dezvoltare economică japonezii și-au câștigat reputația de oameni harnici, care nu au timp să se odihnească. Oamenii lucrau până târziu în noapte, iar apoi trăgeau un pui de somn în timpul lungii navete către casă.

Studenții pierdeau nopțile învățând, iar apoi ațipeau la cursuri. Pare ciudat, însă toleranța față de dormitul în timpul ședințelor, cursurilor sau întâlnirilor este foarte răspândită în cultura japoneză.

Eticheta complicată a dormitului la serviciu

Japonezi 06

Dar inemuri are și reguli, pe care toți le respectă.

„Depinde cine ești. Dacă ești nou-venit în companie și trebuie să-ți dovedești implicarea, nu poți dormi. Dar dacă ai 40 sau 50 de ani și în ședință se discută subiecte fără legătură cu munca ta, poți dormi liniștit.

Cu cât te afli mai sus pe scara socială, cu atât mai mult poți dormi”, spune Steger.

O imagine familiară chiar și în România: Inemuri în parlament

Japonezi 07

Un alt indiciu care ne ajută să descifrăm complicatele reguli de etichetă ale inemuri este chiar traducerea termenului – a fi prezent în timp ce dormi.

„Chiar dacă cel care doarme este «departe» din punct de vedere mental, el trebuie să fie capabil să revină repede în joc, dacă este nevoie. De aceea, poziția corpului nu trebuie să se schimbe în timp ce dormi.

Nu poți dormi cu capul pe masă. Când dormi în timpul ședinței, trebuie să stai în așa fel încât să pară că asculți ce se vorbește și doar să-ți apleci puțin capul”, precizează Steger.

Japonezi 08

Surprinzător, dar practica japoneză a somnului la birou s-a răspândit și la companii din alte țări. Google, Apple, Nike, BASF, Opel și Procter & Gamble au pus la dispoziția angajaților camere speciale pentru dormit, pentru cei care vor să tragă un pui de somn în timpul orelor de program.


În continuare, citește despre cele 11 fenomene misterioase care se petrec în timp ce dormim, apoi descoperă 7 sfaturi pe care să le urmezi pentru a avea un somn liniștit.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu