10 dintre cele mai ciudate clădiri din lume

Mintea umană a explorat dintotdeauna neconvenționalul, iar arhitectura nu face excepție. Mai mult sau mai puțin cunoscute, zeci de construcții ciudate prind formă în marile orașe ale lumii.

De multe ori, stârnesc inițial indignarea, dar în timp ajung embleme ale locului și atrag zeci de mii de turiști anual. Iată câteva dintre cele mai ciudate clădiri din lume, construite de oameni care au sfidat regulile și convențiile.

1

Casa de piatră din Portugalia

Cele mai ciudate clădiri din lume - Casa do Penedo
Foto: Pinterest

Casa do Penedo, situată în nordul Portugaliei, pare desprinsă din desenele animate cu familia Flintstone. Este un monument arhitectural construit din patru bolovani imenși, iar lucrările au durat doi ani, între 1972 și 1974.

Construcția a fost folosită inițial drept casă de vacanță chiar de către inginerul care a construit-o. Datorită aspectului său unic și modului în care se integrează în mediul înconjurător, casa a devenit o atracție turistică tot mai populară.

Astăzi, Casa de Penedo este muzeu și își merită locul între cele mai ciudate clădiri din lume.

2

Casa care dansează, Praga

Cele mai ciudate clădiri din lume - Casa dansatoare
Foto: Pinterest

Casa care dansează sau „Fred și Ginger” a fost construită de arhitectul ceh Vlado Milunic, în colaborare cu arhitectul canadiano-american Frank Ghery. A fost proiectată în 1992, iar în 1996 era finalizată.

Conceptul excentric al clădirii a dat naștere la numeroase controverse la acea vreme, din cauză că face notă discordantă cu imobilele baroce, gotice și Art Nouveau din împrejurimi.

Construcția a fost acceptată abia după ce președintele Vaclav Havel, care a locuit câteva decenii în zonă, a susținut intens proiectul, în speranța că va deveni un centru cultural.

Inițial, Gehry a denumit clădirea „Fred și Ginger”, după faimoșii dansatori Fred Astaire și Ginger Rogers.

3

Muzeul de artă contemporană Niteroi din Brazilia

Cele mai ciudate clădiri din lume - Muzeul Niteroi
Foto: Pinterest

Ciudata clădire este situată în Rio de Janeiro și este una dintre emblemele orașului. Construcția, care pare desprinsă din filmele science fiction, are 16 metri înălțime, iar cupola are diametrul de 50 de metri și cuprinde trei etaje.

Lucrările de construcție au fost realizate în 1996, iar la baza clădirii se află plaja din Golful Guanabara.

4

Casa Mila, Barcelona

Cele mai ciudate clădiri din lume - Casa Mila
Foto: Pinterest

Casa Mila este una dintre capodoperele celebrului arhitect Antoni Gaudi și a fost construită între 1905 și 1907.

Datorită aspectului său unic și neconvențional (nu are nicio linie dreaptă), Casa Mila a fost inclusă în 1948 pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO.

5

Cele mai ciudate clădiri din lume: Casa strâmbă, Polonia

Cele mai ciudate clădiri din lume - Casa stramba

Această construcție ciudată se află în localitatea Sopot din Polonia și a fost construită în 2004. Are aproximativ 4.000 de metri pătrați și face parte dintr-un centru comercial.

Clădirea pare desprinsă dintr-un desen animat din cauza asimetriilor.

6

Habitat 67, Montreal, Canada

Cele mai ciudate clădiri din lume - Habitat 67
Foto: Pinterest

Complexul Habitat 67 arată ca un aranjament bizar de cuburi. Construcția a fost concepută de arhitectul Moshe Safdie pentru lucrarea sa de masterat.

A fost finalizată în 1967 și a servit drept pavilion pentru târgul mondial din același an. Complexul este una dintre cele mai ciudate clădiri din lume și una dintre emblemele arhitecturale ale orașului Montreal.

7

Waldspirale, Germania

Cele mai ciudate clădiri din lume - Waldspirale
Foto: Pinterest

Această construcție ciudată este o clădire rezidențială situată în orașul Darmstadt.

A fost edificată în anii ’90 și se distinge prin ceva unic: toate cele 1.000 de ferestre ale clădirii au forma lor unică, iar fiecare ușile fiecărui apartament au clanțe diferite.

8

Casele cubice din Olanda

Cele mai ciudate clădiri din lume - Case cubice
Foto: Pinterest

Casele cubice din Rotterdam și Helmond au fost proiectate de Piet Blom. Practic, aceste case sunt niște cuburi plasate în diferite unghiuri pe piloni în formă hexagonală.

Astfel, fiecare casă arată ca un copac, iar întregul complex te duce cu gândul la o pădure.

9

Catedrala din Brasilia

Cele mai ciudate clădiri din lume - Catedrala Brasilia
Foto: Pinterest

Această construcție ciudată este sediul arhidiocezei din Brasilia și a fost realizată în 1970. Se distinge prin structura sa hiperboloidă, construită din 16 coloane de beton de 90 de tone fiecare.

10

Centrul Național pentru Artele Spectacolului, China

Cele mai ciudate clădiri din lume - Centru arte
Foto: Pinterest

Spre deosebire de alte construcții din China, a fost nevoie de șase ani pentru finalizarea Centrului Național pentru Artele Spectacolului din Beijing.

Datorită formei sale eliptice, clădirea a fost poreclită Oul Gigant. Ciudata clădire este practic un dom din titan și sticlă, înconjurată de un lac artificial.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu