Închisorile abandonate din Olanda adăpostesc refugiați. Iată cum arată

Confruntată cu un val de refugiați fără precedent, Olanda a venit cu o soluție ingenioasă pentru a le oferi acestor oameni un loc unde să stea. În 2015, în Olanda au intrat peste 60.000 de emigranți, din țări precum Siria, Irak, Maroc sau Libia.

Cei mai mulți au fost cazați în spații tradiționale, însă guvernul a apelat și la sistemul penitenciar pentru a-i adăposti pe oameni. Acest lucru a fost posibil deoarece, în ultimul deceniu, criminalitatea a scăzut atât de mult, încât 19 din cele aproape 60 de închisori din țară au fost închise.

Altele au ajuns să primească deținuți din Belgia sau Norvegia.

Refugiați cazați în închisori

Astfel, guvernul olandez a găsit o soluție inedită pentru a-i adăposti pe refugiații din Orient: a redeschis 12 penitenciare, pe care le-a transformat în spații temporare de locuit. În prezent, în aceste spații sunt cazați mii de refugiați.

Iată cum arată viața acestor oameni la De Koepel, una dintre închisorile redeschise. Câteva paliere de celule sunt aliniate de-a lungul unei curți interioare.

Celulele sunt destul de mici, dar în ele poate încăpea o familie de trei, maximum patru oameni.

Foto 1 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Refugiatele au posibilitatea de a locui într-un sector destinat exclusiv femeilor.

Foto 2 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

„Siguranța, sănătatea și nevoile lor zilnice sunt cea mai mare prioritate a noastră. Este o țară complet nouă pentru ei, așa că noi suntem aici pentru a-i ghida”, a spus directorul penitenciarului De Koepel, Menno Schot.

Foto 3 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Mulți dintre refugiații chestionați au spus că sunt satisfăcuți de condiții, dar că mâncarea ar putea fi mai bună.

Foto 4 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

„Nu mă simt ca și când aș locui într-o închisoare. Tot ce contează este că suntem în siguranță aici”, a declarat unul dintre refugiați, un tânăr de 16 ani.

Foto 5 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Mulți dintre refugiații care trăiesc în închisoare sunt tineri – unii au venit împreună cu familiile lor, alții au venit singuri. De exemplu, refugiata afgană Shazia Lutfi a venit aici când avea 19 ani.

Foto 6 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Viața de zi cu zi a căpătat o oarecare normalitate pentru cei refugiați. Ei se pot da cu bicicleta, pot face sport, se pot uita la televizor sau pot asculta muzică.

Foto 7 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Yassir Hajji, un tânăr de 25 de ani, a fost frizer în țara lui natală, Irak. În timp ce așteaptă ca cererea de azil să-i fie aprobată, tânărul învață olandeza și-i aranjează sprâncenele soției lui.

Foto 8 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Yassir Hajji are și concurență. Refugiatul sirian Imad Abdulrahman, de 31 de ani, este un alt frizer cazat la De Koepel.

Foto 9 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Unele cupluri fac să treacă timpul mai ușor cu ajutorul muzicii. Refugiatul afgan Hamed Karmi cântă la orga electronică pentru soția lui, Farishta Morahami.

Foto 10 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

La De Koepel a fost deschisă și o spălătorie pentru refugiați.

Foto 11 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Bineînțeles, oamenii nu sunt închiși la De Koepel. Ei pot să iasă oricând, pentru că porțile sunt deschise.

Foto 12 Refugiati
Foto: Muhammed Muheisen/AP Images

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

6 comentarii la „Închisorile abandonate din Olanda adăpostesc refugiați. Iată cum arată”

 1. In Afganistanul lor nici nu aveau ce manca, iar aici fac nazuri ca nu e mancarea buna… Bravo, fratilor olandezi!!! Cazati-i acum, ca maine, aia „buni” impreuna cu nevestele lor (daca nu le ia capul intre timp), vor detona bombe in mijlocul mall-urilor sau la concerte sau in statiile de metrou, cum s-a mai si intamplat de altfel. Pentru ca adevarata e vorba aceea: pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti. „Saracii” de musulmani de azi, sunt ucigasii de maine. Astia trebuiau intorsi de la granita, sa se duca acolo la ei, in mizeria si mocirla lor, nu sa-ti faci mila de ei. Nu merita!

  Răspunde
  • Xenifobia si incultura sunt doua rele similare cu extremismul religios si politica corupta.
   Incultura si intoleranta religioasa necesita atentie in mod special,
   pentru ca sunt sursele raului in stare pura.
   Arabii sunt rai, ungurii sunt rai, tiganii sunt rai, s.a.m.d..
   Oamenii nu sunt rai din natura lor, ci prin contextul social al cresterii lor.
   Face-ti mare atentie la educatia copiilor vostri,
   pentru ca veti culege ceea ce ati semanat.

   Răspunde
 2. Europa se autodistruge. Asa cum se vede deja refugiatii nu se adapteaza mediului european ci vor sa impuna modul lor de viata. In cativa ani vor prolifera si europenii vor deveni o minoritate care, ca sa supravietuiasca, va trebui sa treaca la modul lor de viata. Atentie, religia lor este intransigenta, mergand pana la suprimarea „necredinciosilor”.
  Europa, prin conducerea inconstienta a ei, in loc sa-i ajute sa traiasca mai bine in tarile lor, destabilizeaza zonele respective, utilizand in acest sens, culmea, fonduri, care altfel ar putea sa le asigure o viata mai buna. Dece nu-i ajutam sa lupte si ei pentru o viata mai buna in tara lor si creem conflicte care sa-i trimita spre noi ??? Unde sunt celelalte cca. 90 de comentarii ??

  Răspunde

Lasă un comentariu