Incidentul Diatlov – Un vechi mister înghețat în arhivele guvernului rus

Incidentul Diatlov, din 1959, rămâne unul dintre cele mai tulburătoare mistere ale secolului trecut. Povestea este binecunoscută, cel puțin în aparență.

Ea implică un grup de drumeți de la Institutul Politehnic Ural. Grupul, condus de Igor Diatlov, urma să facă o călătorie de 11 kilometri prin teren înzăpezit, înspre Muntele Gora Otorten.

În limba indigenilor Mansi, acest munte se numește woot-taaratane-syachl, ceea ce se traduce prin „muntele bătut de vânturi”. Terenul abrupt și condițiile grele ar fi fost de ajuns pentru a face majoritatea călătorilor să se răzgândească.

incidentul diatlov - incepe excursia_compressed
Expediția este pe cale să înceapă. Foto: Dyatlov Pass

Dar grupul lui Diatlov nu era un grup obișnuit. Fiecare dintre membri echipei poseda deja un certificat de excursionist montan de gradul II (după ce ar fi ajuns la Gora Otorten, ar fi primit gradul III). Mulți dintre ei erau schiori cu experiență, care petrecuseră ani de zile în Munții Ural.

Însă natura poate fi imprevizibilă, iar cele întâmplate pe noaptea de 2 februarie au luat grupul prin surprindere. Aflați pe versantul estic al Muntelui Kholat Syachl, tinerii au fost surprinși de vreme rea și și-au pierdut viețile.

Cadavrele lor au rămas aici timp de trei săptămâni, până când au sosit echipele de căutare. În cele din urmă, a fost găsit și locul de campare, care fusese răvășit.

Cortul fusese tăiat și era parțial acoperit de zăpadă. Părea că cineva încercase să aprindă un foc.

Incidentul Diatlov – Tabăra răvășită și cadavrele împrăștiate

incidentul-diatlov_001_w_compressed
Echipa de căutare se află pe teren, în urma dispariției lui Diatlov și a însoțitorilor săi. Foto: Pinterest

Dovezile că se încercase aprinderea focului au fost găsite lângă cadavrele lui Iuri Doroșenko și Iuri Krivonișcenko. Acestea au fost primele două cadavre pe care echipa de căutare le-a găsit.

Ambii decedați erau îmbrăcați doar în lenjerie intimă. Apoi, la câteva sute de metri de locul de campare, au fost găsite rămășițele lui Diatlov și ale altor doi excursioniști.

Restul cadavrelor au fost descoperite în luna următoare, într-o râpă aflată la 75 de metri distanță. Corpurile neînsuflețite erau îmbrăcate în haine care păreau a fi aparținut unora dintre ceilalți excursioniști.

De-a lungul anilor, a fost formulată o varietate de teorii referitoare la ceea ce ar fi putut cauza moartea tinerilor. Ipotezele oscilează între absurd și plauzibil.

Investigatorii și utilizatorii de internet au propus fel de fel de teorii. Unele dintre ele atribuiau evenimentul testării unor arme rusești secrete și unor „mingi de foc” misterioase, observate pe cerul de deasupra Uralilor.

Incidentul Diatlov – Intră în scenă Yeti al Rusiei

Altele susțineau că tinerii ar fi fost uciși de infrasunete sau de „Omul Zăpezilor”. În ceea ce privește ultima dintre aceste teorii, probele care susțin teoria unui atac al lui Yeti sunt, în cel mai bun caz, „subțiri”.

Ideea a stat la baza unui film documentar Discovery cu câțiva ani în urmă, Yeti al Rusiei: Ucigașul trăiește. Acest film prezenta fotografii și alte obiecte ale membrilor expediției, inclusiv imagini recuperate din aparatul de fotografiat al lui Nikolai Thibeaux.

Interesant este faptul că ultima fotografie din aparatul de fotografiat al lui Thibeaux pare, într-adevăr, să înfățișeze o siluetă umanoidă. Aceasta pare a fi ușor cocoșată și aflată la o oarecare distanță în pădure, după cum se poate vedea în următoarea imagine.

incidentul-diatlov_002_w_compressed
Foto: Pinterest

Totuși, poate că această imagine criptică nu este la fel de interesantă pe cât ar părea la o primă privire. Când imaginea a apărut pe diverse site-uri, ea era însoțită de informația că era ultima fotografie făcută de Thibeaux.

Acest lucru contribuie la aura misterioasă a fotografiei. Dar, dacă cunoști puțin contextul în care a fost făcută, fotografia nu mai pare atât de neobișnuită.

Și iată de ce: în fotografiile făcute înaintea fotografiei lui „Yeti”, se poate vedea că Thibeaux și-a făcut niște poze de unul singur (folosind probabil un comutator temporizat), după cum se vede în continuare.

În contextul oferit de celelalte fotografii, în acea imagine finală și neclară apărea probabil chiar Nikolai Thibeaux, nicidecum „Omul Zăpezilor”.

incidentul-diatlov_003_w_compressed
Foto: Pinterest

Există o singură altă informație legată de cazul Diatlov care sugerează cât de cât existența unei legături cu un „Yeti al Rusiei”. Este vorba de o referință anecdotică la creaturile care locuiau lângă Gora Otorten.

Această referință a fost publicată într-un ziar satiric pe care grupul îl edita și îl aducea la zi în timpul drumețiilor sale. Sub secțiunea cu titlul „Știință” se afla următorul fragment:

„În anii trecuți, a existat o dezbatere aprinsă în ceea ce privește existența lui Yeti. Potrivit unor știri recente, Yeti trăiește în Munții Ural de Nord, lângă Munții Otorten.”

Totuși, acest pasaj este adeseori citat greșit. Astfel, s-a ajuns la variații cum ar fi:

„De acum, știm sigur că Oamenii Zăpezilor există. Ei pot fi găsiți în Uralii de Nord, lângă Munții Otorten.”

Incidentul Diatlov – Interpretări eronate sau dezinformare?

Echipa trimisă în căutarea drumeților descoperă cortul răvășit
Echipa de căutare găsește cortul răvășit al grupului lui Diatlov

Ca în cazul presupusei fotografii a lui Yeti, scoaterea fragmentului din context induce în eroare, lăsând impresia că excursioniștii afirmaseră cu siguranță că „Omul Zăpezilor” exista.

Precum alte mistere neelucidate, faptul că există atâtea întrebări fără răspuns lasă loc de speculații, care nu au încetat să apară de-a lungul anilor. S-ar mai putea spune multe despre incidentul Diatlov și despre investigațiile și anchetele numeroase pe care le-a determinat de-a lungul anilor.

Există, desigur, numeroase teorii, multe dintre ele senzaționale (deși niciuna atât de ciudată precum cea privitoare la un „Yeti al Rusiei”). Este imposibil să găsești o explicație pentru toate fațetele neobișnuite ale acestui incident.

Ceea ce a dus la moartea acelor oameni – eveniment intrat în istorie drept „incidentul Diatlov” – ar putea să fi fost o avalanșă. Dar fascinația oamenilor pentru supranatural a dat naștere unor ipoteze mult mai nebunești.

Una dintre cele mai interesante este cea potrivit căreia în regiune fuseseră văzute „mingi de foc”. Ar putea fi vorba despre fenomenul natural numit fulger globular (dacă urmați acest link, veți descoperi că fenomenul a fost semnalat și la Constanța).

Incidentul Diatlov – Fulgere globulare, OZN-uri, teste militare

În comparație cu alte explicații, precum rachetele balistice, OZN-urile și testele militare secrete, teoria fulgerului globular pare mai plauzibilă.

Fenomenul fulgerelor globulare ar putea explica și comportamentul neobișnuit al excursioniștilor în noaptea în care și-au găsit sfârșitul pe versantul masivului Kholat Syakhl. Însă, la fel ca în cazul celorlalte teorii, nici această ipoteză nu poate fi demonstrată.

incidentul diatlov monument_compressed
Monumentul funerar al celor nouă persoane decedate, din cimitirul Ekaterinburg, din Rusia. Foto: Wikimedia

Cel mai probabil, nu vom afla niciodată adevărul despre ce s-a întâmplat în acea noapte. De asemenea, nu putem ști de ce unele dintre documentele primei investigații nu au fost făcute publice de către guvernul rus, cu toate că mare parte a dosarul privind incidentul a fost făcut public în 1990.

Ca și în cazul altor mistere neelucidate, incidentul Diatlov oferă destule informații pentru a stârni curiozitatea, dar nu destule pentru a trage niște concluzii pertinente.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>